Πόλος έλξης επενδυτών και χρηστών τα «πράσινα» κτίρια γραφείων

Σε σημείο αναφοράς για την ελληνική αγορά γραφείων αναμένεται να εξελιχθούν τα επόμενα χρόνια τα κτίρια με υψηλή ενεργειακή απόδοση και χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είτε τα υφιστάμενα είτε όσα αναπτυχθούν στο μέλλον. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον οργανισμό πιστοποίησης τέτοιων ακινήτων (LEED), σε πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποίησε το ULI Ελλάδος και Κύπρου (Urban Land Institute), μέχρι σήμερα 42 κτίρια γραφείων επιφάνειας 496.335 τ.μ. έχουν λάβει «πράσινο» πιστοποιητικό (κατηγοριοποιείται σε διάφορες βαθμίδες, με βάση την επιτυγχανόμενη εξοικονόμηση ενέργειας και άλλα χαρακτηριστικά).

Το 2016 αποτέλεσε το πιο κομβικό έτος, δεδομένου ότι τότε καταγράφηκαν πιστοποιήσεις 16 κτιρίων γραφείων, ενώ φέτος έχουν πιστοποιηθεί επιπλέον επτά ακίνητα. Σημειωτέον ότι σημαντικό μερίδιο στην εν λόγω εξέλιξη έχει διαδραματίσει και το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο εφάρμοσε την τελευταία διετία η Grivalia Properties, προχωρώντας σε εκτεταμένες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης σε σειρά κτιρίων της. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης και με δεδομένη την ύπαρξη σχετικής χρηματοδότησης από την Παγκόσμια Τράπεζα, που υπογράφηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, εξετάζονται ανάλογες αναβαθμίσεις και σε αρκετά ακόμη κτίρια γραφείων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

Οι επαγγελματίες του κλάδου αναφέρουν τα εν λόγω ακίνητα εξελίσσονται ήδη στα πλέον περιζήτητα, ακόμα κι εν μέσω οικονομικής κρίσης, τόσο μεταξύ των επενδυτών όσο και μεταξύ των χρηστών. Οι τελευταίοι μάλιστα, δηλαδή οι επιχειρήσεις, εμφανίζονται πολύ καλά ενημερωμένοι για τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά όσον αφορά τις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, όπως επίσης και για τα οικονομικά οφέλη από τις χαμηλότερες κοινόχρηστες δαπάνες (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό κ.λπ.).


Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ορφανό, επικεφαλής του ULI Greece & Cyprus Sustainability Council και διευθυντή ανάπτυξης της Green Value Associates, το ελληνικό κτιριακό δυναμικό υστερεί σημαντικά σε ό,τι αφορά την ενεργειακή του αποδοτικότητα, γεγονός που προσφέρει πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ορφανός, προκύπτει ότι αν εφαρμοζόταν ο ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) στο σημερινό απόθεμα κτιρίων γραφείων, θα προέκυπτε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 35%-40%, έναντι των υφιστάμενων καταναλώσεων. O κ. Ορφανός τόνισε ότι τα ελληνικά κτίρια δεν είναι ανθεκτικά σε απότομες αλλαγές κλιματικών συνθηκών και στα ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα οι πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα να τα βρίσκoυν εκτεθειμένα.

Κατά τους επαγγελματίες του κλάδου που παρευρέθησαν στην ημερίδα, η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός της αγοράς γραφείων, προσελκύοντας σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία, κατά προτεραιότητα, τοποθετούνται σε αειφορικά ακίνητα. Κοινός παρονομαστής τέτοιων επιλογών προκύπτει ότι είναι η μεγαλύτερη εμπορική ζήτηση που παρουσιάζουν τέτοια ακίνητα από χρήστες, λόγω της αυταπόδεικτης τάσης που θέλει αυξημένα επίπεδα υγείας και ευεξίας για τους χρήστες και ως αποτέλεσμα βελτιωμένα επίπεδα παραγωγικότητας στους εργαζομένους που δουλεύουν μέσα σε αυτά.

Ως εκ τούτου, τέτοια ακίνητα προσελκύουν ευκολότερα ενοικιαστές και μπορούν να εξασφαλίσουν και υψηλότερο μέσο μίσθωμα σε σύγκριση με ένα συμβατικό ακίνητο στην ίδια περιοχή.



kathimerini.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα