Η ανανεώσιμη ενέργεια απειλεί το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα στον κόσμο

Τα στοιχεία του τεράστιου σχεδίου, ύψους 20 δις ευρώ (24 δισεκατομμυρίων δολαρίων) άρχισαν ήδη να συγκεντρώνονται σε ένα εργοτάξιο στη νότια Γαλλία, όπου περίπου 800 επιστήμονες σκοπεύουν να δοκιμάσουν αν μπορούν να αξιοποιήσουν τη δύναμη που κάνει τα αστέρια να λάμπουν. Η συναρμολόγηση του μηχανήματος θα ξεκινήσει τον Μάιο. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά πυρηνικά εργοστάσια, που διαχωρίζουν τα άτομα, ο λεγόμενος αντιδραστήρας ITER θα τα συνενώνει σε θερμοκρασίες 10 φορές θερμότερες από αυτή του Ήλιου – στους 150 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου (270 εκατομμύρια Fahrenheit).

Η εντυπωσιακή πολυπλοκότητά της, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο κομμάτια και χορηγούς προερχόμενους από 35 χώρες, σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον ο αντιδραστήρας θα λειτουργήσει ή αν μπορεί να παραγάγει ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλότερο κόστος από εκείνο των πιο παραδοσιακών μορφών καθαρής ενέργειας. Με τους κατασκευαστές αιολικών πάρκων να υπόσχονται τη δυνατότητα παράδοσης ηλεκτρικής ισχύος άνευ επιδοτήσεων από το 2025 και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να παραμένει στάσιμη, ακόμη και οι υποστηρικτές του έργου ζητούν να δουν αν ο ITER θα έχει νόημα.

"Έχω αμφιβολίες", δήλωσε ο Chris Llewellyn Smith, διευθυντής στο ερευνητικό τμήμα του τομέα ενέργειας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος μίλησε υπέρ του ερευνητικού προγράμματος. "Το κόστος του ανέμου και της ηλιακής ενέργειας έχει πέσει τόσο γρήγορα, ώστε ο ανταγωνισμός έχει γίνει πιο δύσκολος από ό, τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από μια δεκαετία".
renewable

newmoney.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα