Τεράστια επένδυση στην Τζια από την Dolphin Capital και την One&Only

To mega deal ανάμεσα στον όμιλο Dolphin Capital και στην Kerzner International Holdings Limited, κορυφαίο διεθνή επενδυτή και διαχειριστή υπερ-πολυτελών ξενοδοχείων και κατοικιών με έδρα στο Ντουμπάι, για τη δημιουργία του "One&Only Kea Island" στην Τζια ήρθε να επιβεβαιώσει το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στην αγορά των ξενοδοχείων, ειδικά στο χώρο των luxury καταλυμάτων υψηλού επιπέδου.

Η συμφωνία όμως για την κατασκευή ξενοδοχείου και πολυτελών βιλών προς πώληση σε παραθαλάσσια περιοχή 640 στρεμμάτων στη δυτική πλευρά του νησιού, που σήμερα ανήκει σε θυγατρική της Dolphin Capital Investors, καθιστά την επένδυση- το ύψος της οποίας δύναται να ανέλθει σε 150 εκατ. ευρώ- μια από τις σημαντικότερες που έχουν λάβει χώρα στον εγχώριο τουριστικό κλάδο. Και αυτό γιατί αφενός το "One&Only Kea Island" θα είναι το πρώτο One&Only στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφετέρου γιατί αποτελεί την πρώτη επένδυση της Kerzner στην Ευρώπη.

Στους βασικούς μετόχους της Kerzner συγκαταλέγεται το Investment Corporation of Dubai (ICD), η Goldman Sachs και η Colony Capital. Από την άλλη πλευρά, τα One&Only resorts (η One&Only που θα αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου και των παραθεριστικών κατοικιών είναι το brand πολυτελείας της Kerzner International Resorts) αποτελούν σήμα κατατεθέν για την αγορά πολυτελείας διεθνώς. 

To ΙCD είναι το Sovereign Wealth Fund του Dubai, με επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, των ακινήτων και κατασκευών, του τουρισμού, εμπορικών κέντρων, μεταφορών, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και τραπεζών. Τα περιουσιακά του στοιχεία ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια. Ενδεικτικά στο χαρτοφυλάκιο του ανήκουν μεταξύ άλλων οι Emirates Airlines, το Burj Khalifa, το Dubai Mall, το Atlantis Palm Jumeirah, η τράπεζα με τα υψηλότερα πάγια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων NBD, η πρώτη Ισλαμική τράπεζα του κόσμου Dubai Islamic Bank κ.α. 

Χρέη διευθ. συμβούλου του ICD διατελεί ο Mohammed Al Shaibani, ο οποίος παράλληλα διευθύνει τη Βασιλική Αυλή του Ντουμπάι, είναι πρόεδρος του Dubai Islamic Bank, αντιπρόεδρος του Dubai Expo 2020, ενώ μετέχει στα διοικητικά συμβούλια πολλών Κυβερνητικών και μη οργανισμών και εταιριών. Θεωρείται δε ένας από τους 10 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Μέση Ανατολή. 

Γιατί επιλέχθηκε η Τζια

Η επιλογή της Τζιας για την υλοποίησης της επένδυσης, που αναμένεται να αλλάξει το προφίλ της διαμονής πολυτελείας στη χώρα μας, θεωρείται ότι αναβαθμίζει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή της επένδυσης έγινε λόγω της μοναδικότητας του project και της θέσης της έκτασης, αλλά και λόγω της προόδου που υπάρχει σε θέματα αδειοδοτήσεων (από το 2014 έχει δοθεί έγκριση από το ΥΠΕΚΑ για τους περιβαλλοντικούς όρους και έχουν υπογραφεί οι σχετικές ΚΥΑ).


Η έκταση που θα αναπτυχθεί η επένδυση βρίσκεται στη θέση Βρόσκοπος, σε μια έκταση 640 στρεμμάτων περίπου, και καταλαμβάνει δυο αμφιθεατρικές πλαγιές με θέα την θάλασσα. Στην δυτική πλευρά θα αναπτυχθεί ο κύριος όγκος του ξενοδοχείου 13,505 μ2 αποτελούμενο από κεντρική μονάδα, σπα, κέντρο καταδυτικού τουρισμού, μαρίνα, γήπεδα τένις και 75 πολυτελή δωμάτια (pavilion) ξενοδοχείου, ενώ στην ανατολική πλευρά πρόκειται να κατασκευαστούν προς πώληση 30 υπερπολυτελής βίλες συνολικής δόμησης 16,000 μ2. 

Κάτω από το εμπορικό σήμα της One&Only, η Kerzner διαχειρίζεται οκτώ από τα κορυφαία πολυτελή θέρετρα πολυτελείας στον κόσμο, που βρίσκονται στις Μπαχάμες, το Μεξικό, τον Μαυρίκιο, τις Μαλδίβες, τη Νότια Αφρική, το Ντουμπάι και την Αυστραλία. Επιπλέον, διαχειρίζεται το Mazagan Beach & Golf Resort, ένα θέρετρο γκολφ και καζίνο 500 δωματίων στο Μαρόκο. Ως προσθήκη στη "συλλογή" της, η One&Only ανακοίνωσε επίσης δύο νέα ξενοδοχεία στη Ρουάντα.

Άλλα θέρετρα που βρίσκονται σε εξέλιξη βρίσκονται στο Μαυροβούνιο, στο Μπαχρέιν και δύο νέα θέρετρα στο Puerto Vallarta του Μεξικού. Ναυαρχίδα της Kerzner είναι το εμπορικό σήμα Atlantis που περιλαμβάνει το "Atlantis, The Palm Dubai" ένα θέρετρο 1.500 δωματίων με θεματικά πάρκα στο νερό, το υπό κατασκευή "Atlantis, Sanya Hainan" στην Κίνα, καθώς και το "Royal Atlantis Resort & Residences" στο Ντουμπάι. 

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε κλειστή εκδήλωση στην Αθήνα, παρουσία πολλών αξιωματούχων της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Αυτού Εξοχότης Mohammed Ι. Al Shaibani, βασικού μετόχου της Kerzner. Η Kerzner συμμετέχει στην επένδυση με ποσοστό 40% .
Μίλτος Καμπουρίδης, Founder and Managing Partner της Dolphin Capital Partners, Αυτού Εξοχότης Mohammed Al Shaibani και Phillippe Zuber, President and Chief Operating Officer, One&Only Resorts

Φιλοδοξία του Μίλτου Καμπουρίδη, Founder and Managing Partner της Dolphin Capital Partners είναι να θέσει νέα δεδομένα στο χώρο των πολυτελών ξενοδοχείων στις Κυκλάδες αλλά να δημιουργήσει ακόμη ένα υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχείο που θα φιγουράρει μαζί με το Amanzoe στην κορυφή των μεσογειακών θέρετρων.

Ο διεθνής επενδυτικός όμιλος στο χώρο των ακίνητων, που ιδρύθηκε το 2004 από τους Μίλτο Καμπουρίδη και Pierre Charalambides, με εξειδίκευση στα πολυτελή θέρετρα στην Ανατολική Μεσόγειο, την Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική, έχει ήδη ολοκληρώσει δύο υπερπολυτελείς μονάδες (το Amanzoe και το Nikki Beach Resort & Spa Porto Heli), ενώ έχει προγραμματίσει την ανάπτυξη και άλλων όπως το One & Only Kea Island. Αντίστοιχα ο Philippe Zuber, President and Chief Operating Officer, One&Only Resorts, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας ανέφερε χαρακτηριστικά πως "στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε το καλύτερο θέρετρο στη Μεσόγειο". 



Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα