3,5 εκατ. περισσότερες αεροπορικές θέσεις «έκλεισαν» οι tour operators

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τον ελληνικό τουρισμό είναι τα τελευταία στοιχεία προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων των ξένων πρακτόρων. Κατά μέσον όρο ζητούν 21% περισσότερες θέσεις από πέρυσι, που ισοδυναμούν με επιπλέον 3,5 εκατομμύρια επιβάτες. Αν και τα στοιχεία αυτά δεν θα μεταφραστούν απαραίτητα σε αφίξεις, καταδεικνύουν την αυξημένη ζήτηση που περιμένουν από τους πελάτες τους για την Ελλάδα οι μεγάλοι ξένοι πράκτορες.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη μεγαλύτερη αγορά, τη γερμανική, ο προγραμματισμός θέσεων είναι αυξημένος κατά 45% σε σχέση με το 2017. Αυτά τα στοιχεία παρουσίασε ο επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου του ΣΕΤΕ Αρης Ικκος, παρουσία του προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου. Ο τελευταίος, αν και απέφυγε να κάνει προβλέψεις, σημείωσε πως, απουσία ενός αρνητικού απροόπτου, το 2018 «θα είναι μια πολύ καλή χρονιά». Την ίδια εκτίμηση διατύπωσε άλλωστε χθες, σε διαφορετική περίσταση, και ο πρόεδρος του ΕΟΤ Χαράλαμπος Καρίμαλης, ο οποίος καταθέτοντας την προσωπική του άποψη, όπως σημείωσε, βλέπει αύξηση των αφίξεων της τάξης του 10%.

Σύμφωνα με τον Αρη Ικκο, «οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, βάσει του προγραμματισμού των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών στις 31/01/2018 για τη θερινή περίοδο του 2018, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και ειδικότερα αυξημένες κατά 22% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία για τη θερινή περίοδο του 2017».

Αν και το γεγονός αναγγέλλει ένα νέο ρεκόρ αφίξεων για τον ελληνικό τουρισμό, επεσήμανε ότι αφενός ο προγραμματισμός αλλάζει διαρκώς καθώς εξελίσσεται η σεζόν και αφετέρου πως οι αφίξεις υπολείπονται του αριθμού θέσεων, αναλόγως της πληρότητας των αεροπλάνων. «Συνεπώς η αναμενόμενη τελική μεταβολή αεροπορικών αφίξεων θα διαφοροποιηθεί από αυτήν που δείχνει ο προγραμματισμός θέσεων του Ιανουαρίου».

Σημαντικοί παράγοντες για την αυξημένη ζήτηση είναι το θετικό οικονομικό κλίμα που καταγράφεται στις βασικές αγορές απ’ όπου η χώρα έλκει επισκέπτες. Εξαιρέσεις αποτελούν οι αγορές του Ηνωμένου Βασίλειου, λόγω εξασθένησης της λίρας έναντι του ευρώ και χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης ως επακόλουθα της απόφασης για Brexit, της Τουρκίας λόγω συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας και μεγάλων διακυμάνσεων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της Ρωσίας εξαιτίας της εξασθένησης του ρουβλιού.


Πηγή: Καθημερινή



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα