Ενίσχυση δράσεων σε ενεργειακή απόδοση, θέρμανση με ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και τηλεθέρμανση σχεδιάζει το ΥΠΕΝ

Την εκπόνηση τριών Οδηγών Κρατικών Ενισχύσεων στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης ΜΜΕ, θέρμανσης – ψύξης με ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και αποδοτικής τηλεθέρμανσης σχεδιάζει το ΥΠΕΝ.

Οι Οδηγοί, οι οποίοι θα προσδιορίζουν μεταξύ άλλων τους δικαιούχους, τα χρηματοδοτικά σχήματα, τις επιλέξιμες δαπάνες και τις διαδικασίες επιλογής των χρηματοδοτούμενων δράσεων,αναμένεται να είναι έτοιμοι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. 

Πιο αναλυτικά, οι Οδηγοί θα αφορούν δράσεις στους εξής τομείς:

-Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ)

Η δράση θα αφορά σε παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση, κουφώματα/υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης, κλπ), αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της παραγωγικής διαδικασίας καθώς και για την ψύξη / θέρμανση χώρων (π.χ. συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας, συστήματα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, φωτισμός, κλπ).

-Προώθηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με χρήση ΑΠΕ για ιδιοκατανάλωση

Η δράση θα αφορά σε εγκαταστάσεις συστημάτων παραγωγής θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ (δηλαδή με χρήση βιομάζας, βιοαερίου, γεωθερμίας, ηλιοθερμικών και λοιπών συστημάτων ΑΠΕ) και εγκαταστάσεις συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με χρήση ΑΠΕ, που θα λειτουργούν αποκλειστικά ως μονάδες αυτοπαραγωγής.

- Προώθηση συστημάτων αποδοτικής τηλεθέρμανσης καθώς και συστημάτων-υποδομών εφοδιαστικής αλυσίδας

Η δράση θα αφορά στην προώθηση ολοκληρωμένων συστημάτων αποδοτικής τηλεθέρμανσης σε ημιαστικούς και αγροτικούς οικισμούς και σε αυτή εντάσσονται δίκτυα μεταφοράς και διανομής θερμότητας σε συνδυασμό με την κατασκευή μονάδας παραγωγής θερμότητας καθώς και υποδομές εφοδιαστικής αλυσίδας στον τομέα της βιομάζας.

Το ΥΠΕΝ έχει ήδη καλέσει από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου τις εταιρείες ΕΥΡΩΤΕΚ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ, CMT-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΕ και SYSTEM ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ να καταθέσουν προσφορές για την ανάληψη του έργου, με την προθεσμία υποβολής προσφορών να λήγει στις 8 Δεκεμβρίου.

Η διάρκεια του έργου της εκπόνησης των τριών Οδηγών ανέρχεται σε δύο μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.



energypress.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα