Μια ελληνική επιχειρηματική "dream team" στην Avis

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deal του 2017 για την ελληνική αγορά, ύψους 320 εκατ.ευρώ (enterprise value). Το σίριαλ για την πώληση της Avis (Olympic) διήρκεσε αρκετούς μήνες και αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες, παρά το υψηλό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από ξένους και εγχώριους επενδυτές για την απόκτηση της θυγατρικής της Πειραιώς που αποτελεί τον master franchisee στην Ελλάδα των Αvis, της Budget Rent a Car και της Payless Car Rental.

Έπειτα από συνεχείς παρατάσεις και οικονομικές προσφορές που δεν φάνηκαν να ικανοποιούν τον πωλητή, η δημιουργία ενός ελληνικών συμφερόντων consortium, κυριολεκτικά στο "παρά πέντε” της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, οδήγησε σε ανατροπή. Υποβάλλοντας μια προσφορά που άγγιξε τα 83 εκατ.ευρώ (αναλαμβάνοντας και υποχρεώσεις 240 εκατ.ευρώ), σχήμα συμφερόντων των εταιρειών "Olympia Group”, και "Virtus International Partners” (που διαχειρίζεται το Virtus South European Fund ) απέκτησε το 100% της "Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ”, όπως είναι η πλήρης επωνυμία της εταιρείας.

Πρόκειται για ένα από τα λίγα παραδείγματα επενδυτικών συμπράξεων εγχώριων επιχειρηματικών ονομάτων και μάλιστα ηχηρών. Το 51% του σήματος "Olympia Group SA" - "Virtus International PartnersLP", ελέγχεται από τον όμιλο Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού. Το υπόλοιπο 49% 49% απαρτίζεται από την Virtus που ιδρύθηκε από τον γνωστό επενδυτικό τραπεζίτη Λάμπρο Παπακωνσταντίνου με κεφάλαια Ελλήνων και ξένων επενδυτών, καθώς και από κεφάλαια των οικογενειών Κάτσου (Pharmathen), Κυριακόπουλου (μετόχων πλέον της πολυεθνικής Imerys, μετά την πώληση της S&B), Λασκαρίδη (Lavinia, ΛΑΜΨΑ, Regency κ.α.), Σαραντίτη (σ.σ. δεν σχετίζεται με την Sarmed) καθώς και του Ιδρύματος Ωνάση, σε μια από τις λίγες επενδυτικές του κινήσεις πλην ναυτιλίας και ακινήτων.

Τα επόμενα βήματα

Στο τιμόνι της Avis (Olympic) παραμένει ο Ανδρέας Ταμπρατζής, έμπειρο στέλεχος της αγοράς που ισχυροποίησε τη θέση της εταιρείας στην εγχώρια αγορά βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης οχημάτων, τόσο σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων, όσο και λειτουργικών υποδομών. Μεταξύ αυτών, η αλλαγή του πληροφοριακού συστήματος της εταιρείας, η ενίσχυση του call center και η ενδυνάμωση του δικτύου σταθμών ενοικίασης αποτέλεσαν στρατηγικές κινήσεις για το μάνατζμεντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο τριετές business plan της Avis ως προτεραιότητα έχει τεθεί μεταξύ άλλων, η έμφαση σε retail εμπορικές υπηρεσίες leasing και στην παροχή αυξημένης ποιότητας υπηρεσιών προς τους πελάτες της, καθώς και η εστίαση σε πιο κερδοφόρους τομείς από όπου μπορούν να αντληθούν νέοι πελάτες. Στο πλαίσιο του ανοίγματος προς το retail, ήδη έχει δημιουργηθεί η δυνατότητα, είτε για επαγγελματίες, είτε για ιδιώτες να λαμβάνουν ηλεκτρονικά προσωποποιημένη προσφορά για leasing αυτοκινήτου, ενώ έχει δημιουργηθεί και το "my avis app”, μια εφαρμογή που παρέχει στους χρήστες πληθώρα υπηρεσιών, από online ραντεβού για σέρβις αυτοκινήτου, μέχρι δυνατότητα δήλωσης ατυχήματος.

Σε ότι αφορά στην πορεία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών της Avis από την Τράπεζα Πειραιώς στους νέους ιδιοκτήτες και απομένει η τυπική ολοκλήρωση της συναλλαγής (financial closing) που χρονικά τοποθετείται μέχρι το τέλος του έτους. Ουσιαστικά, αναφέρουν πληροφορίες, απομένει η ολοκλήρωση ορισμένων προαπαιτούμενων και ελέγχων που πραγματοποιεί η δικαιοπάροχος Avis Budget Group (έχουσα, μεταξύ άλλων το δικαίωμα πρώτης προτίμησης), στο σχήμα των επενδυτών που πλειοδότησαν στο διαγωνισμό.

Η Avis που κατέχει το master franchise της Avis Rent a Car, Budget Rent a Car και Payless για όλη την Ελλάδα (το δικαίωμα επεκτάθηκε μέχρι το 2022), διαθέτει σήμερα στόλο άνω των 30.000 αυτοκινήτων και 80 σταθμούς ενοικίασης αυτοκινήτων σε όλη την Ελλάδα. Κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά μακροχρόνιων μισθώσεων και είναι η νο.1 εταιρία σε επίπεδο αγοράς νέων αυτοκινήτων στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει προνομιακές τιμές αγοράς από τους εισαγωγείς. Το 2017 αναμένεται να κλείσει με πωλήσεις 156 εκατ.ευρώ, EBITDA 76 εκατ.ευρώ και κέρδη προ φόρων 21,3 εκατ.ευρώ.



capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα