Ποιες είναι οι 7 πολυεθνικές που ανησυχούν για την κατάσταση στην Ελλάδα;

Έντονο προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, του εμπορίου και της κατανάλωσης εκφράζει σειρά θυγατρικών πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. 

Μπορεί οι ίδιες, λόγω μεγέθους, μεριδίων αγοράς και ευελιξίας κινήσεων, όπως εξεύρεσης "φθηνού" χρήματος, να λειτουργούν υπό την ασφάλεια που παρέχει ο μητρικός όμιλος, ωστόσο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι. Ανησυχία που αποτυπώνεται και στις οικονομικές εκθέσεις τους που συνοδεύουν τα οικονομικά αποτελέσματα της περασμένης χρήσης και τις προοπτικές για την τρέχουσα.

Τasty Foods

Για τη διοίκηση της Tasty Foods, market leader στην αγορά των αλμυρών σνακ, η οποία ανήκει στο group της Pepsico, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές δημοσιονομικές προκλήσεις και διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας της. 

Η ίδια εκτιμά πως τυχόν αποτυχία υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, αλλά και γενικότερη αδυναμία να παρουσιαστεί μια εν γένει αξιοσημείωτη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, θα σημάνει πιθανή αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη, με δυσμενείς εξελίξεις για τη χρηματοοικονομική θέση της εταιρείας. Εκτιμήσεις οι οποίες, ας σημειωθεί, ότι έχουν γίνει μετά το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου όπου επιτεύχθηκε συνολική συμφωνία για την αξιολόγηση, τη δόση και το χρέος, βάσει της οποίας η Ελλάδα εξασφάλισε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.

Η Tasty Foods, οι πωλήσεις της οποίας πέρυσι διαμορφώθηκαν στα 98,89 εκατ. ευρώ (από 97,26 εκατ. ευρώ το 2015), κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών της, δεν είναι η μοναδική θυγατρική πολυεθνικής που "βλέπει" πως οι δύσκολες ημέρες, για την οικονομία και την κατανάλωση, θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

General Mills

Χαμηλή είναι η ορατότητα για την ελληνική οικονομία και για την General Mills, η οποία διατηρεί παραγωγική μονάδα ζυμών στην Ελλάδα. Η εταιρεία, στην οικονομική έκθεσή της για τη χρήση 1/6/2015-31/5/2016, σημειώνει πως, μαζί με τη μητρική, εκτιμά διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις δραστηριότητές της. Στο πλαίσιο αυτό ακολουθεί νέα πιστωτική πολιτική έχοντας μειώσει τους όρους πληρωμής κατά κανόνα σε 60 ημέρες ως ανώτατο αποδεκτό όριο. Η εταιρεία την απελθούσα χρήση πέτυχε αύξηση 11,5% των πωλήσεών της, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στην ενίσχυση των εξαγωγών της, διότι οι πωλήσεις της στην εσωτερική αγορά μειώθηκαν κατά 10%.

ΒΙC-ΒΙΟΛΕΞ

Για την BIC - ΒΙΟΛΕΞ, η οποία συνεχίζει να επενδύσει σταθερά άνω των 40 εκατ. ευρώ ετησίως (μεγάλο κομμάτι αυτών των κεφαλαίων κατευθύνονται στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων), οι φορολογικές ρυθμίσεις σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μπορεί να διεύρυναν τη φορολογική βάση. ωστόσο μείωσαν τον δείκτη καταναλωτικής δαπάνης. Κάτι που "χτυπά" τις εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων.

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό θέμα. Και για την BIC - ΒΙΟΛΕΞ, η έγκαιρη είσπραξη των οφειλών από τους πελάτες της βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της. Την ίδια ώρα επικεντρώνεται στη διατήρηση των χαμηλών λειτουργικών εξόδων, στην εμπορική εκμετάλλευση της ήδη εγκατεστημένης βάσης στην Ελλάδα, και τη διατήρηση ή και αύξηση του ποσοστού κερδοφορίας χωρίς αυξήσεις τιμών των προϊόντων της. 

Πάντως, η εταιρεία σημειώνει πως τα ταμειακά διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα θεωρούνται ως στοιχεία με υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, καθώς οι τρέχουσες μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα ασκούν σημαντική πίεση στις εγχώριες τράπεζες. Για τον λόγο αυτό η διοίκηση της BIC - ΒΙΟΛΕΞ θέτει όρια στο μέγεθος του κινδύνου που μπορεί να εκτίθεται, σε κάθε μεμονωμένο χρηματοοικονομικό ίδρυμα. Το μεγαλύτερο μέρος των ταμειακών διαθεσίμων της είναι επενδυμένα σε αντισυμβαλλόμενους με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση και για μικρό χρονικό διάστημα.

J&J Ελλάς

Αυξημένο χρηματοοικονομικό κίνδυνο "βλέπει" η J&J Ελλάς. Αν και η διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής του πολυεθνικού ομίλου Johnson & Johnson εκτιμά πως τυχόν αρνητικές εξελίξεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία της, εντούτοις εκτιμά διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται έγκαιρα όλα τα αναγκαία και δυνατά μέτρα και ενέργειες για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις δραστηριότητες της εταιρείας. 

Πέρυσι εμφάνισε κέρδη προ φόρων 7.378.764 ευρώ έναντι ζημιών 15.909.646 ευρώ για τη χρήση 2015, ενώ μετά από φόρους σε 7.259.218 ευρώ έναντι ζημιών 17.377.081 ευρώ για τη χρήση 2015.

Nestle Ελλάς

Προβληματισμό εκφράζει και η Nestle Ελλάς. Γιατί; Διότι, όπως αναφέρεται, οι διαρκείς ανακατατάξεις σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργούν ένα ευμετάβλητο περιβάλλον, που δυσχεραίνεται επιπλέον για τον επιχειρηματικό κόσμο λόγω της υψηλής και νέας φορολόγησης, αλλά και από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Η Nestlé Ελλάς, πάντως, συνεχίζει την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης στο εργοστάσιο των Οινοφύτων ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018.

Crown Hellas Can

Eπιφυλακτική για την οικονομική κατάσταση της χώρας παραμείνει και η διοίκηση της Crown Hellas Can, θυγατρική ενός από τους μεγαλυτέρους πολυεθνικούς ομίλους συσκευασίας ,δηλαδή του αμερικανικού ομίλου Crown Holdings, με παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα από το 1965.

Η διοίκηση της εταιρείας εκφράζει την εκτίμηση ότι το μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στη χώρα παραμένει ευμετάβλητο. Για τον λόγο αυτόν η Crown Hellas Can θα συνεχίζει να δίνει μεγαλύτερο βάρος στο σκέλος των εξαγωγών.

Ahold Delhaize (ΑΒ Βασιλόπουλος)

Εκτός από τους παραγωγούς, υπό πίεση συνεχίζει να βρίσκεται και το λιανεμπόριο. Το μπαράζ προσφορών και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός μετά την επαναδραστηριοποίηση του πρώην δικτύου της Μαρινόπουλος, σε συνδυασμό με το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα, συνεχίζουν να συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους και τις πωλήσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος, θυγατρικής του βελγο-ολλανδικού ομίλου Ahold Delhaize.



Πηγή: Κεφάλαιο


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα