Τα νέα ξενοδοχεία που αλλάζουν την Ομόνοια

της Στεφανίας Σούκη

Μια νέα ευκαιρία φαίνεται να δίνεται στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου κάποιοι δείχνουν αποφασισμένοι να επενδύσουν ξανά, έπειτα από τα τελευταία, πολλά χρόνια της υποβάθμισης.

Δημιουργείται έτσι μια νέα δυναμική στα πέριξ της πολύπαθης πλατείας, όπου παράλληλα εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών στα ακίνητα κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει χαμηλώσει σημαντικά το κόστος των νέων επενδύσεων. «Σκοπεύουμε να ανοίξουμε το νέο ''La Mirage'' όσο το δυνατόν συντομότερα. Αν όλα πάνε καλά, ευελπιστούμε ότι έως τον προσεχή Ιούνιο θα είμαστε έτοιμοι», δηλώνει ο κ. Στέλιος Ιωαννίδης. Πρόκειται για τον ξενοδοχειακό επιχειρηματία που υπέβαλε τη μοναδική προσφορά στον διαγωνισμό τον οποίο πραγματοποίησε μέσα στον Οκτώβριο η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για λογαριασμό του ιδιοκτήτη, του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, με σκοπό τη μακροχρόνια μίσθωση του ιστορικού ξενοδοχείου επί της οδού Μαρίκας Κοτοπούλη 3, το οποίο παραμένει κλειστό από το 2008. «Η πρώτη μας σκέψη είναι η νέα μονάδα να βασίζεται κατά κύριο λόγο στην τεχνολογία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πραγματικό minimal έξυπνο ξενοδοχείο, σε άριστη σχέση ποιότητας/τιμής που θα προσφέρει πολλές επιλογές στον ταξιδιώτη, είτε αυτός επισκέπτεται την Αθήνα για αναψυχή είτε ακόμη και για δουλειά».


«La Mirage» - Το ξενοδοχείο που είναι κλειστό από το 2008 αναμένεται να ανοίξει ξανά τον Ιούνιο. Η νέα μονάδα θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στην τεχνολογία με σκοπό να δημιουργηθεί ένα «έξυπνο» ξενοδοχείο, σε άριστη σχέση ποιότητας/τιμής που θα προσφέρει πολλές επιλογές στον ταξιδιώτη

Η χρήση του κινητού και του tablet σε πληθώρα υπηρεσιών στη νέα μονάδα είναι μία μόνο από τις καινοτομίες που θα προσφέρει το νέο 4 αστέρων «La Mirage», όπου το επενδυτικό σχήμα θα αναλάβει να υλοποιήσει, με βάση τους σχετικούς όρους του διαγωνισμού, επενδύσεις κατ' ελάχιστον 5 εκατ. ευρώ. Το νέο ξενοδοχείο θα διαθέτει επίσης 208 δωμάτια, όσα και το παλιό, ενώ η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) έχει ορίσει το μίσθωμα στο ποσό των 336.000 ευρώ σε ετήσια βάση ή των 28.000 ευρώ τον μήνα, με τη χρονική διάρκεια της μίσθωσης, σύμφωνα με την προκήρυξη, να ορίζεται σε 40 χρόνια από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Σημειωτέον ότι το ξενοδοχείο που παραμένει κλειστό από το 2008 είχε διατεθεί προς μίσθωση ουκ ολίγες φορές τόσο από την ΥΠΑΑΠΕΔ όσο και από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, από την πλευρά του ιδιοκτήτη, ωστόσο όλοι οι διαγωνισμοί που είχαν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας είχαν αποβεί άκαρποι, δεδομένου ότι το -σημαντικό- αρχικό ενδιαφέρον από υποψήφιους μισθωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρέμενε στη θεωρία.

Η μονάδα με 208 δωμάτια απ' όταν χτίστηκε, τέλη της δεκαετίας του '70 με αρχές της δεκαετίας του '80, είχε θεωρηθεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην περιοχή του κέντρου, τότε που χτυπούσε η εμπορική καρδιά της Αθήνας. Η τελευταία αναλαμπή του ήταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Στη συνέχεια, η παρακμή του ουσιαστικά ακολούθησε την υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, οδηγώντας το στο λουκέτο την 1η Ιουλίου του 2008. «Θεωρούμε ότι η Ομόνοια, σε αυτή τη συγκυρία, έχει περάσει τη μεγάλη κρίση και παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες στο τουριστικό κομμάτι, πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην περιοχή», επισημαίνει στο «b.s.» ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος αυτή τη στιγμή τρέχει συνολικά πέντε μικρότερα ξενοδοχεία ανά την Αθήνα, το «Acropolis Museum Hotel», το «Athens Diamond Hotel», το «Athens Status Suites», το «Athens La Strada» και πρόσφατα, από το καλοκαίρι του 2017, στη Βουλιαγμένη το «Athenian Riviera».

Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα επί της Μαρίκας Κοτοπούλη 3 στην Ομόνοια θα αποτελέσει μία ακόμη ένεση σε μια περιοχή που έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο φαίνεται να κερδίζει σταδιακά εκ νέου την εμπιστοσύνη των ξενοδόχων και όχι μόνο. Ακριβώς πάνω στην πλατεία, έστω κι αν οι άδειες και οι εγκρίσεις κινούνται με ρυθμούς χελώνας, έστω κι αν το χρονοδιάγραμμα έχει εκτροχιαστεί και γι' αυτό τον λόγο είναι παντελώς άγνωστο, η γνωστή αλυσίδα Βενέτη (η οποία ήδη από το 2013 λειτουργεί το γειτονικό «Νέον») θέλει να αξιοποιήσει τμήμα του ιστορικού Μπαγκείου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο και είναι ιδιοκτησίας της Μπαγκείου Επιτροπής.


Μπάγκειον - Η γνωστή αλυσίδα Βενέτη θέλει να αξιοποιήσει τμήμα του ιστορικού κτιρίου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο 


Επονται ακόμη πολλές εγκρίσεις, ωστόσο η αγορά αναμένει ότι η αξιοποίηση ενός από τα πιο ιστορικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Αντίστοιχα, ήδη από το καλοκαίρι του 2016 έχει προστεθεί το 4άστερο «Athens Tiare» το οποίο προσπαθεί να δώσει ζωή στην πλατεία, ενώ σημαντική ανάσα είναι και το 5άστερο «Wyndham Grand Athens» σε πολύ κοντινή απόσταση, επί της πλατείας Καραϊσκάκη, που διαχειρίζεται για λογαριασμό του αμερικανικού ομίλου η Zeus Ιnternational του Χάρη Σιγανού.


«Wyndham Grand Athens» - Το πεντάστερο ξενοδοχείο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Ομόνοια, επί της πλατείας Καραϊσκάκη

Μάλιστα το «Wyndham Grand Athens», το οποίο πολύ σύντομα συμπληρώνει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του στο ακίνητο που έχει μισθωθεί από τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, παρουσιάζει επιδόσεις πάνω από τις αρχικές προσδοκίες σε σχέση τόσο με τα επίπεδα πληρότητας όσο και τα έσοδα. Tο 5άστερο της πλατείας Καραϊσκάκη φαίνεται να καταγράφει για το 2017 από τις υψηλότερες επιδόσεις μεταξύ των ξενοδοχείων της αλυσίδας του ομίλου Wyndham στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς.

Τα οφέλη από τον τουρισμό θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ και για την αξιοποίηση του έτερου ακινήτου ιδιοκτησίας του στο κέντρο της Αθήνας, επί της Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίο επίσης έχει περάσει, κατά πληροφορίες, υπό τη διαχείριση της Zeus International. Εκεί η τελευταία σκοπεύει να ανοίξει, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στις αρχές Δεκεμβρίου -καλώς εχόντων των πραγμάτων, ακριβώς έναν χρόνο μετά τη λειτουργία του «Wyndham Grand»-, ένα συγκρότημα 32 διαμερισμάτων που θα απευθύνεται σε οικογένειες και ταξιδιώτες που θέλουν να μείνουν στην Αθήνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, π.χ. 15 και πλέον ημερών.


«Kubik Athens Hotel» - Το 4 αστέρων ξενοδοχείο βρίσκεται στην Αγίου Κωνσταντίνου 26, δίπλα στο Εθνικό Θέατρο

Σημειωτέον ότι πολύ κοντά στο νέο εγχείρημα της Zeus, στην Αγίου Κωνσταντίνου 26, έχει ανοίξει ήδη από το καλοκαίρι και το 4άστερο «Kubik Athens Hotel», στο κτίριο συνιδιοκτησίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (75%) και του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (25%), το οποίο έχει μισθωθεί από την Πυθαγόρειο ΑΕΞΤΕ και έχει μετατραπεί σε έξυπνο ξενοδοχείο προσελκύοντας και business ταξιδιώτες.

Η σειρά του Σαρόγλειου Μεγάρου

Παράλληλα, μετά το επιτυχημένο εγχείρημα του «La Mirage», η ΥΠΑΑΠΕΔ σκοπεύει να βγάλει στην αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του έτους ένα ακόμη ακίνητο, επίσης στην Ομόνοια, που δεν είναι άλλο από το Σαρόγλειο Μέγαρο, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ). Το κτίριο με συνολική επιφάνεια 10.000 τ.μ. επί της Σταδίου 65 έχει χρήσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις εμπορικής ή τουριστικής φύσης όπως η δημιουργία πολυκαταστήματος, ξενοδοχείου, πολυτελούς φοιτητικού ξενώνα και γραφείων εταιρειών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο έχουν ενδιαφερθεί μεγάλα ονόματα του εγχώριου real estate, μεταξύ των οποίων και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η οποία το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί μεγάλο άνοιγμα στο κομμάτι του τουριστικού real estate, επενδύοντας παράλληλα και στο νέο επενδυτικό προϊόν των οργανωμένων φοιτητικών εστιών.

Ο 5άστερος «Ηριδανός»

Αντίστοιχα, μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται να προσελκύει και ο διαγωνισμός που διενεργεί ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, μέσω της Probank Leasing, για το πρώην ξενοδοχείο «Ηριδανός», λίγο πιο κάτω από την Ομόνοια, επί της οδού Πειραιώς 78 και Σαλαμίνος. Το ξενοδοχείο 5 αστέρων ήταν και αυτό ένα από τα μεγάλα θύματα της κρίσης στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας το 2012, ωστόσο τώρα το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο αν ληφθεί υπόψη ότι τον φάκελο για τον διαγωνισμό έχει λάβει διψήφιος αριθμός ενδιαφερομένων και μένει να φανεί τις προσεχείς ημέρες (η προθεσμία του διαγωνισμού λήγει την ερχόμενη εβδομάδα) αν τελικά θα υπάρξει αγοραστής και σε τι τιμή. Το ελάχιστο ποσό που ζητεί η Probank Leasing κυμαίνεται στα 6,3 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο δυναμικότητας 39 δωματίων με 81 κλίνες αποτελείται από το πενταώροφο διατηρητέο επί της Πειραιώς και ένα τριώροφο κτίσμα συμβατικής κατασκευής επί της Σαλαμίνος, ενώ στις παροχές του περιλαμβάνονται εστιατόριο, γυμναστήριο, spa, bar στο δώμα με θέα στην Ακρόπολη και αίθουσα συνεδριάσεων 60 ατόμων. Tο 5άστερο της Πειραιώς πωλείται με τον εξοπλισμό του και μπορεί να λειτουργήσει άμεσα από τον επενδυτή, ακόμη και από το α' τρίμηνο του 2018.


«Ηριδανός» - Το ξενοδοχείο 5 αστέρων ήταν και αυτό ένα από τα μεγάλα θύματα της κρίσης στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας το 2012


newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα