Τι χρειάζεται το Bitcoin για να αντικαταστήσει το δολάριο στις καθημερινές συναλλαγές

Του Panos Mourdoukoutas

​Από όλα τα προβλήματα που εμποδίζουν το Bitcoin, και τα άλλα κρυπτονομίσματα, να αντικαταστήσουν το δολάριο στις καθημερινές συναλλαγές, ένα ξεχωρίζει: η μεταβλητότητα - η διακύμανση της τιμής σε σχέση με την τιμή του δολαρίου.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της ανεξάρτητης εταιρείας ερευνών Survata στο Σαν Φρανσίσκο, προέκυψε πως το 60,3% όσων κατέχουν κρυπτονομίσματα θεωρούν τη μεταβλητότητα ως το σημαντικότερο εμπόδιο για να τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

Η Survata πήρε διαδικτυακές συνεντεύξεις από 402 χρήστες κρυπτονομισμάτων, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 23 Ιανουαρίου του 2018. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στην έρευνα χωρίς να πάρουν κάποιο χρηματικό αντίτιμο.

Οπωσδήποτε οι 402 χρήστες είναι ένα πολύ μικρό δείγμα, και γ' αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την επεξεργασία των πορισμάτων της εν λόγω έρευνας.

Παρ' όλα αυτά, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν εξέπληξαν τον Craig Cole, διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή του CryptoMaps. "Κάθε φορά που μεταφέρεις Bitcoin χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του blockchain, χρειάζεσαι πολλή ώρα. Και αυτό λόγω της υψηλής μεταβλητότητας αυτών των νομισμάτων, η τιμή των οποίων μπορεί να αλλάξει δραματικά ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ως εκ τούτου, πολλοί χρήστες του Bitcoin βλέπουν αυτήν την κατάσταση και συνειδητοποιούν πως δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείς κρυπτονομίσματα για να αγοράσεις οτιδήποτε". 

Τι θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί; Δύο γεγονότα. Το πρώτο είναι να επιταχυνθεί ο χρόνος που απαιτείται για την εκτέλεση των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα - κάτι το οποίο σκέφτονται και δοκιμάζουν τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. 

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τη Wall Street. Οι έμποροι, για παράδειγμα, που ανησυχούν για τη μεταβλητότητα του Bitcoin, μπορούν να αγοράσουν παράγωγα των Bitcoin.

Αν και η τεχνολογία και η Wall Street μπορούν να συμβάλουν στην υπέρβαση της μεταβλητότητας των κρυπτονομισμάτων, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να αντιμετωπιστεί η απειλή των μεγάλων τραπεζών, των κυβερνήσεων και των χάκερ.

Γι' αυτό και τα κρυπτονομίσματα έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν ακόμη μέχρι να αντικαταστήσουν πλήρως το δολάριο στις καθημερινές συναλλαγές.

(Σημ.: Η επένδυση σε κρυπτονομίσματα ενέχει μεγάλο ρίσκο, μιας και η αγορά τους είναι αρρύθμιστη. Όποιος σκέφτεται να επενδύσει σε αυτά, πρέπει να έχει υπόψη του ότι ενδέχεται να απολέσει την επένδυσή του. Ο συντάκτης του άρθρου δεν κατέχει Bitcoin.)



capital.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα