Εως 15 Ιανουαρίου 2018 οι προσφορές για τα ξενοδοχεία Λακιτίρα

Περισσότερα από δέκα ξένα funds και ελληνικά επενδυτικά σχήματα έχουν λάβει ενημέρωση για τα τρία ξενοδοχεία του ομίλου Λακιτίρα στην Κω που πωλούνται από την Deloitte, τον ειδικό εκκαθαριστή που έχει τοποθετηθεί από το Εφετείο Αθηνών στην επιχείρηση. Η ταχύτητα και το πλαίσιο με τα οποία προχωρεί η διαδικασία έχουν de facto καταστεί μοντέλο και για άλλες υπερχρεωμένες μονάδες.

Η Deloitte διενεργεί ανοικτό δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, με βάση το άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, για το τουριστικό συγκρότημα που πωλείται εν συνόλω και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές καλούνται να υποβάλουν έγγραφη σφραγισμένη δεσμευτική προσφορά μέχρι τη Δευτέρα 15η Ιανουαρίου του 2018 στα γραφεία της υπό ειδική εκκαθάριση Λακιτίρα Ανώνυμος Εταιρεία - Τουριστικές & Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις στην Κηφισιά. Η αποσφράγιση θα γίνει την ίδια μέρα.

Το αυξημένο ενδιαφέρον για τις τρεις μονάδες της Λακιτίρα Α.Ε. στην Κω επιβεβαιώνει τη δυναμική του κλάδου αλλά και τον σαφή προσανατολισμό των επενδυτών σε «καθαρές» λειτουργούσες μονάδες και απαλλαγμένες κατά το δυνατόν από δανειακά βάρη, επισημαίνουν τραπεζικές πηγές. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές διεξάγουν πάντως δική τους αξιολόγηση και έρευνα και νομικό, λογιστικό, φορολογικό και τεχνικό έλεγχο για τα περιουσιακά στοιχεία. Η Λακιτίρα τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης στα μέσα Σεπτεμβρίου και ο διαγωνισμός για την πώληση έχει καταληκτική προθεσμία σε τέσσερις μόλις μήνες. Η διαδικασία αντιμετωπίζεται από τις τράπεζες ήδη ως ένα από τα μοντέλα διαχείρισης εφάμιλλων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τουριστικού και όχι μόνον κλάδου.

Στην Κω

Τα τρία ξενοδοχεία που πωλούνταν «πακέτο» βρίσκονται στην περιοχή Καρδάμαινα της Κω και είναι τα πέντε αστέρων Lakitira Suites και Helona Resort και το τεσσάρων αστέρων Lakitira Resort & Village. Ο αγοραστής θα αναλάβει το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του απασχολούμενου εργατικού δυναμικού της υπό ειδική εκκαθάριση εταιρείας αλλά και αυτών που απορρέουν από συμβάσεις με tour operators.

Πρόσφατη έρευνα μεταξύ 52 ξένων και ελληνικών επενδυτικών σχημάτων που είναι διατεθειμένα να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά ακινήτων έδειξε πως ο ένας στους τρεις προτάσσει τον ξενοδοχειακό κλάδο, ενώ οκτώ στους δέκα θεωρούν πως οι προοπτικές του για αποδόσεις είναι από πολύ καλές έως καλές.

Η επίσπευση των διαδικασιών εκποίησης ξενοδοχειακών ακινήτων που έχουν περιέλθει στον έλεγχο των τραπεζών ή επιδιώκεται ο έλεγχός τους εξαιτίας μη εξυπηρετούμενων δανείων συνδέεται τόσο με την πίεση από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές όσο και με τους νέους κανονισμούς για τις αυξημένες προβλέψεις που πρέπει να λαμβάνουν από την αρχή του επόμενου έτους για δάνεια που παραμένουν επί έτη μη εξυπηρετούμενα.



kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα