Πού θα πάνε οι διεθνείς αγορές, πότε θα τελειώσει η bull market - τι λένε 250 αναλυτές

Οι παγκόσμιες μετοχές θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους καθώς η αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία μεγαλώνει, αλλά μια μερίδα των στρατηγικών αναλυτών εκτιμά επίσης ότι η τρέχουσα οκταετής bull market θα λήξει το 2018.

Οι παγκόσμιες μετοχές κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ και αυτό έχει οδηγήσει σε "τεντωμένες" τιμές μετοχών, με τις αποτιμήσεις για την πλειοψηφία των χρηματιστηριακών δεικτών να διαπραγματεύονται πάνω από τους πενταετείς μέσους όρους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα εταιρικά κέρδη δεν έχουν ακόμη "τρέξει" για να δικαιολογήσουν την αύξηση.

Ευρεία άνοδος

Περισσότεροι από 250 διεθνείς στρατηγικοί αναλυτές και χρηματιστές που συμμετείχαν στο νέο poll του Reuters αναμένουν ότι όλοι εκτός από έναν (Ταϊβάν) από τους 20 μεγάλους παγκόσμιους δείκτες θα αυξηθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η πρόσφατη άνοδος των αγορών και η αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα βασίζονται στην άποψη ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια φάση συγχρονισμένης ανάκαμψης, με τις περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες να θέλουν να απομακρυνθούν από τις εξαιρετικά χαλαρές νομισματικές πολιτικές.

Περίπου το 55% των 100 στρατηγικών αναλυτών δήλωσε ότι η τρέχουσα bull market στις παγκόσμιες μετοχές θα λήξει μέσα σε ένα έτος, ωστόσο το υπόλοιπο 45% των αναλυτών διαχωρίζεται μεταξύ των δύο ή περισσότερων ετών.

Η bull market στη Wall Street θα επιμείνει – Πάνω από τις 24.000 ο Dow

H bull market στη Wall Street, που ήδη μετρά 8 χρόνια, θα πατήσει φρένο στο υπόλοιπο του 2017 πριν ανακάμψει πάλι το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους αναλυτές οι οποίοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για τα εταιρικά κέρδη, αλλά ανησυχούν για την αργή πρόοδο της φορολογικής μεταρρύθμισης. Έτσι, το ράλι που ουσιαστικά ξεκίνησε το 2009 αναμένεται να επεκταθεί και στο 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η κερδοφορία των εταιρειών θα κορυφωθεί έτσι ώστε να αποφευχθεί στο να γίνουν οι αποτιμήσεις των μετοχών υπερβολικά ακριβές.

"Η οικονομία και η κερδοφορία στις ΗΠΑ είναι σε αρκετά καλή πορεία", όπως σημειώνει ο Robert Doll, επικεφαλής μετοχών της Nuveen Asset Management. "Αυτό μας έδωσε τις πολύ καλές αποδόσεις από τις αρχές του έτους και η τάση αναμένεται να συνεχιστεί".

Ο S&P 500 αναμένεται να τελειώσει το 2017 στις 2.525 μονάδες, περίπου 13% πάνω από το 2016, ενώ στα τέλη του 2018 θα αγγίξει τις 2.675 μονάδες.

Ο Dow Jones αναμένεται να κλείσει το 2017 στις 23.000 μονάδες, ενώ το 2018 θα τρέξει στις 24.420 μονάδες.

Μετά από τα ισχυρά κέρδη τρίτου τριμήνου που τροφοδοτήθηκαν εν μέρει από τις πρόσφατες προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση σε τρεις δεκαετίες, ο δείκτης διαπραγματεύεται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.

Το πόσο καιρό θα διαρκέσει η bull market θα εξαρτηθεί επίσης από τη Federal Reserve, της οποίας η ευνοϊκή νομισματική πολιτική συνέβαλε στο ράλι, και από το αν η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η Fed αυξάνει περαιτέρω τα επιτόκια των ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, η Fed δήλωσε ότι αναμένει νέα αύξηση των επιτοκίου μέχρι το τέλος του έτους, αλλά τόνισε ότι παρακολουθεί στενά τον πληθωρισμό. Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει χαμηλός, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια λιγότερο επιθετική Fed, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν επίσης την προοπτική ενός νέου επικεφαλής της Fed στις αρχές του επόμενου έτους. Η πρόεδρος Janet Yellen, η θητεία της οποίας λήγει τον Φεβρουάριο, είναι μεταξύ των πολλών υπό εξέταση για τη θέση.

Ενώ οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν από την προτεινόμενη φορολογική μεταρρύθμιση του Tραμπ, το σχέδιο είναι μόνο στα αρχικά του στάδια και έχει ήδη προκαλέσει κριτική, συμπεριλαμβανομένου του ότι θα μπορούσε να προσθέσει τρισεκατομμύρια δολάρια στο έλλειμμα.

Υπεραπόδοση των αναδυόμενων αγορών

Οι αναδυόμενες αγορές αναμένεται να υπεραποδώσουν των ανεπτυγμένων αγορών, σύμφωνα με τους 250 αναλυτές, παρά τις ανησυχίες για την αύξηση του προστατευτισμού και των αδύναμων όγκων του παγκόσμιου εμπορίου σε σύγκριση με τις πρόσφατες κορυφές.

Οι χρηματιστηριακές αγορές της Ανατολικής Ασίας αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος και επόμενου έτους, οδηγούμενες από την αισιοδοξία για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τα καλύτερα κέρδη εταιρειών, ακόμη και αν οι τιμές των μετοχών παραμένουν ακριβές.

Οι εντυπωσιακές αποδόσεις στις αγορές της Βραζιλίας και του Μεξικού, οι οποίες ήδη είναι διψήφιες, προβλέπεται να τρέξουν σε νέα ρεκόρ μέχρι τα τέλη του 2018.

Όπως σημειώνει η JP Morgan Asset Management, οι αποτιμήσεις στις αναδυόμενες αγορές δείχνουν κάπως υψηλότερες σε σύγκριση με τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους, αλλά το ίδιο ισχύει και για όλες σχεδόν τις χρηματιστηριακές αγορές σήμερα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ΕΚΤ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα τελειώσουν το 2017 με σχεδόν διψήφια κέρδη, που θα υποστηριχθούν από την ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης και των εταιρικών κερδών, αλλά ο ρυθμός ενδέχεται να επιβραδυνθεί. καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινείται προς την οδό του tapering.

Σύμφωνα με τους 250 αναλυτές, ο δείκτης των blue chips της Ευρωζώνης Εuro STOXX 50 θα σημειώσει άνοδο σχεδόν 11% φέτος, με τα κέρδη να μειώνονται κατά το ήμισυ στο 5,5% το 2018. Αναμένεται να κλείσει φέτος στις 3.649 μονάδες και το 2018 στις 3.850 μονάδες.

Ο ισπανικός δείκτης IBEX, ο οποίος χτυπήθηκε μετά το δημοψήφισμα της Καταλονίας, αναμένεται να κλείσει το 2017 με κέρδη 14%, ενώ στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουνίου οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν τα κέρδη του στο 20% για φέτος.

Ο ευρύτερος πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 9,3% το 2017 και γύρω στο 7% το 2018, αφήνοντας πίσω τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες αντιθέτως αναμένεται να χτυπηθούν από τις ανησυχίες που σχετίζονται με την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ η οικονομική δυναμική φέτος είναι ισχυρή, ο πληθωρισμός δεν έχει αυξηθεί στους στόχους των κεντρικών τραπεζών και δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι απότομης αύξησης. Παρ' όλα αυτά, αρκετές μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν αλλάξει την άποψή τους ως προς τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Το αναμενόμενο tapering της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το επόμενο έτος ενδέχεται να επιβραδύνει ωστόσο τον ρυθμό ανόδου των ευρωπαϊκών μετοχών.

"Η συγχρονισμένη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα διατηρήσει την τρέχουσα bull market μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018", όπως σημειώνει ο Warin Buntrock, διευθυντής επενδύσεων της BFT IM, ο οποίος τηρεί overweight στάση στις μετοχές της Ευρωζώνης.

"Ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο του 2018, οι επενδυτές θα μετατοπίσουν σταδιακά την εστίασή τους στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Οι μετοχές θα σημειώσουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα και θα κινηθούν σταθεροποιητικά μέχρι τα τέλη του 2018, καθώς οι αποτιμήσεις είναι αρκετά υψηλές πλέον", όπως προσθέτει.

"Η παγκόσμια μακροοικονομική ανάκαμψη θα διατηρήσει την bull market για άλλα τέσσερα έως πέντε τρίμηνα πριν από τη μείωση του ισολογισμού της Fed και την έναρξη του tapering του QE της ΕΚΤ, το οποίο θα επηρεάσει την παγκόσμια ρευστότητα και θα οδηγήσει σε επιβράδυνση και ενδεχόμενη διόρθωση της αγοράς", σύμφωνα με τον Ajay Bagga, επικεφαλής της OPC Asset Solutions.

Σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις τράπεζες

Ενώ η αυστηρότερη νομισματική πολιτική ενδέχεται να ενισχύσει τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου μέσω των υψηλότερων επιτοκίων, θα μπορούσε επίσης να βλάψει τους κλάδους που πληρώνουν μερίσματα και τους υπερχρεωμένους κλάδου, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι τηλεπικοινωνίες.Μετά την κορυφή δύο ετών που σημείωσαν τον Μάιο, καθώς οι πολιτικές ανησυχίες εξατμίστηκαν μετά την αποφασιστική νίκη του Εμάνουελ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, οι ευρωπαϊκές μετοχές χτυπήθηκαν από την απροσδόκητη άνοδο του ευρώ αυτό το καλοκαίρι.

Παρά το γεγονός ότι ο Euro STOXX 50 έχει ανακάμψει από το καλοκαιρινό sell-off, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα παραμείνει κάτω από την κορυφή του Μαΐου καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο δείκτης αναμένεται να ξεπεράσει αυτή την κορυφή, ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 2018.

Αναζωπύρωση των πολιτικών ανησυχιών

Εκτός από την εστίαση στην ΕΚΤ, οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν επίσης την αναζωπύρωση των πολιτικών ανησυχιών με την Ισπανία να αντιμετωπίζει τη βαθύτερη συνταγματική κρίση της σε δεκαετίες και την Ιταλία να προχωρά σε γενικές εκλογές το 2018, ενώ η γερμανική κάλπη έδωσε μία τέταρτη αλλά πιθανώς πιο αδύναμη θητεία στην Άγκελα Μέρκελ.

Οι μέσες εκτιμήσεις θέλουν τον γερμανικό δείκτη να σημειώνει κέρδη 13% φέτος στο νέο ρεκόρ των 13.000 μονάδων και να αυξηθεί κατά 5% το 2018, ενώ ο γαλλικός CAC 40 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 11% και 7% το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.

Ο FTSE MIB της Ιταλίας θα είναι ο πρωταγωνιστής των αποδόσεων του 2017 με κέρδη 20%, ωστόσο το 2018 η άνοδος αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 4%.



Πηγή: capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα