Αύξηση παραγγελιών, απασχόλησης στη μεταποίηση

Με τον υψηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα δεκαοκτώμισι ετών αυξήθηκε η απασχόληση στον κλάδο της ελληνικής μεταποίησης τον Νοέμβριο του 2017. Αυτό προκύπτει από την έρευνα για τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η εταιρεία Markit. Οι εταιρείες του κλάδου προχώρησαν σε πολλές προσλήψεις διότι οι νέες εργασίες, δηλαδή οι νέες παραγγελίες, σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2014.

Ειδικότερα, τον Νοέμβριο του 2017 ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,2 μονάδες από τις 52,1 μονάδες τον Οκτώβριο του 2017. Υπενθυμίζεται ότι όταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το 50, το σημείο μηδενικής μεταβολής, υποδεικνύει γενική ανάπτυξη, ενώ ένδειξη κάτω από το 50 υποδεικνύει γενική κάμψη. Η διαμόρφωση του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες για έκτο συνεχή μήνα αποτελεί, αν μη τι άλλο, ισχυρή ένδειξη σταθεροποίησης του κλάδου και εν γένει της οικονομίας. Αξιοσημείωτο είναι άλλωστε το γεγονός ότι οι εταιρείες παρέμειναν αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αισιοδοξία που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στη διαθεσιμότητα των πιστώσεων, όπως οι ίδιες οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις ανέφεραν.

«Οι ενδείξεις αυτές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την ελληνική οικονομία, η οποία έχει καταπονηθεί τόσο από τη χρόνια έλλειψη ζήτησης όσο και από τα υπερβολικά υψηλά ποσοστά ανεργίας», επεσήμανε ο Αλεξ Γκιλ, οικονομολόγος της Markit. Η αύξηση των νέων παραγγελιών είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού μείωσης των τιμών πώλησης με σκοπό την προσέλκυση πελατών και του κλίματος ενισχυμένης ζήτησης γενικότερα.

Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο ότι παρατηρήθηκε ευρεία αύξηση των νέων παραγγελιών τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για τις αγορές του εξωτερικού. Οι εταιρείες αύξησαν επίσης την αγοραστική τους δραστηριότητα τον Νοέμβριο, για πέμπτη φορά σε ισάριθμους μήνες. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ασθενέστερος από τον Οκτώβριο. Παρά την αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας, τα αποθέματα αγορών εξακολούθησαν να υποχωρούν. Ως αποτέλεσμα της υψηλότερης ζήτησης και της ενισχυμένης παραγωγικής ικανότητας, οι εταιρείες αύξησαν τα επίπεδα παραγωγής τον Νοέμβριο, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα περίοδο ανάπτυξης σε έξι μήνες. Την ίδια ώρα, τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο, καθώς οι εταιρείες χρησιμοποίησαν τα υπάρχοντα αποθέματα για να καλύψουν τις συμφωνίες νέων παραγγελιών.



kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα