ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Προς ιστορικό ρεκόρ ο παγκόσμιος τουρισμός το 2018

Νέο ιστορικό ρεκόρ προεξοφλείται πως θα καταγράψει το 2018 ο διεθνής τουρισμός, με την Ασία και τη Λατινική Αμερική να οδηγούν τη φετινή κούρσα και τις Ευρώπη-Βόρεια Αμερική να παραμένουν βασικοί και αναντικατάστατοι μοχλοί της παγκόσμιας ταξιδιωτικής αγοράς.

Ο εξερχόμενος (διεθνής) τουρισμός εκτιμάται πως θα κινηθεί ανοδικά σε ποσοστό 5% παγκοσμίως. Την ισχυρότερη ανοδική δυναμική (+6%) αναμένεται να εμφανίσουν οι περιοχές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Οι δύο περιοχές που τροφοδότησαν την άνοδο του παγκόσμιου τουρισμού το 2017, Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, προβλέπεται πως θα καταγράψουν ανάπτυξη της τάξης του 4%.

Οι προβλέψεις εμπεριέχονται στην έκθεση World Travel Monitor που συνέταξε η IPK International για λογαριασμό της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ITB του Βερολίνου, όπου και παρουσιάστηκε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις της IPK για την εξέλιξη της εξερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης από βασικές ευρωπαϊκές αγορές από τις οποίες προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Παρά τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει στους τουριστικούς παράγοντες το επικείμενο Brexit, η IPK προβλέπει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η αγορά που θα καταγράψει την υψηλότερη αύξηση (6%) τη χρονιά που διανύουμε. Κι αυτό παρά τις αρρυθμίες που εμφανίζει η στερλίνα.

Οι προβλέψεις της IPK επαναφέρουν, ταυτόχρονα, το… ρωσικό στοίχημα στον ελληνικό τουρισμό. Κι αυτό καθώς η αγορά της Ρωσίας πραγματοποίησε comeback το 2017 και αναμένεται να επιβεβαιώσει την επάνοδό της στη διεθνή αγορά, καταγράφοντας νέα αύξηση 6% το 2018.

Αξιοσημείωτη άνοδο αναμένεται να εμφανίσει το 2018 η ζήτηση για διεθνή ταξίδια στις αγορές του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας και τηςΕλβετίας. Σε σταθερά ανοδική τροχιά εκτιμά η IPK πως θα κινηθεί η μεγαλύτερη ταξιδιωτική αγορά της Ευρώπης, Γερμανία, σημειώνοντας άνοδο 2%.

Οι σχετικές προβλέψεις της IPK βασίστηκαν σε στοιχεία από την έρευνα World Travel Confidence Index, η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση και παρακολουθεί τις ταξιδιωτικές τάσεις των καταναλωτών για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Σύμφωνα με την έκθεση World Travel Monitor της IPK, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2017 ο εξερχόμενος τουρισμός της Ευρώπης κινήθηκε ανοδικά 5,5% έναντι 3% το 2016.

Η τάση που καταγράφηκε ευδιάκριτα πέρυσι ήταν η προτίμηση των Ευρωπαίων να ταξιδεύουν σε προορισμούς εντός Ευρώπης και σχετικά κοντά στην πατρίδα τους. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το World Travel Monitor, πως τα ταξίδια Ευρωπαίων σε προορισμούς εντός γηραιάς ηπείρου κατέγραψαν άνοδο 6% την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017 έναντι αύξησης 2% που είχε σημειωθεί το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Η έκθεση διαπιστώνει μαζική στροφή των Ευρωπαίων σε προορισμούς που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους το δίπτυχο «ήλιος-παραλία». Στο οκτάμηνο του 2017, τα ταξίδια Ευρωπαίων προς προορισμούς αυτού του είδους κατέγραψαν άνοδο 7% έναντι 0% το 2016.

«Μπουμ» διαρκείας την ίδια στιγμή σημειώνουν τα ταξίδια πόλεων (city trips), τα οποία σημείωσαν μεγάλη αύξηση 20% την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2017, συνεχίζοντας την άνοδο 15% που είχαν καταγράψει και το 2016.

Το 2017, ο παγκόσμιος τουρισμός κατέγραψε άνοδο 6,5%, φθάνοντας συνολικά το 1,2 δισ. διεθνή ταξίδια.
Παναγιώτης Δ. Υφαντής
euro2day.gr
Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]