Κάμψη πωλήσεων για τα ΚΑΕ το 2016

Μειωμένες πωλήσεις σε μια χρονιά αυξημένης τουριστικής κίνησης κατέγραψε το 2016 η εταιρία Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), επηρεασμένη από τα γεγονότα που έπληξαν συγκεκριμένους προορισμούς, όπου διαθέτει δίκτυο πωλήσεων. Η εξέλιξη αυτή ωστόσο δεν αναστέλλει το επενδυτικό πλάνο της εταιρίας το οποίο έως το 2021 αναμένεται να αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, το 2016 η εταιρία παρουσίασε κύκλο εργασιών της τάξης των 288 εκατ. ευρώ από 296 εκατ. ευρώ το 2015. Σύμφωνα με την αναλυτική οικονομική κατάσταση έτους και την ετήσια έκθεση του Δ.Σ της εταιρίας, παρά την αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων κατά 9% σε σχέση με το 2015, οι πωλήσεις, με εξαίρεση την Αθήνα, που παρουσίασε αύξηση 1,3% (915 χιλ. ευρώ), κινήθηκαν πτωτικά στα περιφερειακά αεροδρόμια κατά 1,1% (-979 χιλ. ευρώ). Τα νησιά επηρεάστηκαν από τις προσφυγικές ροές και το πραξικόπημα στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μείωση των πωλήσεων στα λιμάνια κατά 10% (-1,4 εκατ. ευρώ). Επίσης, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών καθώς και το πραξικόπημα στην Τουρκία επηρέασαν αρνητικά την απόδοση των παραμεθόριων καταστημάτων, που εμφάνισαν πτώση εσόδων κατά 7% (-5,2 εκατ. ευρώ).

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν στα 77,3 εκατ. ευρώ από 82,5 εκατ. ευρώ το 2015. Τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) διαμορφώθηκαν για τον όμιλο στα 45,2 εκατ. ευρώ από 52,1 εκατ. ευρώ το 2015. Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους σημείωσαν αύξηση και ανήλθαν για τον όμιλο στα 31, 6 εκατ. ευρώ από 30,5 εκατ. ευρώ το 2015.

Το 2017 ωστόσο η ΚΑΕ, η οποία ελέγχεται σε ποσοστό 97% από την ελβετική Dufry, έχει ξεκινήσει ευρύ επενδυτικό πλάνο που ξεκίνησε από την ανακαίνιση των εμπορικών χώρων στο Ελ. Βενιζέλος, και συνεχίζεται με την ανακαίνιση των εμπορικών χώρων στα περιφερειακά αεροδρόμια που έχει αναλάβει ηFraport, αλλά και εκείνων στο Αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Σημειώνεται ότι η δωρεά ανακαίνιση του Αεροδρομίου Ηρακλείου, εκ μέρους της ΚΑΕ, θεωρείται σημαντική για την εταιρία, καθώς το εν λόγω αεροδρόμιο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από άποψη αφίξεων μετά το μητροπολιτικό Ελ. Βενιζέλος. Ειδικότερα, έργα περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση τόσο των χώρων του ισογείου, όσο και του α’ ορόφου του αερολιμένα στο Ηράκλειο, με επέκταση του συνολικού εμβαδού κατά 2.900 τμ., και την ανακαίνιση άλλων 8.000 τ.μ., με την ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των πυλών (gates), για τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των επιβατών.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και θα έχουν ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου 2018, ώστε το αεροδρόμιο να είναι έτοιμο για τη νέα τουριστική σεζόν. Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να αγγίξει τα 10-15 εκατ. ευρώ.

Αυτά προστίθενται στα 30 εκατ. ευρώ που θα δαπανήσει η ΚΑΕ στο διάστημα 2017-2021 για τον υπερδιπλασιασμό των εμπορικών χώρων που διαχειρίζεται στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και στην επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ που έχει ήδη ολοκληρώσει η εταιρία στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος για την επέκταση και εκσυγχρονισμό των εμπορικών της χώρων.

Τέλος, η Dufry υποστηρίζει όλο το παραπάνω επενδυτικό πρόγραμμα των ΚΑΕ, καθώς το 2016 χορήγησε δάνειο 90 εκατ. ευρώ στην ελληνική θυγατρική της, προκειμένου αυτή να αποπληρώσει παλαιότερο δανεισμό αλλά και να εξυπηρετήσει τις επεκτάσεις της.



της Πέννυς Κούτρα
euro2day.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα