Όταν οι άνθρωποι κλέβουν τις δουλειές από τις μηχανές

Του Adam Ozimek

​Ένα σημαντικό σημείο στο βιβλίο του Tyler Cowen "Average Is Over" είναι ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν με έξυπνες μηχανές είναι πιθανόν να αποδίδουν καλύτερα από τους ανθρώπους ή τις μηχανές μόνο σε διάφορους τομείς.

Πρόκειται για μια μάλλον αισιόδοξη οπτική σε έναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι φοβούνται πως οι μηχανές θα κλέψουν όλες τις δουλειές του. Εγώ κλίνω προς την αισιόδοξη οπτική γιατί βλέπω πολύ χώρο για συνεργασία και συμπληρωματική εργασία. Αν και στο τέλος μπορεί να έχουμε διαφορετικές εξελίξεις, δεν είναι δύσκολο να κοιτάξουμε τριγύρω και να δούμε τη συμπληρωματικότητα στην οποία αναφέρομαι. Μάλιστα, μπορούμε να δούμε πολλά παραδείγματα όπου οι άνθρωποι μπαίνουν σε τομείς εργασίας στους οποίους οι μηχανές είναι ανίκανες να αποδώσουν.

Μία από τις γνωστότερες περιπτώσεις αυτού του παραδείγματος είναι το Facebook. Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι οι αλγόριθμοι κάνουν όλη τη δουλειά στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο οι άνθρωποι είναι εκείνοι που πρέπει να σκεφτούν και να αξιολογήσουν για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Όπως σημείωνε το Quartz: "Τον Μάιο, το Facebook δέχτηκε κριτική επειδή αρκετοί χρήστες μετέδιδαν ζωντανά σκηνές βίας. Τότε, ο επικεφαλής του social media, Mark Zuckerberg, ανακοίνωσε την πρόσληψη 3.000 ανθρώπων με σκοπό να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα βίας, όπως η ρητορική μίσους και η παιδική κακοποίηση. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήδη 4.500 άνθρωποι είχαν επιφορτιστεί με τον έλεγχο του περιεχομένου, μια λειτουργία που το Facebook ονομάζει Community Operations. Επίσης, μετά από έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών για ρωσικές πολιτικές αναρτήσεις στο Facebook, η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόσληψη επιπλέον 1.000 ανθρώπων που επικεντρώθηκαν σε αυτές τις δημοσιεύσεις, πέραν των 250 ατόμων που δούλευαν για τον εντοπισμό της ρωσικής παρέμβασης κατά την προεκλογική περίοδο".

Με απλά λόγια, χιλιάδες άνθρωποι κάνουν μια δουλειά που δεν μπορούν να κάνουν οι αλγόριθμοι. Καημένες μηχανές, δεν μπορείτε να αναπληρώσετε την ανθρώπινη κρίση.



capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα