Οι επενδύσεις φέρνουν αέρα στα «πανιά» της Ελλάδας

Σε μια εποχή όπου όλη η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μεγάλων αλλαγών είτε πρόκειται για το πολιτικό, είτε για το οικονομικό ή το κοινωνικό κομμάτι η Ελλάδα χαράζει τη δική της «ρότα» με βασικό πυλώνα την σταθεροποίηση και την εξομάλυνση.

Μετά από πολλά χρόνια όπου γίνονται απόπειρες οικονομικών μεταρρυθμίσεων η χώρα σημειώνει μεγάλη πρόοδο λένε οι Ευρωπαίοι με την πλειονότητά τους να υποστηρίζει ότι «ο άνεμος χτυπά και πάλι τα πανιά της Ευρώπης».

Η είσοδος του κινεζικού κολοσσού Cosco στο λιμάνι του Πειραιά θεωρείται από τους ξένους επενδυτές μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έγιναν ποτέ στην χώρα καθώς από εκεί θα «γεννηθούν» χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα αναζωογονηθούν τα ναυπηγεία και θα ανοίξει ο δρόμος για το εμπόριο και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη.

Ακόμη ένα βασικό κομμάτι του «πάζλ» -αναφέρουν όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα στο επενδυτικό τους στόχαστρο- είναι και η ανάπτυξη του Ελληνικού ύψους €8 δις. που σχεδιάζει να διαμορφώσει περίπου 1,500 στρέμματα στα νότια προάστια. Το έργο που μέχρι σήμερα παραμένει «παγωμένο» θα μετατρέψει τις πρώην εγκαταστάσεις του αεροδρομίου σε ένα από τα μεγαλύτερα Μητροπολιτικά πάρκα της Ευρώπης, δημιουργώντας μάλιστα περίπου 70.000 θέσεις εργασίας στην φάση της ανάπτυξης και 35.000 μόνιμες.

Το ίδιο όμως έργο, τονίζουν οι ίδιοι, αντιπροσωπεύει τις δυο πλευρές του «ελληνικού νομίσματος». Ενώ υπάρχει η όρεξη για ανάπτυξη και για έργα μεγάλης εμβέλειας οι αντιπαραθέσεις και οι πολιτικές διαμάχες δυσκολεύουν τις επενδύσεις και ουσιαστικά «διώχνουν» τα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα που θέλουν να τοποθετηθούν στην χώρα.

Είσοδος ξενοδοχειακών κολοσσών

Ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως πόλο έλξης ξένων επενδυτών. Το περασμένο φθινόπωρο η Four Seasons Hotels and Resorts ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα, ως ναυαρχίδα στο Astir Palace Resort, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης και αναμένεται να κοστίσει περίπου €100 εκατ.

Άλλη μια κορυφαία «είσοδος» ήταν αυτή του ομίλου Hines ο οποίος σε κοινοπραξία με την Henderson Park, την ευρωπαϊκή πλατφόρμα επενδύσεων σε ακίνητα, εξαγόρασε το πρώην ξενοδοχείο Ledra Marriott στο κέντρο της Αθήνας έναντι €33 εκατ.

Η εξαγορά αποτέλεσε την πρώτη είσοδο για τις δυο εταιρίες στην ελληνική αγορά κάτι που πολλοί θεώρησαν αφετηρία για την έλευση παγκόσμιων ομίλων στον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και του real estate.

Σημειώνεται ότι εκτός από τον ξενοδοχειακό κλάδο η Hines εκδήλωσε ενδιαφέρον και για τους τομείς των γραφείων και της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και για εμπορικά καταστήματα. Όπως αναφέρει η εταιρεία το λιανικό εμπόριο είναι σε φάση μεγάλης ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη και παρ’ ότι η Ελλάδα υστερεί συγκριτικά στο κομμάτι αυτό (κυρίως σε ποσότητα αλλά και ποιότητα) τα ελληνικά εμπορικά κέντρα κατάφεραν να κινηθούν κόντρα στην κρίση των τελευταίων ετών.

Εναλλακτικές επενδύσεις ακινήτων

Ακολουθώντας το «παράδειγμα» ανταγωνιστών της στην Ευρώπη η Hines δείχνει έντονο ενδιαφέρον και για εναλλακτικές επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων όπως οι φοιτητικές εστίες και τα οικιστικά ακίνητα. Όπως εξηγούν παράγοντες της εταιρείας «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ περίπλοκη και δύσκολη αγορά και μερικές φορές εκπληκτικά αργή λόγω γραφειοκρατίας και φορολογικών ζητημάτων. Για τους λόγους αυτούς παραμένει μια αγορά χωρίς «συνωστισμό» και με πολλές ευκαιρίες».



ered.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα