Η ηλεκτροκίνηση των οχημάτων θα εκτινάξει τις τιμές των μετάλλων

Μεγάλες προοπτικές κερδών υπόσχονται για τον κλάδο του μετάλλου - και σε όσους τον εμπιστευθούν και επενδύσουν σ' αυτόν - οι τεκτονικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στην αυτοκίνηση. Διότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και των συσσωρευτών ενέργειας εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Και η επερχόμενη αντικατάσταση του παγκόσμιου στόλου των αυτοκινήτων με νέα, φιλικότερα προς το περιβάλλον, θα εκτινάξει στα ύψη τη ζήτηση για πρώτες ύλες, οι τιμές των οποίων, σημειωτέον, είχαν καταρρεύσει προ πενταετίας.

Η ηλεκτροκίνηση των οχημάτων και οι προοπτικές που αυτές ανοίγουν τέθηκαν επί τάπητος την εβδομάδα αυτή στην αγορά μετάλλων του Λονδίνου. Συνεπικουρούμενα από την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης παγκοσμίως και τις μεταρρυθμίσεις στην Κίνα, που είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα πρώτων υλών, τα βιομηχανικά μέταλλα έχουν ήδη από τη χρονιά που διανύουμε περιληφθεί μεταξύ των επενδυτικών αξιών με τις υψηλότερες αποδόσεις - εφέτος οι αποτιμήσεις τους τους ενισχύθηκαν πάνω από 20%.

Ειδικότερα το νικέλιο βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς μεγάλοι κατασκευαστές μπαταριών στρέφονται σε μοντέλα συσσωρευτών που βασίζονται στη χρήση μεγαλύτερων ποσοτήτων του μετάλλου αυτού προκειμένου να αυξήσουν τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας και να διευρύνουν έτσι την αυτονομία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Μεγάλες προοπτικές φέρεται να έχει ο ψευδάργυρος, ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται για τον γαλβανισμό του χάλυβα. Και επίσης το αλουμίνιο, για το οποίο οι ειδικοί προβλέπουν εκτίναξη της ζήτησης στην Κίνα.

Την εβδομάδα που πέρασε, στη λονδρέζικη αγορά μετάλλων εκπρόσωποι περίπου 70 κατασκευαστών αυτοκινήτων, μπαταριών και μεταλλουργικών ομίλων συζήτησαν επίσης την υπογραφή νέων προθεσμιακών συμβολαίων για το λίθιο και το κοβάλτιο, που θα επιτρέψουν στους χρήστες των απαραίτητων για την κατασκευή μπαταριών μετάλλων να μετριάσουν την έκθεσή τους στις διακυμάνσεις της αγοράς. «Είναι όμορφο για την κοινότητα των μετάλλων να έχει μπροστά της πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης» δήλωσε στους «Financial Times» ο διευθύνων σύμβουλος της London Metal Exchange Μάθιου Τσάμπερλεν.



tovima.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα