Επενδυτικό μπουμ στην ξενοδοχειακή «βιτρίνα» της Αθήνας

Η ραγδαία αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης και των εσόδων των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας πυροδοτούν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων μονάδων και μετασχηματίζουν με γοργούς ρυθμούς το επιχειρηματικό σκηνικό στην ξενοδοχειακή βιτρίνα της Αθήνας.

Τα 12,47 εκατ. ταξιδιώτες στις πτήσεις εξωτερικού που κατέγραψε το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου φέτος (+11,8%) και η αύξηση 9% των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) που εμφάνισαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας στο ίδιο διάστημα (στοιχεία Gbr Consulting) περιγράφουν σε μεγάλο βαθμό τον «μαγνήτη» που βρίσκεται πίσω από τις πυρετώδεις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας.

Διεργασίες που αποτυπώνουν το έντονο ενδιαφέρον εταιρειών διαχείρισης ακινήτων και ξενοδοχειακών ομίλων να εισέλθουν στην ελληνική αγορά ή να ενισχύσουν την παρουσία τους. Την ίδια στιγμή, ανοίγει το επιχειρηματικό παιχνίδι και μεταξύ των εγχώριων «παικτών», παραδοσιακών και «ρούκι» της αθηναϊκής ξενοδοχειακής αγοράς.

Η ραγδαία αλλαγή σκηνικού αποτυπώθηκε στις επενδυτικές κινήσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας.

Η επόμενη διεθνής ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια», που οργανώνονται το διάστημα 4-8 Ιουνίου 2018 στην Αθήνα, δεν θα είναι μόνο η διοργάνωση που αναμένεται να φέρει στην πόλη περισσότερους από 22.000 επισκέπτες, αποτελώντας βασικό τροφοδότη των ξενοδοχείων της. Θα είναι, ταυτόχρονα, η πρώτη διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί στο εκ βάθρων ανακατασκευασμένο συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, που θα ανοίξει τις πύλες του, ενταγμένο στο δίκτυο της πασίγνωστης διεθνούς αλυσίδας ξενοδοχείων πολυτελείας «Four Seasons». Η συμφωνία ανάληψης της διαχείρισης του συγκροτήματος ανακοινώθηκε μόλις πριν από δύο μήνες και ο Αστέρας της νέας εποχής θα φέρει το όνομα «the Four Seasons Astir Palace Hotel Athens».

H αμερικανική Hyatt φλέγεται από ενδιαφέρον να αποκτήσει παρουσία στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, συγκαταλέγεται μεταξύ των διεθνών αλυσίδων με τις οποίες συζητούν οι νέοι ιδιοκτήτες του πρώην Athens Ledra (Hines σε συνεργασία με τον όμιλο Γιάννη Δασκαλαντωνάκη).

Οι ανακατατάξεις στον ξενοδοχειακό χάρτη της Αθήνας δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστα ούτε τα… τοπωνύμια της πρωτεύουσας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της περιοχής Χίλτονμ η οποία -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα μείνει «ορφανή» καθώς το ιστορικό ξενοδοχείο απ’ όπου πήρε το όνομά της αλλάζει όνομα.

Οι νέοι ιδιοκτήτες του (όμιλοι Dogus και Κωνσταντακόπουλου) αναζητούν ήδη το επόμενο brand που θα δώσει το όνομά του στο ξενοδοχείο (η σύμβαση διαχείρισης λήγει τον Μάρτιο του 2018). Το ιστορικό ξενοδοχείο, πάντως, δεν αποκλείεται να φέρει το όνομα κάποιου άλλου εμπορικού σήματος του ομίλου Hilton.

Η εισηγμένη εταιρεία Λάμψα (ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία) φέρεται ήδη να έχει συμφωνήσει με τη Eurobank για την εξαγορά του ξενοδοχείου King George της Πλατείας Συντάγματος, έναντι 43 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η Λάμψα φέρεται να κατέθεσε (σύμφωνα με την Gbr) την υψηλότερη προσφορά σε διαγωνισμό για την εκμίσθωση 9ώροφου ακινήτου της οδού Πανεπιστημίου, συνολικής επιφάνειας 13.244 τ.μ., στο οποίο στεγαζόταν η Αγροτική Τράπεζα. Η προσφορά αφορά στη μίσθωση του ακινήτου για περίοδο 30 ετών, με ετήσιο μίσθωμα 900.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 25% αν ο ετήσιος τζίρος ξεπεράσει τα 9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο, το ακίνητο πρόκειται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, δυναμικότητας 180 δωματίων, το οποίο προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2019.

Την ίδια στιγμή, διατηρείται η κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας. Η νέα κίνηση αφορά στο πρώην ξενοδοχείο La Mirage, δυναμικότητας 208 δωματίων. Το ξενοδοχείο θα επαναλειτουργήσει ως μονάδα τεσσάρων αστέρων από τον Μάιο του 2018. Το ακίνητο μισθώθηκε από το Aviation Shares Fund για περίοδο 40 ετών, με μηνιαίο μίσθωμα 28.000 ευρώ (336.000 ευρώ τον χρόνο).

Ενισχύει τη θέση του στην καρδιά της ξενοδοχειακής αγοράς της Αθήνας ο όμιλος Κόκκαλη, μέσω της Inestia Hospitality. Η εταιρεία ολοκλήρωσε συμφωνία για τη μίσθωση ακινήτου 4.160 τ.μ. που βρίσκεται στην οδό Κολοκοτρώνη (δίπλα στην Παλιά Βουλή) για περίοδο 20 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 20 και μηνιαίο μίσθωμα 40.000 ευρώ για τα πρώτα είκοσι χρόνια. Το ακίνητο σχεδιάζεται να μετατραπεί σε μπουτίκ ξενοδοχείο 45 δωματίων και αναμένεται να λειτουργήσει το 2019. Υπενθυμίζεται πως ο ξενοδοχειακός βραχίονας του ομίλου Κόκκαλη λειτουργεί ήδη το μπουτίκ ξενοδοχείο O&B στου Ψυρρή και το MET34 Athens Hotel στην οδό Μητροπόλεως, κοντά στην Πλατεία Συντάγματος.

Στην περίοδο αιχμής του Αυγούστου δεν έκαναν όλοι… μπάνια. Τον συγκεκριμένο μήνα, η Grivalia Hospitality έφθασε σε αρχική συμφωνία για την εξαγορά του 80% της εταιρείας «Ναυσικά Α.Ε», ώστε να έχει την εμπορική εκμετάλλευση στα «Αστέρια» Γλυφάδας. Σημειώνεται πως το ακίνητο ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Η σχετική συμφωνία, πάντως, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018.

Δύο ακίνητα ετοιμάζεται να πουλήσει η Probank. Το ένα αφορά το ακίνητο της οδού Πειραιώς στο οποίο λειτουργούσε το ξενοδοχείο πέντε αστέρων, 30 δωματίων, «Ηριδανός». Η ιδιοκτήτρια φέρεται να έχει θέσει ως ελάχιστο τίμημα τα 6,3 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα ετοιμάζεται να πουλήσει ένα μικρό ξενοδοχείο δύο αστέρων, 24 δωματίων, στην περιοχή της Κυψέλης.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, ένα δεύτερο ξενοδοχείο (μετά το Sofitel) σχεδιαζόταν να δημιουργηθεί στην περιοχή του αεροδρομίου. Η νέα μονάδα φερόταν να λειτoυργεί στο εμπορικό πάρκο του Διεθνή Αερολιμένα, δίπλα από το ΙΚΕΑ. Το σενάριο αυτό ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από την εταιρεία του αεροδρομίου.



euro2day.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα