Δάνεια 1,5 δισ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες από την Πειραιώς το 2018

Την πολιτική και τις πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων ως κινητήριας δύναμης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, παρουσίασε σε περίπου 300 εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, πελατών και φορέων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, η διοίκηση της τράπεζας χθες στα Γιάννενα. Τόσο ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι με βάση την πορεία των μεγεθών, διαφαίνεται έξοδος από τη μακρά περίοδο της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Μεγάλου επισήμανε τη βελτίωση των μεγεθών το τελευταίο τρίμηνο του έτους, περίοδο κατά την οποία η επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα έφθασε τα 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1 δισ. ευρώ –το 40%– τοποθετήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, επετεύχθη σημαντική μείωση χρήσης του έκτακτου μηχανισμού ELA, με στόχο τον μηδενισμό του το επόμενο έτος. Η τράπεζα καταγράφει σημαντικά θετικές επιδόσεις στο θέμα της διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει επιτευχθεί μείωση κατά 5 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) του ομίλου, ενισχύοντας την κεφαλαιακή του επάρκεια, η οποία ανέρχεται στο 17% έναντι πανευρωπαϊκού μέσου όρου 12%-13%.

Η διοίκηση της τράπεζας επανέλαβε τη δέσμευση της Πειραιώς για την πολύπλευρη στήριξη της παραγωγικής, επιχειρηματικής και επενδυτικής δραστηριότητας των πελατών της μέσα από εξειδικευμένες και εξατομικευμένες λύσεις και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πολιτική της τράπεζας έναντι των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν για την Πειραιώς προτεραιότητα. Οπως επισήμανε ο κ. Μεγάλου, το 2017 οι νέες χρηματοδοτήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα αυτό θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ και το 2018 θα φθάσουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η τράπεζα αξιοποιεί για τον σκοπό αυτό, εκτός από τους δικούς της πόρους, όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τους κοινοτικούς πόρους, ακόμα και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που αναγνωρίζουν στον χώρο αυτό σημαντικές προοπτικές. Συνολικά, οι χρηματοδοτήσεις της τράπεζας προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ, σε σύνολο αντίστοιχων δανείων του τραπεζικού συστήματος περίπου 60 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι νέες επιχειρηματικές χορηγήσεις της τράπεζας το 2015 και 2016 έφθασαν τα 2 δισ. ευρώ τον χρόνο και συνολικά υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η ετήσια αύξηση των χρηματοδοτήσεων να φθάσει στο τέλος του 2020, τα 5 δισ. ευρώ ετησίως από τα 2 δισ. ευρώ που ήταν το 2016.



kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα