METRO ΑΕΒΕ: Eπενδύσεις 45-50 εκατ. Ευρω και νέο concept για HO.RE.CA & Οικιακά είδη

Tου Δημήτρη Τσουκαλά

Επενδύσεις 45-50 εκατ. ευρώ προβλέπει ο σχεδιασμός της ΜΕTRO για το 2018, με τα δυο περίπου εκατομμύρια εξ αυτών να αφορούν, όπως σημείωσε σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Αριστοτέλης Παντελιάδης, την ανάπτυξη του κλάδου των οικιακών ειδών στα My Market και των ειδών μαζικής εστίασης και Ho.Re.Ca στα METRO Cash and Carry μέσω του νέου concept της Μilestone. Βέβαια, όπως τόνισε, σε αυτό το πόσο δεν υπολογίζει τις «εκατοντάδες ώρες» που θα χρειαστούν για την εκπαίδευση των ανθρώπων του Ομίλου στο αντικείμενο.

Ποια είναι η Milestone

Η MILESTONE είναι εταιρεία που ανήκει στον Όμιλο της METRO, ενώ στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει (με 50%) και ο Γιώργος Σαλάχας, έμπειρο στέλεχος της αγοράς οικιακών ειδών και HO.RE.CA (Hasbro, Yalco, Sato κλπ), που τα τελευταία 10 χρόνια εργαζόταν στην Σαουδική Αραβία σε εταιρεία του χώρου. H MILESTONE δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2017, εξειδικεύεται στην εμπορία οικιακών ειδών και ειδών μαζικής εστίασης και απασχολεί ήδη 12 στελέχη της αγοράς με μεγάλη εμπειρία. Διαθέτει δικές της αποθήκες και έχει στην αποκλειστική της ευθύνη την ανάπτυξη του κλάδου των οικιακών ειδών στα My Market και των ειδών μαζικής εστίασης και Ho.Re.Ca στα METRO Cash and Carry. Η MILESTONE έχει ήδη αναπτύξει δικά της προϊόντα, με δικά της εμπορικά σήματα που θα διακινούνται αποκλειστικά από τα δίκτυα του ομίλου. Τα είδη που διαχειρίζεται είναι κυρίως δικής της εισαγωγής και σχεδίασης ενώ έχει ξεκινήσει και συνεργασίες με Έλληνες παραγωγούς. Επίσης, διαθέτει εξειδικευμένους συμβούλους πωλήσεων για το χώρο της μαζικής εστίασης που θα υποστηρίζουν μεγάλα και εξειδικευμένα έργα στην Ho.Re.Ca αγορά.

Εκκίνηση από την Πέτρου Ράλλη

Η αρχή για το νέο εγχείρημα της ΜETRO έγινε με έναν νέο ξεχωριστό και εξειδικευμένο χώρο 1000 τμ που δημιουργήθηκε ουσιαστικά από το μηδέν κστον 1ο όροφο και αποτελεί επέκταση του καταστήματος στην Πέτρου Ράλλη. Πρόκειται για τον πρώτο ειδικά διαμορφωμένο χώρο METRO Cash and Carryγια είδη μαζικής εστίασης και Ho.Re.Ca στον Όμιλο. Σε ένα μοντέρνο και άνετο χώρο πώλησης 1.000 τ.μ., το κατάστημα θα φιλοξενεί προϊόντα από τις εξής κατηγορίες: είδη τραπεζαρίας, μπαρ, κουζίνας, κρεβατοκάμαρας, μπάνιου, μιας χρήσης/αναλώσιμα και γενικής χρήσης. Το νέο concept της MILESTONE, αποτελεί την ιδανική λύση για τους επαγγελματίες, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν από τη μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων ειδικά σχεδιασμένων για επαγγελματική χρήση, τις ανταγωνιστικές τιμές, τις τακτικές προσφορές, τη δυνατότητα να προμηθευτούν άμεσα τις επιθυμητές ποσότητες, καθώς και από τη σταθερότητα διάθεσης των ειδών. Για πρώτη φορά μάλιστα, παρέχονται πρωτοποριακές υπηρεσίες εξατομίκευσης αρκετών ειδών με το λογότυπο της εκάστοτε επιχείρησης σε πορσελάνη, λευκά είδη αλλά και είδη μιας χρήσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο χώρο του καταστήματος λειτουργεί ειδικό σημείο ηλεκτρονικής πληροφόρησης « Info point» που περιέχει πάνω από 20,000 κωδικούς, το οποίο θα εμπλουτιστεί περαιτέρω, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών των πελατών μας.

Για τις ανάγκες του νέου χώρου, δημιουργήθηκαν δεκάδες άμεσες νέες θέσεις εργασίας και αρκετές έμμεσες σε αποκλειστικούς συνεργάτες,

Τα επόμενα βήματα

Η METRO ΑΕΒΕ θέλει να λειτουργήσει πιλοτικά μέσα στο Φεβρουάριο του 2018, διαδρόμους με τα είδη της MILESTONE σε καταστήματα όχι μόνο χονδρικής, αλλά και λιανικής πώλησης. Ο αρχικός προγραμματισμός περιλαμβάνει τη δημιουργία διαδρόμων σε τρία καταστήματα METRO Cash & Carry (στον Άλιμο, στην Ελευσίνα και στα Γλυκά Νερά) και σε τέσσερα My market (στο Ολυμπιακό Χωριό, στην Κηφισιά, στο Χαλάνδρι και στη Βάρη). Στόχος της εταιρείας είναι οι διάδρομοι με τα είδη σπιτιού και Ho.Re.Ca. να επεκταθούν σε όλο το δίκτυο των 223 My market και 49 METRO Cash & Carry αντίστοιχα, μέσα στο 2018, με το πλάνο της εδικά για το δίκτυο λιανικής να σημαίνει την πραγματοποίηση των σχετικών κινήσεων σε 15-20 καταστήματα σε μηνιαία βάση. Φυσικά στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθούν αλλαγές εντός των καταστημάτων και αναδιάταξη της γκάμας των προϊόντων που διαθέτουν. Ο κ. Παντελιάδης, πάντως, τόνισε πως δεν πρόκειται να καταργηθούν ολόκληρες κατηγορίες, σημειώνοντας πως μάλλον θα «συμπτυχθούν».

Όσον αφορά τους στόχους που έχουν τεθεί για την νέα αυτή προσπάθεια, ο κ. Σαλάχας ανέφερε πως το πλάνο που υπάρχει αυτή την στιγμή έχει θέσει τον πήχη στην επίτευξη τζίρου ύψους 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με την πρόβλεψη αυτή να επιδέχεται αναθεώρησης επί τα βελτίω, ανάλογα με την πορεία της γενικότερης αγοράς και της οικονομίας. Φυσικά, η πορεία του τουρισμού και η συμβολή της στην αγορά της μαζικής εστίασης και της ΗΟ.RE.CA. , που αποτέλεσε και το έναυσμα για αυτή την επενδυτική κίνηση, θα είναι αυτή που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη του εγχειρήματος. Πάντως ο κ. Σαλάχας τόνισε πως δεν αναμένονται βραχυπρόθεσμα και άμεσα κέρδη και υπογράμμισε πως πρόκειται για έναν «Μαραθώνιο», για τον οποίο, όμως, είναι αισιόδοξος. Από την μεριά του, ο κ. Παντελιάδης ανέφερε πως το concept της Μilestone έχει σαν βασικούς ανταγωνιστές τους χονδρέμπορους και τους εισαγωγείς που δραστηριοποιούνται στην αγορά HO.RE.CA., κρίνοντας πως από αυτούς θα διεκδικήσει μερίδιο και όχι από άλλα Cash & Carry, τα οποία στην ουσία δεν έχουν επενδύσει σημαντικά στην κατηγορία.

Οι υπόλοιπες επενδύσεις

Επίσης, πέρα από το νέο εγχείρημα, ο κ. Παντελιάδης σημείωσε πως μέσα στην φετινή χρονιά αναμένεται να παρουσιαστούν σίγουρα 5 νέα καταστήματα, ενώ υπάρχουν σχέδια για 5 επιπλέον. Ακόμη, ο σχεδιασμός προβλέπει την πραγματοποίηση 51 ανακαινίσεων καθώς ολοκληρώνεται φέτος το σχετικό πρόγραμμα, που επέβαλλε η απόκτηση του δικτύου της Βερόπουλος ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η δημιουργία του πρώτου καταστήματος (Cash & Carry) του Ομίλου στην Κύπρο. Τέλος, ο κ. Παντελιάδης ανέφερε πως μέσα στο 2018 θα πραγματοποιηθεί επέκταση 10.000 τμ στο Κέντρο Διανομής στην Θεσσαλονίκη ενώ ανάλογη κίνηση προγραμματίζεται για Κέντρο Διανομής στα Οινόφυτα το 2019.

«Ρευστή ακόμη η αγορά»

Όσον αφορά την πορεία της αγοράς σουπερμάρκετ, ο κ. Παντελιάδης αναφέρθηκε στην ευχάριστη εξέλιξη της επιστροφής σε θετικό πρόσημο αλλά τόνισε πως το τοπίο δεν έχει κατασταλάξει ακόμη, προβλέποντας πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει ούτε μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Σημείωσε πως η αγορά θα είναι μάλλον λίγο ανοδική και το 2018 αλλά όπως υπογράμμισε κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε θα υπάρξει σταθεροποίηση. Στάθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα στην επαναδραστηριοποίηση των δικτύων της Βερόπουλος (ΜyMarket πλέον) και της Μαρινόπουλος (Σκλαβενίτης σήμερα), στα οποία επιστρέφουν σταδιακά αρκετοί καταναλωτές, με αποτέλεσμα, όπως είναι λογικό, τις απώλειες για άλλες αλυσίδες. Σχετικά με τις κινήσεις της ΜETRO, τόνισε πως φιλοσοφία του Ομίλου είναι πως εάν κάποιο κατάστημα δεν μπορεί να καταστεί κερδοφόρο θα ολοκληρώνει την πορεία του, σημειώνοντας, βέβαια, πως πάντα θα ανοίγει περισσότερα καταστήματα από όσα τυχόν κλείνουν. Τέλος, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο κάποιας εξαγοράς στο άμεσο μέλλον, απάντησε πως η METRO πιστεύει κατά κύριο λόγο στην οργανική ανάπτυξη, χωρίς, όμως, να αποκλείει την αξιοποίησης κάποιας δυνητικής ευκαιρίας, που, ίσως, εμφανιστεί.



businessnews.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα