NEXT BOOK THING: Ξεφυλλίζοντας τα νέα βιβλία προτού κυκλοφορήσουν στο ράφι

Μια 100% ελληνική πατέντα που προωθεί τα υπό έκδοση βιβλία με σκοπό την ενημέρωση του αναγνώστη και ανοίγει δρόμους για το εξωτερικό

Η τεχνολογία τελικά είναι κάτι πολύ σπουδαίο -αν και συχνά απειλητικό για παραδοσιακές φόρμες της ζωής μας- που ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε εδώ και χρόνια. Είναι θετική αλλά και συχνά απειλητική. Πώς θα σας φαινόταν αν υπήρχε μια πλατφόρμα που προωθεί τα υπό έκδοση βιβλία με σκοπό την ενημέρωση του αναγνώστη;

Μέσω της οποίας ο αναγνώστης μπορεί να ξεφυλλίσει και να προπαραγγείλει τα βιβλία πριν από την κυκλοφορία τους στο ράφι; Ενα μέσο που παντρεύει το παλιό με το καινούριο και τελικά προωθεί το διάβασμα; Κάτι δηλαδή σαν ηλεκτρονικό ξεφύλλισμα;

Κι όμως, αυτή η πλατφόρμα υπάρχει, ονομάζεται Next Book Thing, είναι μια 100% ελληνική πατέντα και αφορά την προσπάθεια τριών νέων ανθρώπων: της Δάφνης Παπαδούδη, μεταφράστριας, του Νίκου Βλασσόπουλου, μηχανικού λογισμικού, και του Αντώνη Στούγια, οικονομολόγου. Τρεις νέοι, από εντελώς διαφορετικούς χώρους αλλά με κοινή αγάπη στο βιβλίο, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια καινοτόμο ιδέα που δημιουργεί προσδοκίες για ένα νέο εγχώριο success story. «Το Next Book Thing είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που προωθεί τα υπό έκδοση βιβλία με σκοπό την ενημέρωση του αναγνώστη. Εκείνος μπορεί να τα ξεφυλλίσει και να τα παραγγείλει πριν από την κυκλοφορία τους στα ράφια. Εχουμε δημιουργήσει λοιπόν ένα διαδραστικό ξεφύλλισμα των βιβλίων που περιλαμβάνει σελίδες από διάφορα ενδιαφέροντα σημεία του βιβλίου, τα οποία ενισχύουμε με δυναμικά χαρακτηριστικά, όπως βίντεο, εικόνες και ηχητικά αρχεία. Το ξεφύλλισμα επίσης πλαισιώνεται από αποσπάσματα που έχουμε απομονώσει και τα λεγόμενα ‘‘Παρασκήνια’’, που περιλαμβάνουν ένα σημείωμα του συγγραφέα ή του μεταφραστή σχετικά με το έργο, την έρευνά του, την ίδια την ιστορία, τους χαρακτήρες κ.λπ.», αναφέρει η Δάφνη Παπαδούδη και συνεχίζει: «Με το διαδραστικό ξεφύλλισμα θέλουμε να προσομοιάσουμε το φυσικό ξεφύλλισμα ενός βιβλίου, αλλά ταυτόχρονα να είναι στοχευμένο περιλαμβάνοντας μερικά από τα καλύτερα σημεία του βιβλίου. Με τα δυναμικά χαρακτηριστικά θέλουμε να προσφέρουμε μια νέα εμπειρία ανάγνωσης κατά την οποία θα ζωντανεύουν στοιχεία του βιβλίου και θα συμμετέχουν περισσότερες αισθήσεις μας».

Ενα premium μέσο ψυχαγωγίας

Στόχος της ομάδας είναι η ανάδειξη του βιβλίου σε κάτι πρωτότυπο. Σε ένα premium μέσο ψυχαγωγίας. Σε μια πλατφόρμα ολιστική που θα περιλαμβάνει πλέον την τεχνολογία ως όπλο ανάδειξης της ανάγνωσης. Και αυτό βέβαια σε μια χώρα όπως η Ελλάδα η οποία, κακά τα ψέματα, δεν αγαπά το βιβλίο.



Μήπως όμως μια τέτοια λύση να είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτή την οπισθοδρόμηση που βιώνει η χώρα εδώ και δεκαετίες; Και μήπως με το Next Book Thing στο παιχνίδι του βιβλίου μπουν και περισσότερα νέα παιδιά; «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να προσφέρουμε συναισθηματική αξία στους αναγνώστες. Στο μυαλό μας έχουμε πάντα τα λόγια της Maya Angelou: «Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι είπες, θα ξεχάσουν τι έκανες, αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσουν πώς τους έκανες να νιώσουν», αναφέρει η Δάφνη Παπαδούδη. 

Πτυχιούχος του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Τεχνική Μετάφραση από το University of Warwick και διδακτορικού στη Μετάφραση και Διαπολιτισμικές Σπουδές από το University of Manchester, διαθέτει πείρα 15 χρόνων στον τομέα της τεχνικής μετάφρασης και αντίστοιχα έξι στον χώρο των εκδόσεων. Από το 2012 είναι εξωτερική συνεργάτιδα των πανεπιστημίων Birmingham και Manchester και ασφαλώς συνιδρύτρια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας βιβλίου nextbookthing.com και υπεύθυνη Marketing και Περιεχομένου.

Ο Νίκος Βλασσόπουλος πήρε πτυχίο Φυσικής, μεταπτυχιακό στον Ηλεκτρονικό Αυτοματισμό και διδακτορικό από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει εργαστεί ως μηχανικός λογισμικού σε startup και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εξωτερικό, ενώ είναι συνιδρυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ασχολείται με την υλοποίηση και λειτουργία της.

Τέλος, ο Αντώνης Στούγιας είναι απόφοιτος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Entrepre-
neurship Management του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Εργάζεται ως pricing coordinator στον ναυτιλιακό κλάδο, είναι συνιδρυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας βιβλίου nextbookthing.com και υπεύθυνος Financial Management και Business Development.

«Είμαστε μια ομάδα ενωμένη σε πολλά, αλλά πρωτίστως σε ένα: το διάβασμα. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι η τεχνολογία μπορεί να μην είναι τελικά και τόσο απειλητική ως προς το βιβλίο, αλλά αντιθέτως βοηθητική», αναφέρει ο Νίκος Βλασσόπουλος.



Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα