Αν γυρίζατε τον χρόνο πίσω θα κάνατε κάτι διαφορετικά; [Μέρος Α']

Ο χρόνος περνάει και ότι αποφάσεις έχουν παρθεί δεν μπορούν πια να αλλάξουν. Έχουν μείνει ανεξίτηλες στην ιστορία. Πόσες φορές όμως έχετε κάνει την σκέψη πως αν γυρίζατε πίσω στον χρόνο θα αλλάζατε κάποια πράματα; Αυτήν την ερώτηση κάναμε λοιπόν σε 10 πετυχημένους Έλληνες startupers οι οποίοι μίλησαν στο epixeiro.gr και απάντησαν αν θα άλλαζαν κάτι σε περίπτωση που είχαν την ευκαιρία να ξεκινήσουν από την αρχή.

Nannuka: Λέλα Δρίτσα Co-Founder

Σίγουρα αυτά τα χρόνια που περάσαμε στο τιμόνι της Nannuka έχουν συσσωρεύσει μέσα μας γνώση και είναι αλήθεια πως αλλιώς θα χειριζόμασταν αρκετές επιμέρους προκλήσεις που προέκυπταν στην πορεία. Υπήρξε χρονοτριβή, κατανάλωση resources σε λάθος κανάλια, καταμερισμός εργασίας που δεν ήταν πάντα επιτυχής, υπερενθουσιασμός που οδηγούσε σε υπερεκτιμήσεις των δεδομένων- από την άλλη, αν δεν είχαμε περάσει από όλα αυτά τα στάδια ίσως να μην είχαμε φτάσει σήμερα στο σημείο που είμαστε. Αυτό για το οποίο είμαστε υπερήφανοι –και δεν θα “πειράζαμε” με τίποτα- είναι η ομάδα μας, με όλα τα νέα μέλη που προστίθενται συνεχώς και φυσικά η στοχοπροσήλωσή μας που βασίζεται στην πίστη μας για την αναγκαιότητα της υπηρεσίας μας. Αυτή η πίστη δεν είχε ποτέ διακυμάνσεις.

liateR: Αντώνης Αργυρός – Founder & CEO

Θα έκανα περισσότερο focus στην δημιουργία της σωστής ομάδας συντομότερα και θα έκανα αργότερα fundraising.

FEAC Engineering: Σωτήρης Κόκκινος, Διευθύνων Σύμβουλος & υπεύθυνος της επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Όχι δεν θα άλλαζα κάτι. Ότι έχει συμβεί, έγινε με αποφάσεις που γίνανε βάσει των συνθηκών εκείνη την περίοδο. Φυσικά ο χρόνος έδειξε αν μια απόφαση ήταν σωστή ή λάθος. Το σημαντικότερο είναι να μπορείς αυτά να τα ερμηνεύσεις έτσι ώστε να πορευτείς στο μέλλον στοχεύοντας την επιτυχία, το όραμά σου, την αποστολή σου. Θεωρώ ότι πιο σημαντικά είναι τα λάθη γιατί από αυτά μαζεύεις εμπειρίες, μαθαίνεις και αυτοδιοργανώνεσαι. Από την άλλη, η επιτυχία κρύβει παγίδες, από την άποψη ότι επειδή τα κατάφερες τώρα, θα τα καταφέρνεις συνέχεια. Μπορεί να χάσεις τον προσανατολισμό σου. Είναι σημαντικό λοιπόν να μπορείς να αξιολογείς και το σωστό και το λάθος.

E-table: Κώστας Σαριδάκης, co-founder.

Θα ήθελα σίγουρα να είχα πάρει κάποιες διαφορετικές αποφάσεις πάνω στο προϊόν ή στην εμπορική πολιτική που θα μας είχαν οδηγήσει σε πιο αποδοτική ανάπτυξη. Επίσης ήθελα να είχα ασχοληθεί περισσότερο ενεργά με το startup community καθώς μέσα από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις ανοίγει το μυαλό σου, βρίσκεις λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζεις και που από ότι φαίνεται δεν είσαι ο μόνος και τέλος γνωρίζεις ταλαντούχα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα που μπορούν να αποδειχθούν σημαντικοί συνεργάτες σου στην πορεία.

Blueground: Θάνος Γεραμάνης, Partner & Country Manager Ελλάδος

Η αλήθεια είναι πως δεν μου αρέσει να μετανιώνω για πράγματα ή αποφάσεις που πήρα στο παρελθόν. Επομένως, αν γύριζα το χρόνο πίσω δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικά. Ακόμα και τα λάθη χρειάζονται, γιατί μέσα από αυτά μαθαίνεις και γίνεσαι πιο δυνατός.

Mentor: Γκιόκας Παναγιώτης, Founder & CEO.

Η αλήθεια είναι πως όχι. Και δεν είναι εγωιστικό. Έχω κάνει άπειρα λάθη, συνεχίζω να κάνω και πολλές φορές τα έχω πληρώσει ακριβά τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε ψυχικά αποθέματα. Αλλά τα χαίρομαι τα λάθη. Έμαθα και μαθαίνω από αυτά, και στην ομάδα ακόμα όταν γίνονται λάθη βαθιά μέσα μου το χαίρομαι. Είναι οι καταστάσεις εκείνες που σε βάζουν σε εγρήγορση, που μαθαίνεις ασυνείδητα, που σε εξιτάρουν ώστε να λύσεις μια κατάσταση στην οποία αναγκάζεσαι να πάρεις πρωτοβουλίες και αποκτάς αυξημένο αίσθημα ευθύνης. Οπότε όχι, τα ίδια θα έκανα και χωρίς αμφιβολίες αυτή τη φορά!

CollegeLink: Δημήτρης Προμπονάς, Γιάννης Ήμελος και Στέφανος Αλκίδης, ιδρυτές.

Η αλήθεια είναι θα κάναμε πάρα πολλά πράγματα διαφορετικά. Είναι η 1η φορά που δοκιμαζόμαστε επιχειρηματικά και όπως είναι αναμενόμενο κάναμε αρκετά λάθη σε αυτή την πορεία. Ίσως το σημαντικότερο λάθος το οποίο κάναμε έχει να κάνει με την εσωτερική ροπή που είχαμε στο να κάνουμε πράγματα και όχι στο να σχεδιάζουμε.

Moosend: Γιάννης Ψαρράς, CEO & Head of Technology

Αν γύριζα το χρόνο πίσω θα διαχειριζόμουν διαφορετικά καταστάσεις που θα οδηγούσαν το Moosend σε ακόμα πιο γρήγορα άλματα σε αγορές του εξωτερικού, πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης. Ήδη εδώ και χρόνια έχουμε πελάτες σε όλον τον κόσμο και στοχεύουμε σε ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση σε ανεπτυγμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και σε χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία. Αν γύριζα το χρόνο πίσω, θα βγάζαμε το Moosend έξω από τα σύνορα της Ευρώπης ακόμα νωρίτερα, παράλληλα με την ανάπτυξή μας στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά.

Isostevia: Αντώνιος Παναγώτας, co-founder

Πολλές φορές έχω σκεφτεί ότι εάν είχα τις γνώσεις που έχω αποκτήσει σήμερα και εάν ήξερα τους κινδύνους και τις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζα, δεν θα ξεκινούσα ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα. Η άγνοια κινδύνου που είχα τότε και το θάρρος που με διέκρινε με βοήθησαν να φτάσω μέχρι εδώ. Παρόλα αυτά σήμερα σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα άλλαζα το παραμικρό από τις αποφάσεις μου ή τους συνεργάτες που με βοήθησαν να φτάσω μέχρι εδώ.

Naido: Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Co-Founder

Δεν θα άλλαζα κάτι με την έννοια του να διορθώσω κάποιο σημαντικό λάθος, ωστόσο θα έκανα κάποια πράγματα διαφορετικά στα πλαίσια της βελτίωσης, η οποία έπρεπε να έρθει μέσω trial and error. Τα δύο πιο σημαντικά είναι: α) θα αφιέρωνα λιγότερο χρόνο στο funding hunt και β) δεν θα ασχολούμουν καθόλου με την ελληνική αγορά και θα αφιέρωνα λιγότερο χρόνο στο b2b business development και περισσότερο στο πρώιμο στάδιο του lead generation & conversion.




epixeiro.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα