Δώδεκα ιστορίες πλουσίων που χάνουν το σπίτι τους

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Σπίτια, πίνακες, καταθέσεις στο εξωτερικό και κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε επιχειρηματίες που μεσουρανούσαν τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα έχουν μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις κυνηγούν πλέον οι τράπεζες. Κατασχέσεις και δικαστικές διεκδικήσεις εγείρονται συνεχώς από την πλευρά τους, ενώ περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο την οικονομική κατάσταση επιχειρηματιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να εντοπίσουν την προσωπική τους περιουσία.

Γενικότερα, σε όλες τις συμφωνίες ρύθμισης επιχειρηματικών δανείων σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ακόμη και σε ιδιώτες, οι εγγυητές-ιδιοκτήτες των εταιρειών δεσμεύονται με συγκεκριμένο όρο που περιλαμβάνεται στη σύμβαση που υπογράφουν με την τράπεζα ότι δεν έχουν αποκρύψει, αλλά ούτε και έχουν μεταβιβάσει την τελευταία πενταετία από τη συμφωνία προσωπικά περιουσιακά στοιχεία.

Ο πλειστηριασμός της μεζονέτας στο Καστρί είχε προγραμματιστεί με τιμή πρώτης προσφοράς τα 870.000 ευρώ - Προχωρά η εκποίηση της τριώροφης βίλας στη Βυτίνα, καθώς και του αεροπλάνου


Μάλιστα ο συγκεκριμένος όρος στις δανειακές συμβάσεις προβλέπει ότι σε περίπτωση που η τράπεζα ανακαλύψει κατά την επόμενη δεκαετία από τη συμφωνία οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία στην ιδιοκτησία τους, οι δανειολήπτες είναι υποχρεωμένοι να τα μεταβιβάσουν στις πιστώτριες τράπεζες έναντι των οφειλών τους.

Οι τράπεζες αναζητούν κυρίως καταθέσεις στο εξωτερικό και ακίνητα που μπορεί να καλύπτονται πίσω από εταιρικά σχήματα. Αlpha Bank, Εurobank, Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα έχουν προσλάβει γι’ αυτό τον λόγο εξειδικευμένους συνεργάτες. Πρόκειται για νομικά γραφεία, εταιρείες οικονομικών ερευνών με ειδική τεχνογνωσία και ελεγκτικές εταιρείες οι οποίες αναζητούν στο εξωτερικό ίχνη από περιουσιακά στοιχεία επιχειρηματιών με μεγάλα κόκκινα δάνεια.

Aννα και Κωνσταντίνος Λεμονής


Και εφοπλιστές στον κατάλογο

Η έρευνα γίνεται σε μεγάλη κλίμακα και αφορά τις περισσότερες φορές επώνυμους επιχειρηματίες. Υπάρχει περίπτωση όπου τράπεζα παρέδωσε το κόκκινο επιχειρηματικό της χαρτοφυλάκιο σε ειδικευμένη αγγλική εταιρεία, η οποία ξεχώρισε 50 περιπτώσεις για να ερευνήσει σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία εταιρικές ή προσωπικές οικονομικές κινήσεις. Η σχετική έρευνα συνεχίζεται και ο κατάλογος περιλαμβάνει από μεγάλους Ελληνες εφοπλιστές μέχρι επιχειρηματίες που πρωταγωνίστησαν στην οικονομική ζωή της χώρας τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλες στοχευμένες έρευνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα τρέχουν με τη βοήθεια ειδικών συνεργατών σε όλες τις συστημικές τράπεζες. Tη δικαστική διαδικασία ανά υπόθεση κινεί η τράπεζα που ενεργεί ως ο μεγαλύτερος πιστωτής σε συνεννόηση και με τις υπόλοιπες τράπεζες. Μάλιστα υπάρχουν αρκετές μεγάλες επιχειρηματικές υποθέσεις που χειρίζονται οι τράπεζες και σήμερα είναι στο τελικό στάδιο εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν είτε προσωπικά στους ιδιοκτήτες είτε σε εταιρίες τους.

Οικογένεια Εμφιετζόγλου
(κατασκευαστική εταιρεία Μηχανική)


Κατασχέσεις σε έργα τέχνης, πωλητήριο σε επιχειρήσεις στη Ρωσία

Οι πιστώτριες τράπεζες στοχεύουν στην εκποίηση ακινήτων στο όνομα της εταιρείας του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στη Ρωσία αλλά και πολύτιμων έργων τέχνης από την περίφημη συλλογή. Αραγε θα βγει στο σφυρί και ο γνωστός πίνακας του Νικόλαου Γύζη «Κρυφό σχολειό», τον οποίο αγόρασε το 1993 ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου σε δημοπρασία των Christie’s αντί 187,5 εκατ. δραχμών, ποσό που συζητήθηκε πάρα πολύ;

Χάρης Βάρδης Α.Ε. 
(«Πεντελικόν»)


Οι τράπεζες διεκδικούν τη βίλα στην Κηφισιά

Σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις έχουν καταρρεύσει εδώ και χρόνια, αλλά οι τράπεζες συνεχίζουν τη δικαστική διεκδίκηση περιουσιακών στοιχείων από τον βασικό μέτοχο.

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» που πουλήθηκε από την πιστώτρια τράπεζα σε πλειστηριασμό το 2015 λόγω των δανείων που βάρυναν την ιδιοκτήτρια εταιρεία Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδης Α.Ε. Σήμερα η τράπεζα συνεχίζει τις ενέργειες για τον πλειστηριασμό κατοικίας στην Κηφισιά που ανήκει στον πρώην ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου.

Γιώργος - Αντώνης Γλου 
(καταστήματα Glou)

Στην τελική ευθεία η εκποίηση ακινήτων

Μελίνα, Ακης (Αντώνης), Μαρία και Γιώργος Γλου


Οι πιστώτριες τράπεζες συνεχίζουν τις δικαστικές ενέργειες για την εκποίηση ακινήτων των αδελφών Γιώργου και Αντώνη Γλου, οι οποίοι μέχρι και το 2010 κυριαρχούσαν στον κλάδο της ανδρικής ένδυσης και υπόδησης. Ανάλογη διαδικασία υπάρχει από την πλευρά των τραπεζών και για σειρά άλλων εταιρειών που έχουν σταματήσει να λειτουργούν, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρούν σε πλειστηριασμό προσωπικών ακινήτων των βασικών μετόχων. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ, που ανήκε στην οικογένεια Αποστόλου, η εταιρεία ξηρών καρπών Καρδασιλάρης της ομώνυμης οικογένειας, ο κατασκευαστής Βαλαβάνης στα νότια προάστια κ.ά.

Oικογένεια Δάβαρη
(Hyundai)

Στις τράπεζες όλες οι βίλες στα νησιά

Ο Πάνος Δάβαρης



Μια άλλη υπόθεση είναι αυτή της Hyundai που ανήκε στην οικογένεια Δάβαρη. Η επιχείρηση μεταβιβάστηκε μέσω του άρθρου 106 του Προπτωχευτικού Νόμου στον όμιλο Βασιλάκη, ο οποίος ανέλαβε τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή προκειμένου να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Για τα ακίνητα των βασικών μετόχων σε διάφορες περιοχές (Μύκονο, Αθήνα, Πάρο, Σύρο, Κύθνο, Ρόδο) είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες ώστε να μεταβιβαστούν στις τράπεζες.

Βασίλης Γκρίσιν
(ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ)

Σε ειδική διαχείριση και εκποίηση ακινήτων

Ο Bασίλης Γκρίσιν με τη Ρόζα Αρσενιάν



Την υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης ζήτησαν οι πιστώτριες τράπεζες για την εταιρεία κλιματιστικών ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ, ενώ έχουν προχωρήσει σε ενέργειες για την εκποίηση τόσο της εταιρείας όσο και προσωπικών ακινήτων που ανήκουν στους βασικούς μετόχους, την οικογένεια Βασίλη Γκρίσιν.

Θωμάς Λιακουνάκος
(Euromedica)

Fund αγόρασε τα δάνεια και παίρνει την ιδιοκτησία της εταιρείας του

Ο Θωμάς και η Νατάσσα Λιακουνάκου



Διαφορετική αντιμετώπιση επέλεξαν οι πιστώτριες τράπεζες στoν όμιλο Εuromedica του Θωμά Λιακουνάκου. Μετά από διαγωνισμό που έκαναν στο Λονδίνο, οι τρεις από τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες πούλησαν τα δάνεια προς τη Εuromedica στη Farallon Capital Management, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι διαγωνισμοί που οργάνωσαν οι τράπεζες και είναι σε εξέλιξη για την πώληση μετοχών και δανείων στις εταιρείες Forthnet, Νηρέα και Σελόντα.

Nίκος Βαρβέρης 
(Μοda Bagno)

Η επιχείρηση λειτουργεί, έδωσε 3 εκατ. και υποθήκευσε ακίνητα


Διαφορετική είναι η περίπτωση της Μοda Bagno που ανήκει στην οικογένεια Βαρβέρη. Η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και οι τράπεζες προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της δίνοντας ανάσες στην εμπορική εταιρεία. Προηγουμένως όμως πιστώτρια τράπεζα κινήθηκε δικαστικά και εισέπραξε 3 εκατ. ευρώ ως μερική αποπληρωμή των δανείων. Ταυτόχρονα, ο βασικός μέτοχος παραχώρησε στην τράπεζα επιπλέον εξασφαλίσεις σε ακίνητα ιδιοκτησίας του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα οποία υπερκαλύπτουν το υπόλοιπο των δανείων που σήμερα εξυπηρετούνται κανονικά.


Αντώνης Λυμπέρης 
(Εκδόσεις Λυμπέρη)

Δύσκολα θα γλιτώσει το σπίτι του στην Κηφισιά


Σε δυσχερή θέση βρίσκεται ο Αντώνης Λυμπέρης μετά την κατάρρευση των Εκδόσεων Λυμπέρη Α.Ε. Η πιστώτρια τράπεζα έβγαλε το σπίτι του εκδότη στην Κηφισιά σε πλειστηριασμό, τον οποίο όμως ο Αντ. Λυμπέρης ανέκοψε προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη επικαλούμενος το επιχείρημα ότι τα περιουσιακά του στοιχεία δεν μπορούν να μεταβληθούν επειδή τα έχει παγώσει από το 2015 η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Η τράπεζα ωστόσο αναζήτησε και βρήκε νομικό τρόπο να συνεχίσει τις ενέργειες προκειμένου να επαναλάβει τον πλειστηριασμό. Οταν ο Αντ. Λυμπέρης ανέκοψε τον πλειστηριασμό είχε οφειλές 13,4 εκατ. ευρώ και, εκτός από τις τράπεζες, στον κατάλογο οφειλετών ήταν το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), η ΔΟΥ Κηφισιάς και πρώην συνεργάτες του.

Μαρίνα και Κομνηνός Λεμονής


Φραγκίσκος και Ελένη Λεμονή


Αλέξανδρος και Μαριάντζελα Λεμονή





πηγή: newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα