Ώθηση από την υψηλή τεχνολογία και τις τράπεζες

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς επηρεάστηκαν ευνοϊκά από την ανάκαμψη των τιμών μετοχών των κλάδων υψηλής τεχνολογίας και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας λιανικών πωλήσεων επίπλων Steinhoff συνέχισε τη δραστική της πτώση εξαιτίας λογιστικού σκανδάλου και χθες υποχώρησε κατά 41%. Οι επενδυτές επανήλθαν με ζωηρό ενδιαφέρον για τις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών και των τραπεζών ειδικότερα – ο κλαδικός δείκτης για τις τράπεζες της Ευρωζώνης ανήλθε κατά 1,1%. Αυτό βοήθησε τους δείκτες του Μιλάνου, FTSΕ ΜΙΒ, και της Μαδρίτης, IBEX, οι οποίoι απαρτίζονται ποσοστιαία από πολλές τράπεζες, να ολοκληρώσουν τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 0,68% και 0,77% αντίστοιχα. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 1,1%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,37%, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,18% και στη Φρανκφούρτη ο XETRA DAX ενισχύθηκε κατά 0,36%. Οι τιμές των μετοχών των τραπεζών ING, Santander, Unicredit και Intesa Sanpaolo εμφάνισαν άνοδο από 0,7% έως και 1,4%. Οι επενδυτές εμπιστεύονται περισσότερο τις τράπεζες και ειδικά αυτές της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Με άνοδο κινήθηκαν χθες πριν από το κλείσιμο και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, χάρις στην ανανέωση του ενδιαφέροντος για την υψηλή τεχνολογία. Ο Dow ενισχυόταν 0,41% και S&P είχε άνοδο 0,34%. Κερδισμένες ήταν οι τιμές των μετοχών των Facebook, Apple και Αlphabet (Google) με άνοδο 0,5% - 1,7%. Κατά 0,9% ενισχύθηκε η τιμή της μετοχής του βιομηχανικού ομίλου General Electric, αφότου ανακοίνωσε περικοπές 12.000 θέσεων εργασίας διεθνώς. «Οσοι επενδύουν στα χρηματιστήρια κινούνται με νευρικότητα», λέει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίων της Columbia Threadneedle Investments, Μάθιου Λίφτιν. «Οι προοπτικές του 2018 είναι καλές, τα εταιρικά κέρδη αυξάνονται, οι φόροι στις ΗΠΑ θα μειωθούν και οι επενδυτές θα ρισκάρουν στις τοποθετήσεις τους».

Χθες ο «μαύρος χρυσός» εμφάνισε άνοδο ύστερα από πτωτική πορεία σχεδόν διμήνου. Το αργό Ν. Υόρκης ανήλθε 1,2% στα 56,62 δολάρια το βαρέλι. Στη χρηματαγορά ο δείκτης δολαρίου προς ένα καλάθι άλλων ισχυρών νομισμάτων είχε άνοδο 0,2%, αγγίζοντας επίπεδα ρεκόρ δύο εβδομάδων και πλέον. Το ευρώ εξασθένησε ως προς το δολάριο σε ποσοστό χαμηλότερο του 0,1% και διαμορφώθηκε στο 1,1792 δολάριο.



kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα