Πέφτει σε βάλτο το χρηματιστήριο ενέργειας

Της Μαριάννας Τζάννε 

Στη σκιά των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην αγορά του χρηματιστηρίου ενέργειας, προσέρχονται σήμερα σε συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, στελέχη της ΡΑΕ.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που θα εκπροσωπήσουν στις επαφές η κ. Νεκταρία Καρακατσάνη και ο κ. Απόστολος Γκότσιας, δεν κρύβουν ότι το χρονοδιάγραμμα έχει εκτροχιαστεί. Όπως αναφέρουν, όχι μόνο δεν θα ακολουθήσει όσα είχαν συμφωνηθεί αλλά προβλέπουν ότι δεν θα ξεκινήσει να λειτουργεί, πριν από το Μάιο του 2019.

Το χρηματιστήριο ενέργειας που θα συμβάλει στην σύζευξη της ελληνικής με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές αγορές και θα βάλλει νέους κανόνες στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, αποτελούσε ένα από τα προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης, με στόχο να ξεκινήσει εντός του 2018. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα έχει αρχίσει να ξεχειλώνει.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι πιθανόν εφικτός ο στόχος για την σύσταση της νέας εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας», μέχρι τον Ιούνιο. Όμως εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10 έως 12 μήνες για να λειτουργήσει σε πραγματικές συνθήκες η αγορά και αφού θα έχει προηγηθεί η δοκιμαστική λειτουργία. Στην νέα εταιρεία θα ενταχθούν ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχετικές αρμοδιότητες, ύστερα από απόσχιση από τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

Με βάση τα όσα ορίζει το θεσμικό πλαίσιο (Ν4512/2018), ο ΛΑΓΗΕ έχει περιθώριο έως τα μέσα Απριλίου να καταθέσει επενδυτικό σχέδιο για τη λειτουργία της νέας εταιρείας. Στην πορεία η ΕΧΕ εντός τριμήνου πρέπει να πάρει σχετική έγκριση από τη ΡΑΕ για τη λειτουργία της ως Χρηματιστηρίου Ενέργειας και για να λειτουργήσει η Αγορά Επόμενης Ημέρας και η Ενδοημερήσια Αγορά. Το σχέδιο αυτό είναι εξαιρετικά φιλόδοξο για να τηρηθεί και οι προβληματισμοί αυτοί θα τεθούν επί τάπητος στην σημερινή συνάντηση.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες από την Πορτογαλία έως την Φινλανδία, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, έχουν ήδη ενοποιήσει τις προ-ημερήσιες χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ρυθμός των εξελίξεων και στη Βαλκανική είναι ενθαρρυντικός. Οι χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας έχουν ήδη δεσμευτεί για τη σύζευξη των αγορών τους με μια τουλάχιστον όμορη χώρα έως τα μέσα του 2018. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι η ΠΓΔΜ έχει ανακοινώσει την επικείμενη σύζευξή της με τη Βουλγαρία. Εν συνεχεία της ίδρυσης χρηματιστηρίων ενέργειας στη Σερβία και τη Βουλγαρία, ήδη από το 2015, σε αντίστοιχες ενέργειες προβαίνει και το Μαυροβούνιο, ενώ η Αλβανία διεξάγει το σχεδιασμό της από κοινού με το Κόσοβο. Σημειώνεται επίσης ότι έως το 2020, η Βουλγαρία προτίθεται να ενοποιηθεί με τις 4 ήδη συζευγμένες αγορές της Ουγγαρίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και Ρουμανίας.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η προ-ημερήσια αγορά μας θα συζευχθεί με την Ιταλία και αργότερα τη Βουλγαρία, αλλά και όμορες χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας, ανάλογα με τον βαθμό ετοιμότητάς τους.



newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα