Εθνική: Συμμετοχή σε 3 funds

Του Κώστα Τσαούση

Σε τρία funds – που ανήκουν στην νέα γενιά των funds στα οποία επενδύει το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) - συμμετέχει η Εθνική Τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στη περίοδο των εορτών ολοκληρώθηκε (τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης και λειτουργίας) η κεφαλαιακή και μετοχική συγκρότηση τριών από τα νέα funds που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του Equifund και σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει με κεφάλαια της στο UniFund, στο Metavallon και στο Marathon VC. Ουσιαστικά στα μισά από τα funds που εξασφάλισαν την κεφαλαιακή υποστήριξη του Equifund. 

Πάντως, κύκλοι προσκέιμενοι στην Εθνική Τράπεζα υπογράμμιζαν ότι η τράπεζα είναι ανοικτή και σε νέες συμμετοχές και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σε αυτό το τομέα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα αναμένει και την δεύτερη φουρνιά των εγκρίσεων από το Equifund προκειμένου να καθορίσει εκ νέου την στάση της. Κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για 2 ακόμη funds – της δεύτερης σοδειάς- που θα μπορούσαν να τύχουν της υποστήριξης της Εθνικής Τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση – καλώς εχόντων των πραγμάτων- η Εθνική Τράπεζα μέσα στο 2018 θα βρεθεί με συμμετοχή σε 5 (3+2) funds της ομπρέλας του EquiFund, έχοντας διευρύνει περαιτέρω την γκάμα των επιλογών της στην αγορά των startup εταιρειών.

Ως γνωστόν το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) αποτελεί «μια επενδυτική πλατφόρμα με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία. Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν για την επιχειρηματικότητα, που συνδυάζει χρηματοδότηση και εμπειρία από σημαντικούς θεσμικούς φορείς και την απαραίτητη ευελιξία για την δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων». Η αρχική του προίκα του είναι 200 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" (ΕΠΑνΕΚ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά και τα κεφάλαια των ιδρυτικών μετόχων των funds αλλά και των ιδιωτών επενδυτών (φυσικά πρόσωπα και θεσμικοί επενδυτές).



newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα