Aυθαίρετα: Ψάχνουν λύση για το αγκάθι των εξ αδιαιρέτου ακινήτων

Αγώνας δρόμου και μάλιστα… ταχύτητας, με σκοπό να βρεθεί λύση στο μεγάλο αγκάθι των εξ αδιαιρέτου αυθαίρετων κτισμάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου και το σύλλογο οικιστών εκτός σχεδίου πόλης, που προσπαθούν μαζί και με τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς να συνδιαμορφώσουν μια πρόταση και να την προωθήσουν πιεστικά στο υπουργείο με σκοπό να την υιοθετήσει.
 
 
 
ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ - ERGON Σύμβουλοι Μηχανικοί καλέστε στο 2310841656

Τα εξ αδιαιρέτου ακίνητα αποτελούν εφιάλτη για εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι ουσιαστικά μένουν εκτός του νέου νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με ανυπέρβλητες νομικές δυσκολίες.

Ωστόσο, αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι οι όποιες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα, προκειμένου οι πολίτες να μη χάσουν το εξάμηνο της επιπλέον έκπτωσης 20% για τα αυθαίρετα που θα ενταχθούν στον νόμο. Το όλο θέμα συζητήθηκε χθες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πολεοδομία Ηρακλείου ανάμεσα στην αρμόδια αντιδήμαρχο Στέλλα Αρχοντάκη- Καλογεράκη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Οικιστών Εκτός Σχεδίου Πόλης Μ. Βλαχάκη και υπηρεσιακά στελέχη.

“Εξ αδιαιρέτου” σοβαρό πρόβλημα με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις

Όπως τονίσθηκε στη συνάντηση, το πρόβλημα των εξ αδιαιρέτου είναι ένα εξαιρετικά δαιδαλώδες νομικά ζήτημα, στο οποίο, παρά τις προσπάθειες και τους αγώνες που έχουν προηγηθεί, δεν έχει δοθεί ακόμα λύση. Ωστόσο, αυτός ο γόρδιος δεσμός των πολυσύνθετων νομικών εμπλοκών έχει σοβαρότατες κοινωνικές προεκτάσεις που αγγίζουν εκατοντάδες οικογένειες, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ανυπέρβλητα προβλήματα.

Όπως εξηγεί ο κ. Βλαχάκης, ο νέος νόμος δεν δίνει καμία λύση στο οξύ αυτό πρόβλημα, το οποίο εγκλωβίζει εκατοντάδες πολίτες στους οποίους έχουν χρεωθεί πρόστιμα, έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι ΑΦΜ και βρίσκονται σε μια αβάσταχτη οικονομική πίεση.

Εάν το κράτος ενδιαφέρεται πραγματικά να εισπράξει, θα πρέπει πρώτα να απελευθερώσει τους πολίτες δίδοντας τους τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν την οφειλή τους μέσα από τον νέο νόμο. Και η διαδικασία αυτή είναι κρίσιμο να γίνει άμεσα, ώστε να μη χαθεί το μπόνους του 20% σε όσους ρυθμίσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Τα συγκεκριμένα κληροτεμάχια είναι αγροτικοί κλήροι οι οποίοι δόθηκαν στους πρόσφυγες στην περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ως ανταλλάξιμα, με την αυστηρή όμως νομική δέσμευση ότι απαγορεύεται η κατάτμησή τους.

Όμως, οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών παρέδωσαν τη γη στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα συνεχώς να μοιράζεται και να αναδιανέμεται από τη μια γενιά στην άλλη, χωρίς όμως να υπάρχει τρόπος να κατατμηθεί. Πρόκειται για μια τεράστια νομική εμπλοκή που δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα τόσο στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων όσο και στην ασφαλή κτηματογράφησή τους, διότι ένα οικόπεδο δεν μπορεί να καταγραφεί σαν υποσύνολο ενός άλλου, γιατί θα πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια τα όριά του, η έκταση του τα σύνορά του.

Η πρόταση 
Η κοινή πρόταση που φαίνεται να υιοθετούν ο Δήμος Ηρακλείου και ο Σύλλογος Οικιστών Εκτός Σχεδίου Πόλης στο κρίσιμο ζήτημα των εξ αδιαιρέτου είναι να μπορούν να τακτοποιούν όσοι αποδεδειγμένα έχουν τη νομή και την κατοχή του ακινήτου για τα τελευταία 20 χρόνια.

Όπως τονίζει η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Στέλλα -Αρχοντάκη Καλογεράκη, είναι τεράστιο το πρόβλημα με τα εξ αδιαιρέτου ακίνητα και είναι φανερό ότι δεν μπορεί να μην δρομολογείται λύση.

Η πραγματικότητα με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι επιβάλλει να απεγκλωβίσουμε όλον αυτόν τον κόσμο, τουλάχιστον για να μπορέσει να τακτοποιήσει το ακίνητό του.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκη, το 80% των αυθαιρέτων που ακόμα δεν έχουν τακτοποιηθεί, βρίσκονται στην κατηγορία των εξ αδιαιρέτου για τα οποία είναι κρίσιμο να βρεθεί μια νομική φόρμουλα και να προωθηθεί πιεστικά προς το υπουργείο, το οποίο οφείλει να αφουγκραστεί και να ανταποκριθεί στις σημερινές και πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

ΛΙΛΙΑΝ ΔΑΦΕΡΜΑΚΗ
patris.gr

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα