ΑΔΜΗΕ: Ελάφρυνση 150 εκατ. ευρώ για τους καταναλωτές από την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Πάνω από 150 εκατ. ευρώ το χρόνο θα είναι η ελάφρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος από τη μείωση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, με τη λειτουργία της "μικρής" διασύνδεσης της Κρήτης, που αναμένεται το 2020, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης μιλώντας απόψε στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Πρόκειται για τη διασύνδεση που θα υλοποιηθεί μέσω Πελοποννήσου , η χάραξη της οποίας όπως είπε ο κ. Μανουσάκης μεταβλήθηκε ελαφρά, χωρίς να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα κατασκευής της, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ενστάσεις κατοίκων της Λακωνίας. Οι εργασίες για την κατασκευή της υποβρύχιας διασύνδεσης αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018 και θα μειώσουν κατά 150 εκατ. ετησίως το πρόσθετο κόστος για την ηλεκτροδότηση του νησιού, από τα 400 εκατ. που είναι συνολικά η συμβολή της Κρήτης στο λογαριασμό των ΥΚΩ.

Το κόστος θα μειωθεί περαιτέρω με τη λειτουργία της δεύτερης , μεγάλης διασύνδεσης που τοποθετείται στο 2023, για την οποία ο ΑΔΜΗΕ υπέγραψε μνημόνιο συνεννόησης με τον EuroAsia Interconnector, ο οποίος σχεδιάζεται να συνδέσει την Κύπρο με την Ελλάδα μέσω Κρήτης.

Στις αρχές του 2018 θα τεθεί σε λειτουργία και η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων που θα οδηγήσει σε ανάλογη εξοικονόμηση.

Συνολικά, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι οι διασυνδέσεις των νησιών θα επιτρέψουν μεγαλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών στα νησιά, δραστική μείωση των ΥΚΩ, ομαλή ηλεκτροδότηση των νησιών, μείωση της ρύπανσης και αύξηση της ευστάθειας του συστήματος.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα