ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη το πρώτο έργο με δάνειο της ETEπ

Με την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας πραγματοποιήθηκε σήμερα, διαπαραταξιακή συνάντηση υπό τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη για τα έργα που θα υλοποιηθούν από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκτός από τον δήμαρχο, ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας, Γιώργος Δημαρέλος, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, η επικεφαλής της παράταξης "Ανοιχτή Πόλη", Ρία Καλφακάκου, η επικεφαλής της παράταξης "Γειτονιές σε δράση", Μόνικα Αϊβάζογλου, ο επικεφαλής της "Συμμαχίας Πολιτών ", Μάκης Στεργίου.

Από την συνεδρίαση απουσίαζαν οι παρατάξεις "Εντάξει", Λαϊκή Συσπείρωση" και "Μένουμε Θεσσαλονίκη".

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο Γιάννης Μπουτάρης επέκρινε για την στάση της την παράταξη του Σταύρου Καλαφάτη, ενώ τόνισε ότι υπάρχει μία σειρά έργων που είναι της τάξης των 7 εκατομμυρίων με την πλατεία Ελευθερίας να είναι πρώτη στη σειρά.

«Η παράταξη του Καλαφάτη δεν ήρθαν στο κάλεσμα γιατί θεωρούν ότι επιβαρύνουμε τον δήμο με μεγάλο δάνειο. Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε για τις διαδικασίες. Ήδη υπογράφτηκε από το υπουργείο οικονομίας η συμμετοχή και στήριξη με 7 εκατ. και είναι καλό νέο. Περιμένουμε να συνεδριάσει μια επιτροπή που θα εισηγηθεί της έγκρισης του ελληνικού κράτους των 20 εκατ. Ενημερώσαμε και τις άλλες παρατάξεις. Δεν ήρθαν άλλοι γιατί δεν συμφωνούν. Τους ενημερώσαμε για τη λίστα στην ΕΤΕπ όπου έχουμε και εναλλακτικές λύσεις. Ανάλογα με το που θα προκριθεί τι θα γίνουν εκταμιεύσεις.

Είχαμε δυο πηγές χρηματοδότησης. Τι θα πει προτεραιότητα και ποιο έργο είναι ώριμο. Λεπτομερέστερη ενημέρωση. Έχουμε μια σειρά έργων που είναι της τάξης των 7 εκατ. Πρώτο σε σειρά είναι η πλατεία ελευθερίας. Υπάρχουν έργα που είναι έτοιμα για δημοπράτησης, έργα που είναι ώριμα Είναι μια παραπληροφόρηση που διασπείρεται από την αντιπολίτευση. Το δάνειο τα 20 εκατ. Είναι μια πίστωση τα οποία μπορούν να απορροφηθούν την επομένη πενταετία», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.


"Το μεγαλύτερο ποσό θα απορροφηθεί μέσα στο 2018 και ίσως και το 2019 ανάλογα με τις καθυστερήσεις των ίδιων των έργων", δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας Γιώργος Δημαρέλος.

"Αποφασίσαμε να στηρίξουμε το δάνειο γιατί την εποχή της κρίσης η χρηματοδότηση από το κράτος αποκλείεται να είναι όπως πριν από 10 χρόνια. Η επιβάρυνση των πολιτών δεν είναι στην πολιτική μας. Άρα πρέπει να βρούμε χρήματα για τα έργα από ΕΣΠΑ και φθηνά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως της ΕΤΕπ και τη δωρεά του Νιάρχος. Αρκεί την απόφαση για το είδος των έργων να την λαμβάνει ο δήμος" τόνισε η κα. Καλφακάκου.

Από την πλευρά της η κα Αϊβάζογλου σημείωσε ότι "αν και έχουμε καταψηφίσει το δάνειο θεωρούμε σωστό να είμαστε στις συζητήσεις. Θεωρούμε ότι δεν είναι κανένα ώριμο έργο".
thestival.grΕγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα


                                                                   

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]