Νέες αντικειμενικές αξίες: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται και σε ποιες μειώνονται οι φόροι ακινήτων

Οι νέες αντικειμενικές αξίες απειλούν να βάλουν φωτιά στις λαϊκές γειτονιές σβήνοντας από τον χάρτη τιμές της τάξης των 600 και των 700 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Σύντομα η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε ελάχιστη τιμή 1.000 ευρώ ανά τ.μ. εκεί όπου σήμερα η Εφορία βγάζει ραβασάκια με βάση τα εξακοσάρια.

Τα φθηνά ακίνητα θα γίνουν ακριβά στα μάτια της Εφορίας, οι επιβαρύνσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα και τα βάσανα ενδεχομένως να μην τελειώσουν εδώ και καραδοκεί και ο κίνδυνος ανατροπών και στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να μη διαταραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δις. ευρώ.

Το σχέδιο της κυβέρνηση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προβλέπει οι ελάχιστες τιμές ζώνης στις φθηνές περιοχές να κινούνται στα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Σε πολλές λαϊκές συνοικίες του λεκανοπεδίου όπως η Δραπετσώνα, τα Άνω Λιόσια, το Κερατσίνι, η Ελευσίνα οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αναμένεται να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 20%-30%.

Παράλληλα οι ανατροπές στις αντικειμενικές θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει ακριβότερος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων χαμηλής αξίας ενώ την ανηφόρα θα πάρουν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και οι φόροι στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές.

Αντίθετα θα φθηνύνουν για την Εφορία τα ακίνητα στις άλλοτε ακριβές περιοχές της Αττικής. Τιμές ζώνης των 4.000 ευρώ και άνω είναι πλέον εξωπραγματικές σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα και οι μειώσεις αναμένεται να φθάσουν ακόμη και το 40%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις αναμένεται να είναι σε ακριβές περιοχές όπως Ψυχικό, Φιλοθέη, Γλυφάδα, Εκάλη, Βουλιαγμένη και Κολωνάκι.



Πηγή: Τα Νέα



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα