Ντόμινο εξελίξεων στις τηλεπικοινωνίες

Με ταχύτητες αντίστοιχες με εκείνες που θα προσφέρουν σύντομα οι ευρυζωνικές συνδέσεις που θα βασίζονται σε δίκτυα οπτικών ινών, «τρέχουν» οι εξελίξεις στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Τη στιγμή που η διαδικασία για την πώληση της Cyta Ελλάδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι πιστώτριες τράπεζες της Forthnet αναζητούν ενδιαφερόμενο επενδυτή για την τελευταία, ενώ παράλληλα στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου πρόκειται να εισρεύσουν 201,45 εκατ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ανανέωση των αδειών των τριών παρόχων κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind) για τη χρήση φασματικών συχνοτήτων στην περιοχή των 1800 MHz.

Την περασμένη Παρασκευή (3/11) η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 1800 MHz. Πρακτικά, οι 3 εταιρείες ανανέωσαν τις άδειες για τα τμήματα φάσματος που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή με την Cosmote να καλείται να καταβάλλει 83,15 εκατ. ευρώ (για 5 τμήματα), η Vodafone 59,2 εκατ. ευρώ (για 3 τμήματα) και η Wind 59,1 εκατ. ευρώ (για 3 τμήματα). Ένα στοιχείο που αξίζει να επισημανθεί είναι πως πλέον οι άδειες και των τριών παρόχων λήγουν τον Δεκέμβριο του 2035, γεγονός που προσφέρει μία αίσθηση σταθερότητας για το πως διαμορφώνεται το τοπίο στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας με τις συγκεκριμένες εταιρείες να είναι αυτές που θα αναπτύσσουν υποδομές για τα επόμενα 18 χρόνια.


Συγκέντρωση της αγοράς

Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλος ενδιαφερόμενος για τις συχνότητες στα 1800 MHz, κάτι που δεν συνέβη. Γενικότερα, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η ελληνική αγορά εισέρχεται στην τελική φάση της συγκέντρωσης των «παικτών» της, οι οποίοι αυτή στιγμή είναι πέντε: Cosmote, Vodafone Ελλάδος, Wind Ελλάς, Forthnet και Cyta Ελλάδος. Η τελευταία βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης, η οποία μάλιστα επιταχύνεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018 με τη Vodafone και τη Wind να είναι οι δύο βασικοί ενδιαφερόμενοι. Υπάρχει και τρίτος ενδιαφερόμενος, η PCCW (Χονγκ Κονγκ), η οποία, όμως, εκτιμάται ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τις δικτυακές υποδομές της Cyta Ελλάδος παρά για οτιδήποτε άλλο. Η διαδικασία ετοιμάζεται να εισέλθει στη φάση της εξέτασης των οικονομικών στοιχείων της Cyta Ελλάδος (due diligence) με επόμενο βήμα την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών όπου θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για το ποιος ενδιαφέρεται.
Η περίπτωση της Forthnet

Παράλληλα με τη διαδικασία για τη Cyta Ελλάδος, μία άλλη διαδικασία ετοιμάζεται να ξεκινήσει και αφορά το μέλλον της Forthnet. Την περασμένη εβδομάδα, οι πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) προχώρησαν στην μετατροπή μέρους των ομολογιών που διαθέτουν σε μετοχές της Forthnet. Το αποτέλεσμα είναι οι πιστώτριες τράπεζες να ελέγχουν πλέον το 33% της Forthnet, ενώ αν μετατρέψουν το σύνολο των ομολογιών τους -κάτι που θα γίνει εν ευθέτω χρόνω- τότε η συμμετοχή τους θα φθάσει στο 70%. Όμως, οι τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν μέτοχοι στη Forthnet και γι’ αυτό, όπως έγινε γνωστό πριν από μερικές ημέρες, προσέλαβαν την ιαπωνική Nomura International προκειμένου να εντοπίσει ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν τις μετοχές ή τις ομολογίες των τεσσάρων τραπεζών στη Forthnet.

Το ερώτημα είναι ποιος θα μπορούσε να είναι ο ενδιαφερόμενος για τη Forthnet, καθώς θεωρείται αρκετά δύσκολο να υπάρξει υποψήφιος που να μην έχει κάποια εμπλοκή ήδη με την ελληνική αγορά. Ο ΟΤΕ θεωρείται απίθανο να ενδιαφερθεί καθώς σε αυτή την περίπτωση θα αποκτούσε τη πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης της Nova και αυτομάτως θα είχε δεσπόζουσα θέση στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης και είναι βέβαιο ότι αυτό το σενάριο δεν θέλουν ούτε να το σκέπτονται στα ανώτερα κλιμάκια του ομίλου. Vodafone και Wind θα μπορούσαν να είναι ενδιαφερόμενοι, δεδομένου κιόλας ότι είχαν προσπαθήσει από κοινού να αποκτήσουν τον έλεγχο της Forthnet χωρίς να τα καταφέρουν. Πριν τις κινήσεις των τραπεζών είχαν το 33% των μετοχών της Forthnet, ποσοστό που έχει ήδη μειωθεί και θα μειωθεί περαιτέρω αλλά σε κάθε περίπτωση είναι από τους πιθανούς υποψηφίους. Από την άλλη πλευρά, προς το παρόν έχουν επικεντρωθεί στη διαδικασία για τη Cyta Ελλάδος και επιπλέον έχοντας ήδη κλείσει τη συμφωνία με τη Forthnet για την αναμετάδοση των αθλητικών καναλιών της Nova έχουν ουσιαστικά αποκτήσει αυτό που ήθελαν περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο από την Forthnet. 

Ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να είναι οι έτεροι μέτοχοι της Forthnet, ήτοι η κυβέρνηση της Τυνησίας και ο Άραβας επενδυτής Abdulaziz Al Ghurair, αν και αυτό το σενάριο φαντάζει αρκετά απίθανο.

Οπτικές ίνες

Οι εξελίξεις αυτές γίνονται πάντως σε μία περίοδο όπου οι πάροχοι ετοιμάζονται προκειμένου να ξεκινήσουν να προσφέρουν ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες που θα κινούνται σε επίπεδα άνω των 100 Mbps αξιοποιώντας την αναβάθμιση των υποδομών που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το τέλος Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η εμπορική διάθεση των σχετικών υπηρεσιών και περιμένουμε να δούμε αφενός την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι πάροχοι όπως και την ανταπόκριση που θα υπάρξει από την πλευρά των Ελλήνων καταναλωτών.



cnn.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα