Το Bitcoin καταναλώνει πλέον περισσότερο ηλεκτρισμό από 159 χώρες!

Το Bitcoin και τα συναφή εναλλακτικά νομίσματα επανακαθόρισαν την έννοια του χρήματος στην ψηφιακή εποχή και σίγουρα βρίσκονται σε διαρκή άνοδο τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί να έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι δεν αποτελούν ασφαλή ή αξιόπιστα συστήματα, αλλά ένα είναι βέβαιο: Ότι κατακτούν ένα ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο καθώς πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες τα επιλέγουν.

Υπάρχει, όμως, μια ιδιαίτερα ανησυχητική πτυχή που αφορά το Bitcoin και έχει να κάνει με τον τρόπο που «εξορύσσεται» ψηφιακά. Ως γνωστόν, για να παραχθεί ένα bitcoin χρειάζεται μπόλικη υπολογιστική ισχύς, άρα και ενεργειακή κατανάλωση. Το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον η ενέργειακή κατανάλωση που σχετίζεται με αυτή την «εξόρυξη» έχει ξεπεράσει την αντίστοιχη 159 κρατών και βρίσκεται στις 29,05 τεραβατώρες ετησίως!

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 0,13% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο στο πέρασμα του χρόνου και μόλις τον περασμένο μήνα σημείωσε άνοδο 29,98%. Σύμφωνα με το powercompare.co.uk, αν το Bitcoin ήταν χώρα, θα είχε την 61η μεγαλύτερη κατανάλωση διεθνώς.

Αίσθηση προκαλεί επίσης ότι η ηλεκτρική κατανάλωση για το Bitcoin αντιστοιχεί στο 54,81% της κατανάλωσης της Ελλάδας.

Τα παραπάνω είναι ασφαλώς ανησυχητικά διότι τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας διεθνώς, έρχεται να προστεθεί μια σημαντική πηγή ζήτησης που δεν έχει αντίκρυσμα σε απτή παραγωγή και είναι εντελώς αυθαίρετα δημιουργημένη καθώς θα μπορούσε να υποκατασταθεί με κάτι άλλο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δημιουργοί του Bitcoin έχουν δηλώσει ότι η εξόρυξή του θα σταματήσει μόλις φτάσει σε αριθμό τα 21 εκατ. νομίσματα και σήμερα βρισκόμαστε στα 17 εκατ. Όμως, ο ρυθμός με τον οποίο η εξόρυξη αποφέρει Bitcoins τείνει να μειώνεται διαρκώς με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερος υπολογιστικός χρόνος για το κάθε νόμισμα. Κατ’ επέκταση, η ακριβής ημερομηνία που θα επιτευχθεί ο αριθμός των 21 εκατ. είναι άγνωστη, όπως άγνωστο είναι και το αν θα αποφασιστεί επέκτασή του μελλοντικά.



energypress.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα