ΣΕΒ: Με 8.000 νέες ΜμΕ ως το 2025 θα δημιουργηθούν 100.000 νέες θέσεις εργασίας

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Ένα σύμφωνο μεταξύ της πολιτείας, των φορέων αλλά και των επιχειρήσεων, προτείνει ο ΣΕΒ το οποίο θα υλοποιήσει πολιτικές μεγέθυνσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα με στόχο το 2025 να έχουν δημιουργηθεί 8.000 περισσότερες επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη αυτή, σύμφωνα με υπολογισμούς του Συνδέσμου θα προσθέσει 7,7 δισ στο ΑΕΠ της χώρας (+4%) και 100.000 θέσεις εργασίας έως το 2025 (+6%).

Η μελέτη του ΣΕΒ-ΕΥ που αναδεικνύει τα λάθη και τις προοπτικές των ΜμΕ στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί στο συνέδριο του συνδέσμου που πραγματοποιείται αύριο στο κέντρο πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Οι πολιτικές που προτείνει ο ΣΕΒ για την επίτευξη του στόχου εστιάζουν στην καινοτομία, τη διευκόλυνση των εξαγωγών, των συνεργασιών - συμπράξεων και συγχωνεύσεων, στην ανταγωνιστική χρηματοδότηση και στο ρυθμιστικό περιβάλλον (φορολογία, πτωχευτικό δίκαιο, κ.α.).

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ.Κωνσταντίνος Μπίτσιος τόνισε ότι « οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι σημαντικές στην οικονομία καθώς συνεισφέρουν στο 87% της μισθωτής απασχόλησης. Όμως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι συνεχίζουν και σήμερα να αποκλίνουν από τις ευρωπαικές επιδόσεις σε όλους τους επιμέρους δείκτες, όπως είναι η παραγωγικότητα, η εξωστρέφεια, ο αριθμός των απασχολούμενων κα»

Ο κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός , ταμίας του ΔΣ του ΣΕΒ σημείωσε ότι «Η βελτίωση των εξαγωγών των ΜμΕ κυρίως σε διεθνή παραγωγικά δίκτυα κατά 10% μεταφράζεται σε συνολική αύξηση των εξαγωγών κατά περίπου 6 δισ ενώ πολιτικές που αυξάνουν την παραγωγικότητα κατά μόλις 10% προσθέτουν 4,3 δισ στο ΑΕΠ»

Όπως τονίστηκε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ αρχίζουν να ανακάμπτουν από την κρίση του 2008, όμως στη χώρα μας εξαιτίας και των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι η χαμηλή παραγωγικότητα, που βρίσκεται στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ποσοστό που πέφτει στο 40% για τις πιο μικρές.

Πατήστε ΕΔΩ για περισσότερα αναφορικά με το συνέδριο αλλά και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη χώρα.



newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα