«Ίντερνετ του νερού» για τη διαχείριση ομβρίων υδάτων

Η αντιμετώπιση του φαινομένου των πλημμυρών σε αμερικανικές πόλεις είναι ο σκοπός του αποκαλούμενου «Ίντερνετ του νερού» (Internet of water) που αναπτύσσουν ερευνητές στο University of Michigan, στις ΗΠΑ.

Το «Ίντερνετ του νερού» στην ουσία είναι μια αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων διαχείρισης ομβρίων υδάτων από πλημμύρες/ καταιγίδες, που συνδυάζει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τον όγκο νερού στο σύστημα, με αποτέλεσμα ένα «έξυπνο» σύστημα διαχείρισης, που δοκιμάζεται πιλοτικά στο Ανν Άρμπορ.

«Έχουμε ένα δίκτυο αισθητήρων και βαλβίδων και άλλα δεδομένα στη διάθεσή μας...οπότε τα συνδυάζουμε όλα αυτά για να βλέπουμε πότε είναι καλή στιγμή να κλείσουμε αυτές τις βαλβίδες και πότε είναι κατάλληλη στιγμή να τις ανοίξουμε» λέει ο Μπράντον Γουόνγκ, ερευνητής του Τμήματος Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του πανεπιστημίου.

Ο έλεγχος των βαλβίδων αυτών γίνεται εξ αποστάσεως, μέσω χρήσης εφαρμογών smartphone, Μακροπρόθεσμα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυτόματη διαχείριση των όγκων νερού, με απελευθέρωσή τους στους υγρότοπους γύρω από το Ανν Άρμπορ.
«Επίσης, έχοντάς το στο Ίντερνετ, δεν χρειάζεται να το ελέγχω εγώ. Θα μπορούσε να είναι κάποιος συνάδελφός μου, θα μπορούσε να είναι η πόλη, και επίσης θα μπορούσε να είναι αυτόνομο» λέει ο Γουόνγκ.

Με περίπου 10-20 βαλβίδες ανά τετραγωνικό μίλι του συστήματος διαχείρισης ομβρίων υδάτων, τα δεδομένα προς παρακολούθηση είναι πολλά- και οι ερευνητές λένε ότι το σύστημά τους βοηθά τις πεπαλαιωμένες υποδομές να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.
Το πρόγραμμα κέρδισε χρηματοδότηση ύψους 1,8 εκατ. δολαρίων από το National Science Foundation. Εάν αποδειχτεί επιτυχημένο, ενδέχεται να αρχίσει να χρησιμοποιείται ανά τις ΗΠΑ.


naftemporiki.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα