Οι 24 μετοχές με τις υψηλότερες αποδόσεις του 2017

Του Δημήτρη Παφίλα

Η χρονιά του 2017 φεύγει για το χρηματιστήριο, και ο Γενικός Δείκτης αποχαιρετά τον προηγούμενο χρόνο με κέρδη 25% - άνοδος που θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν οι επιπλοκές με τις τράπεζες. Οι αποδόσεις, όπως θα δούμε, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι έως και τριψήφιες ( λ.χ. 285% Υγεία ), καθώς τα νοσοκομεία είναι ένας κλάδος που κεντρίζει το ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων επενδυτών.

Η νέα χρονιά είναι πολυσύνθετη λόγω τραπεζών και Μνημονίου. Το «στοίχημα» του 2018 είναι οι τράπεζες οι οποίες εφόσον περάσουν αλώβητες, τότε θα δώσουν το σύνθημα για να μεταφερθούν κεφάλαια στην Ελλάδα. Σε αυτό το περιβάλλον, όμως, των διαρκών αλλαγών (εξαγορές, συγχωνεύσεις), οι καλά τοποθετημένες εταιρείες δίνουν αποδόσεις. Ας δούμε 24 περιπτώσεις με τις μεγαλύτερες αποδόσεις, οι οποίες όπως αναφέρεται και στα Αμοιβαία Κεφάλαια, δεν εξασφαλίζουν και τις μελλοντικές.

Βιοχάλκο : Η πρωταθλήτρια μετοχή του FTSE25 με απόδοση 156%. Το turnaround story του χαλυβουργικού ομίλου δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά έδωσε μεγάλα κέρδη. Τα επόμενα στοιχήματα του ομίλου είναι η νέα εταιρεία Ελβαλχαλκορ και φυσικά η Cenergy ενώ δεν αποκλείονται εξαγορές – εκπλήξεις ή και συγχωνεύσεις.

Cenergy : Θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο με την μετοχή να αποδίδει 97% ύστερα από την σύμπραξη δυο εταιρειών (Καλώδια και Σωληνουργεία)

ΓΕΚ- Τέρνα : Απόδοση 92% για τον όμιλο της ΓΕΚ – Τέρνα ο οποίος κερδίζει από κατασκευές, παραχωρήσεις, ενέργεια και διαφοροποιεί συνεχώς το χαρτοφυλάκιο του. Το 2018, θα αποτελέσει χρονιά σταθμό για την εταιρεία καθώς οι αναλυτές προβλέπουν για την ερχόμενη η διετία έσοδα από τις θυγατρικές και αυξημένα μερίσματα. Η φετινή επίδοση φαίνεται να προεξοφλεί μαι εξέλιξη.

ΕΛ.ΠΕ : Απόδοση 72% για τα Ελληνικά Πετρέλαια ύστερα από τις επιδόσεις ρεκόρ σε εξαγωγές (αναμένει Ebidta πάνω από 800 εκατ. ευρώ). Οι αποδόσεις ενδέχεται να συνεχιστούν καθώς εκκρεμεί η πώληση του ποσοστού του Δημοσίου καθώς και αποτελέσματα από τις παραχωρήσεις.

ΤΕΡΝΑ- ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ : Η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ στα Αιολικά Πάρκα αποζημίωσε τους μετόχους με απόδοση 60%. Εξέδωσε και ομολογιακό δίνοντας επιλογές στους επενδυτές με επιτόκιο 3,85%.

Ελλάκτωρ : Απόδοση 51% για μετοχή η οποία εντός του έτους ,μπορεί να φέρει μετοχικές εξελίξεις.

Μυτιληναίος : Η εκτόξευση των διεθνών τιμών αλουμινίου, αλλά και η εταιρική αναδιάρθρωση δίνουν αποδόσεις με την μετοχή να σημειώνει απόδοση 49%. Εξέδωσε και ομόλογο με απόδοση 3,10%.

ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ : Απόδοση 44% για την μετοχή που το Bloomberg θεωρεί ως μια από τις μετοχές που πρέπει να κατέχει κανείς το 2018. Υψηλό μέρισμα 1 ευρώ και ομόλογο.

Lamda : Απόδοση 41% για μια μετοχή που είχε σκαμπανεβάσματα λόγω του Ελληνικού. Η υπογραφή του Π.Δ. για το Ελληνικό είναι μια αρχή ενω για τη νέα χρονιά ένα ζήτημα θα είναι και τα υπόλοιπα έργα της εταιρείας.

Aegean : Απόδοση 30% για μια εταιρεία η οποία επωφελείται από την ραγδαία αύξηση του ελληνικού τουρισμού.

ΟΤΕ : Απόδοση 29% για τον όμιλο ΟΤΕ που οδεύει σε αύξηση μερισμάτων και μείωση δανεισμού.

ΟΠΑΠ : Απόδοση 26% για μια εταιρεία η οποία είναι πρωταθλήτρια στα μερίσματα από το 2014 και εντεύθεν.

Ικτίνος : Απόδοση 188% για την μετοχή της μαρμαροβιομηχανίας Ικτίνος η οποία μοίρασε 3 φορές κέρδη παρελθόντων ετών.

Ιντρακόμ : Απόδοση 144% για την Ιντραλότ η οποία αποτελεί κι αυτή ένα εξελισσόμενο turnaround.

Υγεία : Απόδοση 285% για την μετοχή ενός νοσοκομείου που έχει γίνει πολύφερνη νύφη.
Ευρωπαϊκή Πίστη : Απόδοση 81% ύστερα από την συμμετοχή δυο funds και της τράπεζας EBRD.

Κλουκίνας- Λάππας : Απόδοση 140% για την Κλουκίνας- Λάππας απο τις κατασκευές και τα καταστήματα.

Νηρέας : Η αναδιάρθρωση και η πώληση έφεραν άνοδο 60% στην μετοχή.

Κρι- Κρι : Η σερραϊκή γιαουρτοβιομηχανία συνεχίζει τις εξαγωγές και η μετοχή απέδωσε 53%.

Profile : Απόδοση 56% για μια εταιρεία που συνεχίζει την επέκταση στο εξωτερικό.

Autohellas : Απόδοση 96% για μια εταιρεία που επίσης επωφελείται από την καλή τοποθέτηση της έναντι του τουριστικού ρεύματος.

Φουρλής : Απόδοση 42% για μια μετοχή που είναι το στοίχημα της λιανικής.

Μermeren : Απόδοση 112% μετά την εξαγορά από την Παυλίδης και δυο μερίσματα εντός του έτους.

Χατζηκρανιώτης : Απόδοση 168% για τους μύλους Χαρτζηκρανιώτη.



newmoney.gr




Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα