J.W. "Bill" Marriott Jr.: Οι δύο πιο σημαντικές λέξεις στις επιχειρήσεις είναι: "Εσύ συμφωνείς;"


Ο J.W. "Bill" Marriott Jr. περί Ανθρωπιάς

[Ο ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ MARRIOT INTERNATIONAL]

Ότι αυτός μπορεί να είναι ο πιο σπουδαίος παράγοντας της επιτυχίας το έμαθα με τον δύσκολο τρόπο όταν ήμουν στο Ναυτικό. Μου είχε ανατεθεί από έναν αξιωματικό ο ρόλος του επισιτιστή σε ένα αεροπλανοφόρο και είχα υπό τις διαταγές μου μια ομάδα φαντάρων που ετοίμαζαν το φαγητό. Ήταν στρατολογημένοι βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επειδή αυτό ήταν πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Είχα στα χέρια μου σελίδες με νέες συνταγές που νόμιζα ότι θα βελτίωναν την ποιότητα του φαγητού. Τους έδωσα εντολή να ακολουθήσουν τις συνταγές. Και εκείνοι μου έριξαν εκείνο το παγωμένο βλέμμα που λέει: "Δεν πρόκειται να τις ακολουθήσουμε". Δεν ήξερα τι να κάνω, έτσι τους άφησα να κάνουν το δικό τους.

Συνειδητοποίησα ότι δεν εξασφάλισα τη συγκατάθεσή τους. Δεν κάθισα πρώτα να τους πω: "Νομίζω ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του φαγητού αν ακολουθήσετε αυτές τις συνταγές".

Οι δύο πιο σημαντικές λέξεις στις επιχειρήσεις είναι οι εξής: "Εσύ συμφωνείς;". Και γι’ αυτό επισκεπτόμουν πάνω από 200 ξενοδοχεία ετησίως για να έχω συναντήσεις με τους συνεργάτες μας. Μπορείτε να μιλήσετε για πράγματα όπως η τεχνολογία, η διαφήμιση και άλλα που συμβαίνουν. Εάν φροντίσετε τους συνεργάτες σας, θα φροντίσουν κι εκείνοι τους πελάτες και οι πελάτες θα επιστρέψουν. Η δουλειά μας είναι οι άνθρωποι. Δεν κατασκευάζουμε τίποτα. Φροντίζουμε μόνο τους επισκέπτες μας.

*Από την επετειακή λίστα του Forbes με τα 100 κορυφαία εν ζωή επιχειρηματικά μυαλά του πλανήτη



capital.gr

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα