DEMO: Εκπροσωπεί την Ελλάδα σε 84 χώρες

της Παναγιώτας Καρλατήρα

Μια ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που επενδύει σημαντικά ποσά σε έρευνα και ανάπτυξη, ιδίως τα τελευταία χρόνια της κρίσης, εξάγει σε 84 χώρες του κόσμου και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υπευθυνότητας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

O αντιπρόεδρος της DEMO κ. Δημήτρης Δέμος κάνει τον –θετικό- απολογισμό του έτους, εξηγεί γιατί τα μέτρα της κυβέρνησης για το φάρμακο απειλούν τη βιωσιμότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και παρουσιάζει την υψηλή στοχοθεσία της εταιρίας τόσο σε επίπεδο παραγωγής και ανάπτυξης όσο και κοινωνικής υπευθυνότητας.


Πώς αποτιμάτε την πορεία της εταιρίας τη δύσκολη χρονιά που ολοκληρώνεται;

Η χρονιά που βαίνει προς την ολοκλήρωση της βρίσκει τη DEMO δυνατή, κυρίως λόγω του εξαγωγικού της προσανατολισμού. Η εταιρεία μας έχει παρουσία με επώνυμα, δικά της σκευάσματα σε 84 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ ήδη παραλάβαμε νέες μηχανές που θα διπλασιάσουν την παραγωγικότητα στη γραμμή υγρών ενεσίμων και θα τριπλασιάσουν την παραγωγή των ξηρών ενεσίμων σκευασμάτων.

Η επένδυση αυτή, κόστους 35εκατ. ευρώ, είχε ξεκινήσει προ τριετίας αλλά καθυστέρησε λόγω της γενικότερης κατάστασης αλλά και των οφειλών των νοσοκομείων. Τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε η ανέγερση και 4ης μονάδας παραγωγής, 12.000τμ, η οποία θα προστεθεί στα ήδη 45.000τμ των 3 μονάδων μας.

Η ανάπτυξη αυτή της DEMO, που οδήγησε και στην αύξηση της απασχόλησης - από το 2014 μέχρι σήμερα, η DEMO δημιούργησε 265 νέες θέσεις εργασίας ανεβάζοντας το προσωπικό της από 597 σε 862 εργαζόμενους - μας κάνει να βλέπουμε το μέλλον με μια προοπτική, όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία αλλά και για το ελληνικό φάρμακο γενικότερα.
Πρόκειται για μία ελληνική φαρμακοβιομηχανία που συμβάλλει ώστε το ελληνικό φάρμακο να είναι διαθέσιμο και να επιλέγεται από επαγγελματίες υγείας και ασθενείς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ασίας, της Αφρικής, της Αυστραλίας και της Νοτίου Αμερικής.

Έχουμε διατηρήσει τα μερίδια μας, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι σημαντικά κυρίως σε χώρες της Ε.Ε, αλλά παράλληλα έχουμε διεισδύσει με επιτυχία και σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές. Το τελευταίο διάστημα υπογράψαμε νέα μεγάλα συμβόλαια όπως για παράδειγμα είναι αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο και περιλαμβάνει την αποκλειστική προμήθεια σκευασμάτων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στις επιτυχίες της χρονιάς του 2017 είναι και ότι λανσάραμε επιτυχώς ένα νέο ενδοφλέβιο πολυβιταμινούχο σκεύασμα, (λυόφυλλο προϊόν), στην Ευρώπη με μεγάλη επιτυχία. Πανευρωπαϊκά το εν λόγω φαρμακευτικό προϊόν αποτελεί το μοναδικό γενόσημο του αντίστοιχου πρωτοτύπου ενώ κατατάσσεται στα σκευάσματα εμπλουτισμού της παρεντερικής διατροφής. Η DEMO αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία της στα ενέσιμα σκευάσματα, κατάφερε να ξεπεράσει την πολυπλοκότητα και την δυσκολία στην ανάπτυξη και στην παραγωγή του, με αποτέλεσμα να είναι η μοναδική φαρμακοβιομηχανία που διαθέτει το προϊόν πανευρωπαϊκά.

Πώς απαντάτε στα νέα μέτρα που επέβαλλε η κυβέρνηση στον κλάδο σας;
Οι βίαιες μειώσεις τιμών που επικεντρώνονται μονομερώς στα φθηνά παλαιά φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας απειλούν τη βιωσιμότητά τους. Παρόλο που η μέση μείωση στα γενόσημα κατά το διάστημα 2009-2016 φθάνει στο -67%, δυστυχώς υπάρχουν ακόμη κάποιοι που επιμένουν μονομερώς να μιλούν για δήθεν ακριβά γενόσημα. Δεν κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε ότι η σύγκριση των τιμών μεταξύ χωρών με διαφορετικά μεγέθη αγοράς, διαφορετικά συστήματα αποζημίωσης, διαφορετική κουλτούρα χρήσης γενοσήμων και διαφορετικές πρόσθετες υποχρεωτικές επιβαρύνσεις εκτός από αδόκιμη, είναι και επικίνδυνη.

Tο clawback αδικεί τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που διαθέτουν κατά βάση γενόσημα και μάλιστα με διπλό τρόπο αφού
• τιμωρούνται με clawback ενώ δεν ευθύνονται για την υπέρβαση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης (τα γενόσημα μειώνουν τη δαπάνη, δεν την αυξάνουν)
• τιμωρούνται με clawback όταν αυξήσουν τα μερίδιά αγοράς τους στα γενόσημα, ενώ την ίδια στιγμή η Πολιτεία επιδιώκει και προωθεί την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, όπως άλλωστε προβλέπουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών.

Οι υποχρεωτικές επιστροφές rebate και clawback έχουν φθάσει πλέον σε σημείο τέτοιο ώστε το ένα στα 3 φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, πρακτικά διατίθεται δωρεάν από τη φαρμακοβιομηχανία.

Όσον αφορά ειδικότερα το νευραλγικό κλάδο των νοσοκομείων, καθώς η DEMO ειδικεύεται στην ανάπτυξη ενεσίμων, αυτό που ζητάμε για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος και της κάλυψης των φαρμακευτικών αναγκών των ασθενών, είναι να υπάρξει μια λογική αύξηση της νοσοκομειακής δαπάνης με ταυτόχρονη αξιολόγηση των νέων, ακριβών θεραπειών που εισάγονται στο Σύστημα και αποζημιώνονται ανεξέλεγκτα επιβαρύνοντας δυσανάλογα τη δαπάνη. Η Ελλάδα παραμένει η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που δεν διαθέτει κάποιο φορέα αξιολόγησης του βαθμού καινοτομίας που ενσωματώνει κάθε φάρμακο και δεν προχωρά στην οικονομική αξιολόγηση της σχέσης κόστους/θεραπευτικού οφέλους, με αποτέλεσμα να αποζημιώνει -και μάλιστα σε υψηλές τιμές- κάθε νέο φάρμακο ως καινοτόμο. Επίσης, ζητάμε να προχωρήσουν και οι διαγωνισμοί στα νοσοκομεία που παραμένουν στάσιμοι. .

Ποιους στόχους έχετε θέσει για το 2018, σε επίπεδο φαρμακευτικών σκευασμάτων και επιχειρηματικής ανάπτυξης;
Πρώτον, διευρύνουμε το ήδη εκτεταμένο νοσοκομειακό μας χαρτοφυλάκιο, αναπτύσσοντας σημαντικό αριθμό νέων, ενεσίμων φαρμακευτικών προϊόντων. Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας είναι και τεχνογνωσία που διαθέτει και εξελίσσει το Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας μας για την παραγωγή πολύπλοκων φαρμακοτεχνικών μορφών, όπως για παράδειγμα οι ενέσιμες μορφές βραδείας αποδέσμευσης.
Δεύτερον, ενισχύουμε την παρουσία μας στην αγορά εκτός νοσοκομείου με νέες, από του στόματος χορηγούμενες θεραπείες, στις θεραπευτικές κατηγορίες της ουρολογίας, ογκολογίας, νεφρολογίας καρδιολογίας καθώς και των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος. Επεκτεινόμαστε και στην κατηγορία συμπληρωμάτων διατροφής, τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, επιλέγοντας προϊόντα υψηλών προδιαγραφών και κλινικώς πιστοποιημένα.

Τέλος, ένας από τους σημαντικότερους στόχους μας είναι η περαιτέρω διεύρυνση του προϊοντικού μας χαρτοφυλακίου με την προσθήκη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων, κυρίως βιο-ομοειδών ή άλλων βιοφαρμακευτικών προϊόντων τα οποία προορίζονται για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν το επιστέγασμα αποκλειστικών συνεργασιών της εταιρείας μας με σημαντικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης και των ΗΠΑ για τη διάθεση τους στην ελληνική αγορά.

Ποια είναι η συμβολή της εταιρίας στο πεδίο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης;
Για την DEMO επιτυχημένη επιχειρηματικότητα δεν αποτελεί μόνο η πρόοδος της εταιρείας και η επίτευξη θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων, αλλά και η κοινωνική υπευθυνότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη, τομείς που αποτελούν στρατηγικό πυλώνα για τη φαρμακοβιομηχανία. Για το λόγο αυτό έχει καταρτίσει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με πυλώνες το περιβάλλον, τους εργαζόμενους, την αγορά και την κοινωνία.

Η εταιρεία ανακυκλώνει εντυπωσιακές ποσότητες πλαστικού και χαρτιού, ενώ διαχειρίζεται με δικά της μέσα τη συλλογή των στερεών αποβλήτων της και τα μεταφέρει προς καταστροφή.

Λειτουργεί γυναικολογικό ιατρείο, στο οποίο οι γυναίκες εργαζόμενες της DEMO εξετάζονται εγκαίρως και δωρεάν με TEST PAP ή/και ψηλάφηση μαστού. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το θέμα του χρόνου αλλά και του κόστους, είναι δύο σημαντικοί λόγοι που οι γυναίκες αμελούν το πολυτιμότερο δώρο, την υγεία τους. Η πρωτοποριακή αυτή ενέργεια της Βιομηχανίας, προσφορά στο γυναικείο προσωπικό της που αριθμεί τα 450 άτομα, αποτελεί πρωτοτυπία, για τα ελληνικά αλλά και για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα στον ιδιωτικό τομέα.
Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που στηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, προμηθεύοντας δωρεάν με φάρμακα, υλικά και μηχανήματα αποκεντρωμένα ιατρεία νησιών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις , κοινωνικά φαρμακεία, και άλλα. Στον πυρήνα της κοινωνικής προσφοράς της DEMO βρίσκεται και η εθελοντική προσφορά των εργαζομένων. Τον Μάρτιο του 2017 διοργανώθηκε για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά η ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας των εργαζομένων της εταιρείας. Οι μονάδες που συλλέγονται κάθε χρόνο εμπλουτίζουν την Τράπεζα Αίματος της DEMO και είναι διαθέσιμες για να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών του ανθρώπινου δυναμικού της. Εθελοντικά επίσης συγκέντρωσαν ρούχα, παπούτσια και πολλά είδη για τα hot spots των προσφύγων τα οποία και παρέδωσαν στον Ερυθρό Σταυρό την χρονιά που μας πέρασε ενώ η εταιρεία υποστηρίζει τον Οργανισμό MAKE – A – WISH (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) αγοράζοντας αστέρια της ευχής στις εορτές και συμμετέχοντας στον Μαραθώνιο της Αθήνας με την ομάδα του.


Από το 2014 μέχρι σήμερα, η DEMO δημιούργησε 265 νέες θέσεις εργασίας ανεβάζοντας το προσωπικό της από 597 σε 862 εργαζόμενους. Από αυτές τις θέσεις, οι 54 δημιουργήθηκαν εντός του 2017 και οι 110 αφορούν εξειδικευμένους υπαλλήλους και επιστήμονες, συνεισφέροντας στη μείωση της ανεργίας, στην τόνωση της οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας, και στη μείωση της φυγής επιστημόνων (brain-drain).

Η μέση ηλικία των εργαζομένων είναι 37,6 χρόνια και ο μέσος χρόνος παραμονής των εργαζομένων είναι 6 χρόνια. Στη DEMO εργάζονται 28 κάτοχοι Διδακτορικού τίτλου, 102 κάτοχοι Μεταπτυχιακού, και 210 απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.



newmoney.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα