Forbes: Οι 30 επιστήμονες κάτω των 30 με τη μεγαλύτερη επιρροή - Πώς αλλάζουν τον κόσμο

Του Alex Knapp

"Πρέπει να αναπτύξουμε καλύτερα εργαλεία, καλύτερη κατανόηση για τον κόσμο γύρω μας και καλύτερες μεθόδους για τη συνέχιση της ανθρώπινης διαβίωσης εδώ στη γη". 

Είναι μια φράση που έχει χρησιμοποιήσει ο συνιδρυτής της 3Scan, Cody Daniel, που όμως θα μπορούσε να εκφράζει όλους εκείνους που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Forbes με τους 30 κάτω των 30 με τη μεγαλύτερη επιρροή στον χώρο της Επιστήμης (Forbes 30 Under 30 in Science) για το 2018. Φέτος η λίστα περιλαμβάνει νέους επιστήμονες διαφόρων πεδίων, από την αστρονομία μέχρι την ψυχολογία. 

Παράλληλα, όπως πάντα έτσι και φέτος, στη λίστα του Forbes περιλαμβάνονται και επιχειρηματίες στον χώρο της Επιστήμης, όπως είναι ο Daniel, του οποίου η εταιρεία, η 3Scan, κατασκευάζει ένα μικροσκόπιο που επιτρέπει την 3D απεικόνιση δείγματος ιστού. Μετά, είναι και οι Sam Parlett και Fred Turner, των οποίων η εταιρεία, TL Biolabs, παρέχει γονιδιωματικές δοκιμές βοοειδών στην τιμή των 15 δολαρίων. Ο Conor Russomanno, συνιδρυτής της OpenBCI, πραγματοποιεί ανοιχτού κώδικα διασυνδέσεις εγκεφάλου - υπολογιστή για τους ερευνητές των νευροεπιστημών, ενώ η εταιρεία TetraScience του Spin Wang που ασχολείται με το Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things - IoT) με στόχο να βελτιστοποιήσει τη συλλογή δεδομένων. 

Η φετινή λίστα περιλαμβάνει επίσης ονόματα που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη. Όπως είναι, για παράδειγμα, η 18χρονη Amber Yang, η οποία χρειάστηκε τρία χρόνια για να δημιουργήσει ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο για να προβλέψει την τροχιά των διαστημικών αποβλήτων. Αλλά και η Zhou Yu, βοηθός καθηγητή στο UC Davis που προσπαθεί να κάνει τα chatbots να κατανοούν καλύτερα τους ανθρώπους, εξετάζοντας πτυχές όπως είναι το περιβάλλον και η γλώσσα του σώματος. Και στον κόσμο της βιομηχανίας, υπάρχει ο Tomas Pfister που έχει δουλέψει για την Apple και του οποίου η συμβολή στην Τεχνητή Νοημοσύνη έθεσε τα θεμέλια για έναν αριθμό εφαρμογών που χρησιμοποιούνται στα νεότερα μοντέλα του iPhone. 

Μιλώντας για κινητά τηλέφωνα, στη νέα λίστα του Forbes περιλαμβάνεται και ο Dinesh Bharadia, ο οποίος κατέρριψε την επί μακρόν υπόθεση ότι είναι απίθανο ένας ασύρματος να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως πομπός και δέκτης στην ίδια συχνότητα. Αυτού του τύπου οι ασύρματοι έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά και υιοθετούνται από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Σε αυτήν την εξέλιξη βασίστηκε και ένα ακόμη πρόσωπο της λίστας, η Negar Reiskarimian, η οποία έφτιαξε το πρώτο μικροσκοπικό μικροτσίπ με τη δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης με μία μόνο κεραία, κάτι που θα μπορούσε να διπλασιάσει τις ικανότητες του WiFi με ένα τσιπ που θα ήταν μικρότερο σε μέγεθος από το μισό των σημερινών μοντέλων. 

Στη λίστα περιλαμβάνεται και η Lauren Sherman, της οποίας η έρευνα για την ψυχολογία, εξετάζει το κατά πόσο η χρήση των social media επηρεάζει τη συμπεριφορά. Αυτού του είδους οι ψυχολογικές επιρροές μπορεί επίσης να κινήσουν το ενδιαφέρον του Erik Hoel που εστιάζει στην ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων της ανθρώπινης συνείδησης που χρησιμοποιούνται ήδη σε κλινικές εφαρμογές. 

Οι επιστήμονες της φετινής λίστας δεν περιορίζονται στη βελτίωση της υπάρχουσας τεχνολογίας, αλλά φιλοδοξούν και να δημιουργήσουν εντελώς νέα πρότυπα τεχνολογίας. 

Ο You Zhou, για παράδειγμα, έχει αναπτύξει ένα είδος τρανζίστορ που μιμείται τις συνάψεις του εγκεφάλου και που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή υπολογιστών, των οποίων η λειτουργία θα θυμίζει περισσότερο εκείνη του εγκεφάλου. Αλλά και η Prineha Narang που ασχολείται με τη δομή της ύλης της κβαντομηχανικής, ενώ η Kristi Bradford που εργάζεται σκληρά για την ανάπτυξη τεχνολογίας για την εξόρυξη αστεροειδών.

* Όλα τα ονόματα της λίστας του Forbes με τους 30 Επιστήμονες κάτω των 30 με τη μεγαλύτερη επιρροή, εδώ.



capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα