Ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα «βλέπουν» N.Y.Times και BBC

Η οικονομία της Ευρωζώνης απολαμβάνει εκ νέου ισχυρότερη και μακρύτερη περίοδο ανάπτυξης, μετά από μια βραχύβια υποχώρηση λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης, με βάση τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την Eurostat.

Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, τα στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ήταν 2,5% μεγαλύτερο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017 από ότι ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Παράλληλα και η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 8,9% τον Σεπτέμβριο από 9% τον προηγούμενο μήνα, μειώνοντας τον αριθμό των ανέργων κατά 96.000 και σημειώνοντας χαμηλό επίπεδο 9 ετών.

Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν ότι η Ευρωζώνη έχει αποκτήσει δυναμική φέτος, παρακάμπτοντας μια σειρά δυνητικών κινδύνων, καθώς ηττήθηκαν τα λαϊκιστικά, αντιευρωπαϊκά κόμματα στις εκλογές σε μεγάλες οικονομίες της, όπως της Γαλλίας.

Οι ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα έχουν επίσης υποχωρήσει, ενώ και οι τρέχουσες εντάσεις στην Ισπανία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας δεν φαίνεται να κλονίζουν προς το παρόν την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το ΒΒC αναφέρει ότι το συνολικό μήνυμα από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 0.6% στο γ΄ τρίμηνο ενισχύει την εικόνα μιας οικονομίας που επιτέλους, ανακτά δυνάμεις. Πρόκειται για καλό ποσοστό ανάπτυξης, ενώ, παράλληλα, συνεχίζεται η σταδιακή πτώση στην ανεργία. Πάντως, τα ποσοστά ανεργίας εξακολουθούν να είναι υψηλά σε μερικές χώρες και ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον στόχο της ΕΚΤ (ήταν 1,4% τον Οκτώβριο έναντι στόχου λίγο κάτω από το 2%).

Επίσης, το BBC επισημαίνει πως «στοιχεία από την ελληνική στατιστική υπηρεσία κατέδειξαν ότι η οικονομία της χώρας επέστρεψε στην ανάπτυξη κατά το α΄ τρίμηνο του 2017».



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα