Πώς θα σε προσέχουν όλοι όταν μιλάς

Τα παιδαριώδη λάθη που μπορείς να αποφύγεις

> Μη μιλάς χωρίς να ακούς τους άλλους: «Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος καθώς μιλά ενώπιον κοινού είναι, αφού κάνει μια ερώτηση σε αυτούς που τον ακούνε, να αρχίσει να μιλά προτού οι ακροατές του προλάβουν να πουν το οτιδήποτε» αναφέρει η Popeil. «Το λάθος αυτό το κάνουν συνήθως τύποι που θεωρούν τους εαυτούς τους “κυρίαρχα αρσενικά”. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά, όμως, δε φανερώνει σιγουριά, όπως πολλοί από αυτούς τους τύπους πιστεύουν εσφαλμένα, αλλά, αντίθετα, ανασφάλεια».

> Μη μιλάς πολύ δυνατά: «Κόντρα στη δημοφιλή αντίληψη, μιλώντας πολύ δυνατά δεν κερδίζεις την προσοχή και το ενδιαφέρον αυτών που σε ακούνε αλλά τους κουράζεις και, ενίοτε, τους εκνευρίζεις. Αντί να ανεβάσεις την ένταση, προσπάθησε να την ρίξεις και να κάνεις τον τόνο της φωνής σου λίγο πιο απαλό και φιλικό. Κάνοντας κάτι τόσο απλό, θα καταφέρεις εν τέλει να κερδίσεις την προσοχή του ακροατηρίου σου» θα πει η Popeil.

> Μη μιλάς πολύ γρήγορα: «Όταν κάποιος είναι πολύ κουρασμένος ή νιώθει υπερβολική ένταση, έχει την τάση να μιλά πολύ γρήγορα, θέλοντας να “ξυπνήσει” και να νιώσει σε εγρήγορση» αναφέρει η Lisa. «Ωστόσο, οι παύσεις αποτελούν ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα στη “φαρέτρα” οποιουδήποτε καλού ομιλητή. Βλέπεις, κάνοντας μικρές, σύντομες παύσεις όχι μόνο δε διακινδυνεύεις να χάσεις την προσοχή αυτών που σε ακούν αλλά αντίθετα τους δίνεις το περιθώριο να επεξεργαστούν και να κατανοήσουν αυτά που μόλις είπες» λέει η Popeil.

«Επιπλέον, αυτό που έχουν την τάση να ξεχνούν όσοι δίνουν δημόσιες ομιλίες είναι ότι το ανθρώπινο σώμα θυμίζει περισσότερο πνευστό παρά κρουστό ή έγχορδο όργανο. Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι κάθε φορά, προτού αρχίσεις να μιλάς, να παίρνεις μια βαθιά ανάσα: έτσι, ο λόγος σου θα “ρέει” καλύτερα».

> Ούτε πολύ μπάσα: «Το ζητούμενο όποτε μιλάς είναι να νιώθεις ότι οι λέξεις βγαίνουν από το στόμα σου. Ότι ο ήχος δημιουργείται μέσα στο στόμα σου, όχι στο λαιμό σου, λες και προσπαθείς να μιμηθείς τον Barry White» λέει η Popeil. «Αν μιλάς από το λαρύγγι σου, η φωνή σου ακούγεται υπερβολικά μπάσα - κάτι που κουράζει αυτούς που σε ακούνε» προσθέτει. Πώς μπορείς να είσαι σίγουρος ότι η φωνή σου έχει τον σωστό τόνο, λοιπόν;

Τοποθέτησε την παλάμη σου ανάμεσα στο πάνω μέρος του στήθους σου και του σημείου που ενώνονται οι κλείδες σου με το στέρνο σου και ξεκίνα να μιλάς. Αν νιώσεις την παλάμη σου να πάλλεται, τότε η φωνή σου έχει βάθος και ακούγεται σοβαρή και «ώριμη». Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι ανάγκη να μιλάς συνεχώς κατ' αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, «υιοθετώντας το συγκεκριμένο τρικ σε επιλεγμένες στιγμές, προσδίδεις κύρος και “βαρύτητα” στα λεγόμενά σου» θα πει η Lisa. Κάτι παραπάνω θα ξέρει...



gr.askmen.com


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα