Leroy Merlin: Κατεβαίνει στο κέντρο της Αθήνας-Πότε ανοίγει το νέο κατάστημα

Σε λίγους μήνες το κτήριο της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Δάκων στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 112 στην Αθήνα θα πάψει να αποτελεί "παρία” της αθηναϊκής κτηματαγοράς. Το ακίνητο, που από το 2005 παραμένει αναξιοποίητο, ύστερα από απόφαση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται η δημιουργία πολυκινηματογράφου, σύντομα θα είναι πλήρως λειτουργικό.

Όπως αποκαλύπτει το Capital.gr, ο γαλλικός όμιλος ιδιοκατασκευών Leroy Merlin έχει προχωρήσει στην μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου, εμβαδού 35.000 τ.μ., από την Δάκων με στόχο την ανακατασκευή και λειτουργία ενός νέου καταστήματος της αλυσίδας που μετρά περισσότερα από δέκα χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το κατάστημα θα είναι το μοναδικό της Leroy Merlin που θα αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Θα είναι συνολικής επιφάνειας 6.000 τ.μ., θα διαθέτει 300 θέσεις πάρκινγκ και η λειτουργία του θα δημιουργήσει 130 άμεσες θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Redex υλοποιεί τις εργασίες ανακατασκευής του κτηρίου (διέθετε χρήσεις γραφείων) που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, ώστε το ακίνητο να μετατραπεί σε εμπορικό κατάστημα.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, η ανακατασκευή θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018, οπότε αναμένεται το κατάστημα να ανοίξει τις πύλες του.

Πηγές κοντά στο έργο σημειώνουν στο Capital.gr ότι το νέο αυτό κατάστημα σηματοδοτεί το "άνοιγμα” του γαλλικού ομίλου στον αστικό ιστό της Αθήνας, με την περιοχή να εξυπηρετείται από δύο σταθμούς μετρό (Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηποι). Όπως αναφέρουν, το κατάστημα στη Βασιλίσσης Σοφίας στηρίζεται στο σκεπτικό που οδήγησε τους Γάλλους να δημιουργήσουν κατάστημα στο κέντρο του Παρισιού στην συνοικία Beaubourg, δίπλα στο Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού.

Το κατάστημα των Αθηνών αποτελεί τη νέα μεγάλη επένδυση της Leroy, η οποία, πριν από ένα χρόνο, είχε εγκαινιάσει το πέμπτο κατά σειρά κατάστημά της στο Μαρούσι, στη Λεωφ. Κηφισίας 73.

Το κτήριο της Δάκων

Λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το ακίνητο προοριζόταν να αποτελέσει κτήριο πολλαπλών χρήσεων, πέντε επιπέδων με σύμπλεγμα 10 κινηματογραφικών αιθουσών με την επωνυμία Athens City Center. Ωστόσο, το 2001 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών, όπως και ο πολιτιστικός περιβαλλοντικός σύλλογος κέντρου Αμπελοκήπων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την αναστολή των οικοδομικών εργασιών.

Το διοικητικό Εφετείο απέρριψε τις αιτήσεις για ακύρωση της οικοδομικής άδειας, αλλά το Ε' Τμήμα του ΣτΕ κατέληξε σε διαφορετική απόφαση. Επικαλούμενο Διάταγμα του 1975 απεφάνθη ότι στο συγκεκριμένο τμήμα της Βασιλίσσης Σοφίας επιτρέπεται η ανέγερση κινηματογράφων και όχι "πολυκινηματογράφων". "Ο πολυκινηματογράφος διαφέρει ουσιωδώς από τον τύπο του απλού κινηματογράφου και από άποψη πολεοδομικής λειτουργίας και συνεπειών στη φυσιογνωμία της περιοχής" σημείωνε στην απόφασή του.

Ως αποτέλεσμα, το κτήριο, που βρίσκεται δίπλα από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, σε μία από τις καλύτερες τοποθεσίας της Αθήνας, παρέμεινε κατασκευαστικά ημιτελές. Το 2012 η εταιρεία ολοκλήρωσε την μελέτη μετασκευής του σε κτήριο γραφείων και προχώρησε στην κατεδάφιση του ελικοδρομίου που υπήρχε στην οροφή του. Έτσι, το ύψος του κτηρίου μειώθηκε, με τη Δάκων να εξασφαλίζει-τότε- νέα οικοδομική άδεια για να προχωρήσει στις απαιτούμενες εργασίες μετασκευής.

Τελικά, ο δρόμος για την επαναλειτουργία του κτηρίου άνοιξε ύστερα από την μακροχρόνια μίσθωσή του στη Leroy Merlin.



Πηγή: capital.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα