ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ERGON ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

[ERGONCON][slideshow]

Πάνω από 6 εκατ. ευρώ σε startups και ΜμΕ

Του Κώστα Τσαούση

Ο απολογισμός του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας έχει ποιοτικά αλλά και ποσοτικά στοιχεία: α) Με 8 έτη λειτουργίας, στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 35 startups και ΜμΕ και έχουν πραγματοποιηθεί 6,34 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις και σημαντικές συνεργασίες και β) Η Εθνική Τράπεζα σε ένα περαιτέρω διακριτό βήμα συμμετέχει ως ιδιώτης επενδυτής σε επιλεγμένα νέα Fund του Equifund (συνολικό ποσό μέχρις στιγμής 3.750.000 ευρώ).

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά:

Το NBG Business Seeds (www.nbg.gr/nbgseeds) της Εθνικής Τράπεζας είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Περιλαμβάνει δράσεις ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων, εκπαίδευσης και καθοδήγησης ομάδων, παροχής υποδομών, δικτύωσης και χρηματοδότησης.

Ο απολογισμός, σύμφωνα με τα δεδομένα της ίδια της τράπεζας, έχει ως εξής:

«Το 2017, το NBG Business Seeds ενέκρινε επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο 12 εταιρειών συνολικού ποσού 2.298.000 ευρώ. Έχουν ήδη υλοποιηθεί οι συμμετοχές στις εταιρείες Insybio, itbooms, PD Neurotechnology, Goodvidio, Covve, Mist.io, και Fieldscale, ενώ σε φάση διαπραγμάτευσης βρίσκονται οι συμμετοχές σε πέντε ακόμη εταιρείες.

Σε επίπεδο δανεισμού, μέσω του NBG Business Seeds έχουν χρηματοδοτηθεί έξι εταιρείες με συνολικό ποσό 3.000.000 ευρώ. Ακόμη, δόθηκαν 49.000 ευρώ ως βραβεία στους δέκα νικητές του 7ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας.

Συνολικά το πρόγραμμα στα οκτώ έτη λειτουργίας του έχει χρηματοδοτήσει με 6.343.000 ευρώ - 3.000.000 ευρώ εγκεκριμένες συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο δεκατριών εταιρειών, 3.000.000 ευρώ δανεισμός 6 εταιρειών και 343.000 ευρώ σε βραβεία στις 70 νικήτριες εταιρείες των διαγωνισμών Καινοτομίας & Τεχνολογίας.

Το 2017 για μια ακόμη χρονιά συνεχίστηκε η συνεργασία με μέλη ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) για την αξιολόγηση των 401 προτάσεων του 7ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η συνεργασία με τους διαγωνισμούς: Διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός Ennovation, 2ος Επιχειρηματικός Διαγωνισμός της ΜΚΕ-ΕΑΠ «Ανοικτοί Επιχειρηματικοί Ορίζοντες», Διαγωνισμός Imagine Cup Μicrosoft και Διαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας / StartUp. Στους δέκα νικητές του διαγωνισμού πέραν των χρηματικών βραβείων δόθηκε σημαντική προβολή μέσα από δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά.

Πέραν των νικητών του 7ου Διαγωνισμού, υποστηρίχθηκαν: 110 ομάδες με κλειστές συναντήσεις καθοδήγησης, με τη συμμετοχή τους σε τριήμερα εργαστήρια που διοργανώθηκαν στην Αθήνα σε συνεργασία με το ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου, στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το OK!Thess και το ΑΠΘ και στην Πάτρα σε συνεργασία με την Mindspace και την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Στο mentoring των ομάδων συμμετείχαν στελέχη από τις 38 γνωστές ελληνικές startups:

Ε-table, delivery.gr, blueground, Eventora, veltio, schoox, Doctoranytime, nestcargo, wifins, covve, PDNeurotechnology, mist.io, InSyBio, incrediblue, Athlenta, Apifon, Veltio, Logismos, Agnotis, mojestik, datascouting, horizon.camera, Goodvidio, Fieldscale, TotalEclipse, Dataways, BriteSolar Technologies, Bubblz, socialmind, Booknbloom, geekbot, infodim, transifex, IridaLabs, sussurus, codebender, Teastock, ΝΗΣΟΣ.

Σύντομες παρουσιάσεις έκαναν συνεργάτες του Δικηγορικού γραφείου Λαμπαδάριου για νομικά ζητήματα και στελέχη της εταιρείας Census για θέματα ασφάλειας συστημάτων, ενώ παρούσα στο mentoring ήταν η Νάγια Σταγκουράκη, Startup Community Manager της Microsoft καθώς επίσης και στελέχη της συνεργαζόμενης εταιρείας Endeavor Greece.

Το 2017 καλωσορίσαμε στους συνεργάτες του προγράμματος τις εταιρείες McKinsey & Company και ΚΕΜΕΛ. Πραγματοποιήσαμε κλειστές συναντήσεις καθοδήγησης με τις εταιρείες του προγράμματος και τις συνεργαζόμενες εταιρείες.

Επίσης, διοργανώθηκε τριήμερη αποστολή στο Οικοσύστημα Καινοτομίας του Ισραήλ μετά από πρόσκληση επιφανών μελών του ισραηλινού οικοσυστήματος. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας και των ερευνητικών κέντρων, εκπρόσωποι επενδυτικών σχημάτων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι κομμάτων και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την Αρχή Καινοτομίας, (Innovation Authority), με επιταχυντές, venturecapitals, εκπροσώπους crowdfunding πρωτοβουλιών, εκπροσώπους ερευνητικών κέντρων (Deloitte, Intel και Samsung) και Κέντρων Μεταφοράς Τεχνολογίας Πανεπιστημίων, εκπροσώπους κέντρων καινοτομίας Ισραηλινών τραπεζών.

Στο πλαίσιο του Equifund Fund of Funds, η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε την συμμετοχή της ως ιδιώτης επενδυτής (LimitedPartner) σε επιλεγμένες εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών. Η στρατηγική αυτή τοποθέτηση της Εθνικής Τράπεζας στο οικοσύστημα τα επόμενα έτη έγινε με γνώμονα την περαιτέρω στήριξη της Εθνικής Τράπεζας στο οικοσύστημα των νέων & νεοφυών επιχειρήσεων, την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των βασικών παικτών του οικοσυστήματος, τη διεύρυνση των συμφωνιών συνεργασίας με Πανεπιστήμια και των εξειδικευμένων συμφωνιών συνεργασίας για την εμπορευματικοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας και των συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα (ΙΤΕ -Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ΕΚΕΤΑ - Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμινγκ")».newmoney.grΕγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα


                                                                 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

[ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ][stack]

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

[ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ][btop]

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

[ΕΝΕΡΓΕΙΑ][grids]

TECHNEWS

[ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ][btop]