Οι έξι επιχειρήσεις που πήραν τα βραβεία ανάπτυξης

Έξι ελληνικές επιχειρήσεις που διακρίθηκαν, παρά την κρίση, βραβεύτηκαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Eurobank και η Grant Thornton παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και πολιτικών, επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών. Εκ μέρους της κυβέρνησης, χαιρετισμό έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στις δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, ώστε να απελευθερωθούν οι δημιουργικές της δυνάμεις από τα δεσμά του κρατισμού. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση του κράτους, τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών καθώς και το συνολικό πλέγμα των πολιτικών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Κατρούγκαλος επεσήμανε: «Οι βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού προτύπου συνοψίζονται στην αξιοποίηση της γνώσης και του διαθέσιμου ανθρώπινου κεφαλαίου, στην προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία ποιοτικών υποδομών και στη διοικητική αποτελεσματικότητα. Κεντρικός μας στόχος οφείλει να είναι η στροφή προς μια οικονομία που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία, τα οποία θα μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές».

Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο του θεσμού των"Growth Awards", που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά.Την έναρξη της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων"Growth Awards" κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Ο Πίτερ Μπόντιν, global CEO της GrantThornton, στην παρουσίαση του με θέμα "A new mind set for a newcorporate world" μίλησε για τη ραγδαία ταχύτητα με την οποία πραγματοποιούνται σήμερα οι αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον και πώς αυτό οδηγεί στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου σκέψης, που θα αγκαλιάζει τις αλλαγές και θα δημιουργεί μια κουλτούρα η οποία θα είναι ικανή να μετατρέψει την κρίση σε όφελος.

Οι κ.κ. Νικόλαος Καραμούζης (πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank) και Βασίλης Καζάς (διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton) αναφέρθηκαν συνοπτικά στη φιλοσοφία και τη σημασία του θεσμού των"Growth Awards", στόχος του οποίου είναι να αναδείξει το σύγχρονο και υγιές ελληνικό επιχειρείν που μπορεί να πρωτοστατήσει στην εθνική προσπάθεια παραγωγικής και επενδυτικής ανασυγκρότησης και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Επίσης, παρουσιάστηκε η διαδικασία επιλογής των επιχειρήσεων και οι 21 επιχειρήσεις που προκρίθηκαν στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από την Επιτροπή Βράβευσης την οποία συγκροτούν διακεκριμένες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό στίβο της χώρας.

Κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, στην ομιλία του, ο κ. Καραβίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα σε στρατηγικούς κλάδους, στους οποίους «οι ευρύτεροι γεωπολιτικοί συσχετισμοί, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η παράδοση και οι φυσικοί πόροι της χώρας μας δίνουν την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουμε, όχι μόνο για τα επόμενα χρόνια, αλλά για αρκετές δεκαετίες. Ειδικότερα, τα μεγάλα έργα στους κλάδους της ενέργειας, των logistics και του τουρισμού, μαζί με τα σχετιζόμενα έργα υποδομής μπορούν να προσελκύσουν διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σωρευτικά, θα προκαλέσουν τη δημιουργία επιπλέον ΑΕΠ περίπου 30 δισ.ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας και τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ σε ορίζοντα εικοσαετίας. Η τελική επίδραση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη» τόνισε ο κ. Καραβίας εξηγώντας ότι «οι παραπάνω εκτιμήσεις έχουν κεντρική θέση στον επιχειρηματικό σχεδιασμό μας και στον καθορισμό των προτεραιοτήτων της Eurobank. Η Eurobank θέλει και μπορεί να έχει κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων που εντάσσονται σε όσα περιέγραψα ως αναπτυξιακά προτάγματα».

Αναφορικά με το θεσμό των "Growth Awards", ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι η συνεργασία της Τράπεζας με τη GrantThornton επιβεβαιώνει την ανάγκη σύμπραξης, αντί των μεμονωμένων πρωτοβουλιών. Την ανάγκη μακροπρόθεσμης δέσμευσης, αντί για συγκυριακές κινήσεις. Την ανάγκη να έχουμε καθαρούς στόχους και να δίνουμε κίνητρα, με αναγνώριση και επιβράβευση, σε εκείνους που το έκαναν πράξη και πέτυχαν, όπως οι εταιρίες που βραβεύουμε απόψε.

Τέλος, παρουσιάστηκε έρευνα της GrantThornton για 8.000 επιχειρήσεις από τους partners της εταιρίας, κ.κ.Μανόλη Μιχαλιό και Νίκο Ιωάννου, αποτυπώνοντας τις τάσεις που διαμορφώνονται και αναδεικνύοντας δυνάμεις αλλά και ανάγκες που αναπτύσσονται στις νέες συνθήκες, ρίχνοντας έτσι φως στο μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Οι έξι εταιρίες που βραβεύθηκαν ανά κατηγορία είναι οι εξής:

1. Λειτουργική / Επιχειρησιακή βελτίωση:DEMOA.B.E.E.

2. Ανάπτυξη προϊόντος / Ανάπτυξη αγορών: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHTA.B. &E.E. ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓ. ΗΛΕΚΤΡ. & ΤΗΛΕΠ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

3. Ανθρώπινο δυναμικό και εταιρική κουλτούρα: ΜΑΣΟΥΤΗΣ Δ. ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ Α.Ε.

4. Επενδύσεις: ΕΛΒΙΑΛ Α.Ε.

5. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη:GENESISPHARMAS.A.

6. Βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας: Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ



enikonomia.gr




Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα