Στροφή επενδυτών στη μεσαία κεφαλαιοποίηση

Του Δημήτρη Παφίλα

Από τις αρχές του χρόνου οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπεραποδίδουν έναντι των «βαριών» χαρτιών. Την ίδια ανοδική κίνηση εμφανίζει και ο σχετικός δείκτης (FTSEM). Αυτές οι ανοδικές κινήσεις δεν ευνοούνται μόνο από το πρόσφατο φρενάρισμα των ξένων επενδυτών -μέχρι να δουν τα αποτελέσματα των τραπεζών και τα stress tests-, αλλά ξεκινούν, όπως θα δούμε, από συγκεκριμένη φιλοσοφία.

Η στροφή των επενδυτών προς τις υγιείς εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν είναι διόλου τυχαία. Μετά την πτώση στις διεθνείς αγορές προκλήθηκαν απώλειες και στην αναδυόμενη αγορά της Αθήνας. Υστερα από την αποτυχημένη διαπραγμάτευση του 7ετούς ομολόγου, οι ξένοι επενδυτές φρέναραν τις κινήσεις τους στην Αθήνα, καθώς αναμένουν τα αποτελέσματα των τραπεζών, αλλά και τα πρώτα στοιχεία των stress tests. Για ποιους λόγους, όμως, τόσο οι ξένοι διαχειριστές όσο και Ελληνες επενδυτές προτιμούν να τοποθετούν κεφάλαια στη μεσαία, αλλά και στη μικρή κεφαλαιοποίηση; Ο βασικός λόγος, όπως εξομολογείται ξένος επενδυτής, είναι ότι αρκετές από αυτές είναι υποτιμημένες. Αν λοιπόν μια μετοχή αυξηθεί, λ.χ., από 1 σε 2 ευρώ, είναι 100% αύξηση, σε 3 ευρώ 200% αύξηση κ.ο.κ. Με αυτές τις αποδόσεις οι διαχειριστές συγκεντρώνουν κεφάλαια από τους επενδυτές. Οπως συμπληρώνει ο ίδιος, «αρκετές από τις μετοχές αυτές είναι υποτιμημένες σε σχέση με τις τιμές που επικρατούσαν πριν από την έναρξη της κρίσης το 2010. Είτε πρόκειται για αμυντικούς κλάδους (υγεία, ασφάλιση, τρόφιμα κ.τ.λ.), είτε για εταιρείες που επιστρέφουν στα κέρδη, οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη απόδοση καθώς ξεκινά να ανακάμπτει η οικονομία».

Επιπρόσθετα, οι αποτιμήσεις σε αυτές τις κατηγορίες παραμένουν χαμηλές και συνήθως διαθέτουν χαμηλή ρευστότητα, Το δεύτερο στοιχείο καθιστά πιο εύκολη την άνοδο, καθώς με λίγες αγορές οι τίτλοι σημειώνουν μεγάλες ανόδους. Οι εταιρείες αυτές, όμως, πρέπει να διαθέτουν υγιείς ισολογισμούς προκειμένου να υποστηρίζουν τις ανόδους. Tέλος, αρκετοί ξένοι επενδυτές ποντάρουν σε εκλογές, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε μια σημαντική άνοδο στο Χρηματιστήριο. Επίσης, όπως θα δούμε, ο Γενικός Δείκτης -με ελάχιστες εξαιρέσεις - παραμένει σχεδόν ίδιος εδώ και 20 χρόνια. Η άνοδος όμως των κεφαλαιοποιήσεων πιθανότατα θα φέρει και νέες εταιρείες στο προσκήνιο, αφού βεβαίως προηγουμένως έχουν αυξήσει τα μεγέθη και τις αποτιμήσεις τους. Ποιες είναι, όμως, οι εταιρείες που εμφανίζουν υπερδιπλάσιες αποδόσεις από τον Γενικό Δείκτη και τις μετοχές του;

Αποδόσεις

Κέρδη 51% εμφανίζει η Παπουτσάνης, η οποία γύρισε σε οριακά κέρδη, αλλά επιτυγχάνει διψήφιο ποσοστό αύξησης τζίρου. Ανοδο 32,85% παρουσιάζει η ΕΛΒΑΛ - ΧΑΛΚΟΡ ύστερα από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών. Ανοδο 29,33% εμφανίζει η Mermeren, η οποία ανακοίνωσε έκτακτη γενική συνέλευση των μετοχών. Σταθερά ανοδικά κινείται επίσης η μετοχή της Καράτζης Α.Ε., καθώς σημειώνει άνοδο 27,45% αφού η εταιρεία επεκτείνεται και στη λιανική της ενέργειας. Ανοδο 24,49% εμφανίζει η Ιntracom εξαιτίας των νέων έργων σε μητρική και θυγατρικές, όπως και η Intrakat, η οποία σημειώνει άνοδο 26,19% λόγω της ανάθεσης έργων. Κέρδη 24,06% παρουσιάζει η μετοχή του Υγεία καθώς ο ισολογισμός ανακάμπτει, όπως και το ενδιαφέρον από ξένα funds. Με κέρδη 21,46% κινείται ο ΟΛΘ καθώς προχώρησε η ιδιωτικοποίηση. Κέρδη 29,24% σημείωσε και η Πλαστικά Κρήτης ύστερα από το reverse split, ενώ η ΕΛΤΟΝ Χημικά καταγράφει άνοδο 17,41%. Ανοδο 21,3% σημειώνει η Νηρέας. Με άνοδο 18,15% κινείται η Πετρόπουλος, η οποία επεκτείνεται στα αγροτικά μηχανήματα, ενώ άνοδο 27,10% καταγράφει και η Flexopack. Σταθερά ανοδικά κινείται (+20,17%) και η Κρι Κρι καθώς κινείται για διάθεση μετοχών. Τέλος, με κέρδη 11% κινείται η Ανεμος, ενώ άνοδο 7,90% εμφανίζει η Ελλάκτωρ καθώς αναμένονται μετοχικές αλλαγές.




newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα