Ενδείξεις για μεγάλη αύξηση Βρετανών τουριστών το 2018

Θετικά είναι τα πρώτα στοιχεία για τον εισερχόμενο από τη Βρετανία τουρισμό κατά το 2018, όπως αυτά προκύπτουν από τη Διεθνή Τουριστική Έκθεση World Travel Market του Λονδίνου που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη και στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 50.000 στελέχη της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Οι προκρατήσεις, αν και αφορούν μικρό ακόμα δείγμα, δείχνουν περαιτέρω άνοδο των Βρετανών επισκεπτών το επόμενο έτος και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και διψήφια ποσοστιαία αύξηση. Σύμφωνα με στελέχη του μεγάλου βρετανικού τουριστικού οργανισμού Thomas Cook, αυτή την περίοδο οι δικές του προκρατήσεις για την Ελλάδα εμφανίζονται αυξημένες κατά 12% περίπου. Παράλληλα εκτιμάται πως το Brexit δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τους ταξιδιωτικούς σχεδιασμούς των Βρετανών για την Ελλάδα το 2018, ενώ θετική για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας αλλά και των άλλων μεσογειακών προορισμών εμφανίζεται και η πρόσφατη προσαρμογή της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας με το ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα.

O πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Α. Ρέτσος σημειώνει πως «η μέχρι στιγμής εικόνα των κρατήσεων από τη M. Βρετανία παρουσιάζεται βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, κάτι που επιβεβαιώνει τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια των τουριστικών επιχειρήσεων προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές». Πρόκειται πάντως, επισημαίνει, για ένα δείγμα επί του συνόλου των κρατήσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τη βρετανική αγορά, μη δεσμευτικό για την εξαγωγή ασφαλών προβλέψεων για ολόκληρη την περίοδο. Σημειώνεται ότι η βρετανική αγορά χαρακτηρίζεται από ένα υψηλό ποσοστό on-line κρατήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η θετική εικόνα έχει σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη σημασία, καθώς η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα. Οι επισκέψεις από το Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζονται πως το 2016 έφθασαν στα 3,2 εκατ. ή 11,3% του συνόλου, οι διανυκτερεύσεις σε 26,583 εκατ. ή στο 14,0% επί του συνόλου και οι εισπράξεις στο 1,944 δισ. ευρώ ή 15,2% επί του συνόλου, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και την επεξεργασία τους από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (SETE Intelligence). Ηδη το 2017 καταγράφεται σημαντική άνοδος: Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο στο οκτάμηνο αυξήθηκε κατά +8,1% στα 2,085 εκατ. άτομα. Πάνω σε αυτά τα επίπεδα αναμένεται να κτιστεί, απουσία απροόπτων, περαιτέρω άνοδος. Η αύξηση των εσόδων από τους Βρετανούς επισκέπτες στο οκτάμηνο ήταν μεγαλύτερη από αυτή του πλήθους τους. Διαμορφώθηκε +17,7% υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, στο 1,512 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την ΤτΕ και το SETE Intelligence, η δαπάνη ανά επίσκεψη των τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις περιφέρειες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, πλην Κρήτης που είναι οριακά χαμηλότερη. H μέγιστη τιμή δαπάνης των τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, 725 ευρώ, καταγράφηκε το 2016 στα Ιόνια Νησιά, με τη Θεσσαλία να ακολουθεί με 722 ευρώ ανά επίσκεψη. Στην Περιφέρεια της Κρήτης η δαπάνη ανήλθε στα 675 ευρώ και στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου στα 633. Και η δαπάνη ανά διανυκτέρευση της βρετανικής αγοράς είναι υψηλότερη του μέσου όρου της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για τις 11 περιφέρειες της χώρας, δηλαδή πλην Αττικής και Κρήτης. H μέγιστη τιμή στη δαπάνη ανά διανυκτέρευση των τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι 79 ευρώ και καταγράφεται στο Νότιο Αιγαίο.



kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα