Το γραφείο μελετών που κολύμπησε στα... βαθιά

Αν το 1996 έλεγε κανείς στον –τότε– 22χρονο χημικό μηχανικό Αλέξανδρο Υφαντή ότι το γραφείο μελετών που μόλις ξεκινούσε θα ήταν, είκοσι χρόνια μετά, μία διεθνής εταιρεία κατασκευής εξειδικευμένων συστημάτων επεξεργασίας νερού και εξοικονόμησης ενέργειας, με κύκλο εργασιών άνω των 12 εκατ. ευρώ και με έργα σε περισσότερες από 10 χώρες, μάλλον δεν θα έδινε και πολλή σημασία.

Και όμως, σήμερα η Sychem δεν αποτελεί απλώς μία από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που διακρίνονται στον τομέα της αλλά είναι η μοναδική της χώρας και μία από τις λίγες διεθνώς εταιρείες που εξειδικεύονται στην κατασκευή φορητών μονάδων αφαλάτωσης για την παραγωγή νερού υψηλής καθαρότητας για την τροφοδοσία σταθμών παραγωγής ενέργειας. Ούσα η πιο εξειδικευμένη εταιρεία στη χώρα στον τομέα της επεξεργασίας και διαχείρισης νερού, η Sychem είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός νερού στην Ελλάδα, ενώ πλέον το 70% του κύκλου εργασιών της αφορά έργα στο εξωτερικό.

Πυρήνας των δραστηριοτήτων της εταιρείας είναι το νερό. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις μέσω μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας έργων τεχνολογίας αιχμής στον τομέα της επεξεργασίας νερού, εξοικονόμησης ενέργειας και αντιδιαβρωτικής προστασίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και σε ολοκληρωμένα υβριδικά συστήματα διαχείρισης νερού και ενέργειας.

Ολα αυτά βέβαια το 1996 ούτε περνούσαν από το μυαλό του κ. Υφαντή. Πραγματοποιώντας το πρώτα βήματα με τις μελέτες έργων, διαπίστωσε τις μεγάλες ελλείψεις σε μονάδες αφαλάτωσης και άλλα ειδικά σχετικά έργα. Διαπίστωσε ότι πολλά έργα, όπως μικρές μονάδες αφαλάτωσης για ξενοδοχεία, δεν μπορούσαν να γίνουν είτε γιατί δεν υπήρχαν ελληνικές εταιρείες που να έχουν την τεχνογνωσία να τα υλοποιήσουν είτε γιατί η εισαγωγή των απαιτούμενων μηχανημάτων και του εξοπλισμού από το εξωτερικό ήταν πολύ ακριβή καθιστώντας τα έργα ασύμφορα. Κάπως έτσι, σε ηλικία 26 ετών, το 2000 προχώρησε στη δημιουργία της Sychem. Επενδύοντας σε τεχνολογίες αιχμής, γνώση και εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό η Sychem ξεκίνησε τη δύσκολη προσπάθειά της να πείσει κάποιους ιδιώτες πελάτες, κυρίως ξενοδοχειακές μονάδες, για τα μακροπρόθεσμα οφέλη –και τη μεγάλη εξοικονόμηση πόρων σε βάθος χρόνου– από την κατασκευή ειδικών μονάδων αφαλάτωσης και γεωθερμίας σε σχέση με τις πιο φτηνές λύσεις που προσέφεραν διάφορες εταιρείες.

Το 2004 η εταιρεία ολοκλήρωσε την κατασκευή του πρώτου υβριδικού συστήματος γεωθερμίας σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Ελούντα στην Κρήτη, ενώ το 2007 ολοκλήρωσε στη Μήλο την κατασκευή του πρώτου ιδιωτικού εργοστασίου αφαλάτωσης νερού στην Ελλάδα. Ενα χρόνο μετά, το 2008, η εταιρεία ολοκλήρωσε το έργο γεωθερμίας στην Κύπρο, το πρώτο της στο εξωτερικό.

Το 2016 ολοκλήρωσε την κατασκευή και έθεσε σε λειτουργία τον πρώτο σταθμό παραγωγής ενέργειας με βιοαέριο στην Κρήτη. Η επέκταση στον τομέα του βιοαερίου, ένα εξαιρετικών απαιτήσεων πεδίο, αποτελεί το νέο μεγάλο βήμα της εταιρίας.




Η επέκταση στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της εταιρείας ήταν η απόφαση για την επέκταση στο εξωτερικό. Ηδη από 1999 είχε προχωρήσει στη δημιουργία εταιρείας στην Κίνα προσφέροντας λύσεις αντιδιαβρωτικής προστασίας σε πλοία, κυρίως σε Ελληνες εφοπλιστές.

Οπως σημειώνει, από νωρίς συνειδητοποίησε ότι τα περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν περιορισμένα και ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η εταιρεία να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, δημιουργώντας υψηλής τεχνολογίας προϊόντα, ήταν να επεκταθεί στο εξωτερικό. Η εφετινή χρονιά αποτέλεσε έτος ορόσημο για τη Sychem καθώς υπέγραψε και ξεκίνησε την εφαρμογή συμφωνίας με την IDE Technologies, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής αφαλατώσεων στον κόσμο, για την υλοποίηση συμβάσεων κατασκευής μονάδων αφαλάτωσης ύψους 10 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το 2016 σε συνολικό κύκλο εργασιών ύψους 12,04 εκατ. ευρώ, τα 6,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν έργα και εργασίες στο εξωτερικό, ενώ και την εφετινή χρονιά οι εξαγωγές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 6 εκατ. ευρώ.

Επέκταση σε βιοαέριο και ηλεκτρική ενέργεια

Η εργοστασιακή μονάδα που κατασκεύασε η εταιρεία στην Κρήτη θα παράγει βιοαέριο και ηλεκτρική ενέργεια από 35.000 τόνους οργανικών αποβλήτων ετησίως (κτηνοτροφικά και ζωικά υπολείμματα, ληγμένα τρόφιμα, υπολείμματα εστιατορίων - ξενοδοχείων, απόβλητα ελαιοτριβείων - τυροκομείων κ.ά.). Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες ρευματοδότησης 1.000 σπιτιών. Στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων, έχει κατασκευάσει έργα στην Αλγερία, τη Νιγηρία, το Κουβέιτ, τις ΗΠΑ, την Κύπρο κ.α. Το 2017 ανέλαβε μεγάλο έργο στην Γκάνα για λογαριασμό της ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου. Εχει εγκαταστήσει το σύστημα επεξεργασίας των αποβλήτων του μεγαλύτερου εργοστασίου αφαλάτωσης στις ΗΠΑ, τη μονάδα αφαλάτωσης της όπερας του Κουβέιτ, αλλά και στο κτίριο Oval στη Λεμεσό, το πρώτο πολυώροφο κτίριο με σύστημα αποκεντρωμένης γεωεναλλαγής στην Ανατολική Ευρώπη. Σε επίπεδο ομίλου, περιλαμβάνονται ακόμα η Τεχνική Βιοενεργειακή Κρήτης, η Υδρομινωική, η Syncor και η Yfantis Engineering, με συνολικό κύκλο εργασιών που το 2017 θα προσεγγίσει τα 25 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 9 εκατ. ευρώ το 2010. Απασχολεί 150 άτομα, εκ των οποίων το 75% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ την τελευταία διετία το ανθρώπινο δυναμικό του ομίλου έχει αυξηθεί κατά 56%. Η έδρα του ομίλου βρίσκεται στην Αθήνα, όπου και λειτουργεί υπερσύγχρονο εργαστήριο χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων νερού. Διαθέτει επίσης ιδιόκτητο βιομηχανικό χώρο 8.500 τ.μ στην Κρήτη για την κατασκευή των μονάδων αφαλάτωσης, καθώς και για την αποθήκευση και διαχείριση χημικών επεξεργασίας νερού και ανταλλακτικών. Η εταιρεία έχει ενταχθεί στο διεθνές δίκτυο Endeavour, μη κερδοσκοπική οργάνωση υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, στο 64ο διεθνές πάνελ επιλογής της Endeavor Global, εξέλιξη που βοήθησε στην αποτελεσματικότερη δικτύωση της εταιρείας στις αγορές του εξωτερικού.

«Το κράτος μετέδωσε τον ιό της αναποτελεσματικότητας»

Γιατί εταιρείες σαν την Sychem είναι εξαίρεση; Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Υφαντή, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Sychem, πέραν των γνωστών προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης, της γραφειοκρατίας και της γενικότερης αναποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού, εξαιρετικά στρεβλό είναι το ευρύτερο περιβάλλον στο ελληνικό επιχειρείν και την ελληνική αγορά.

«Θα έλεγα ότι το κράτος έχει μεταδώσει τον ιό της αναποτελεσματικότητας, καθώς και άλλες προβληματικές καταστάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Εχοντας άμεσα μεγάλη συμβολή στην οικονομική ζωή, μεταξύ άλλων και μέσω των δημοσίων έργων, δημιουργεί μεγάλες στρεβλώσεις στη λειτουργία του ανταγωνισμού και της αγοράς». Το μεγάλο μας πρόβλημα, σημειώνει ο κ. Υφαντής, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, είναι ότι δημιουργούνται μηχανήματα που δεν μπορούν να εξαχθούν στο εξωτερικό. Οι περισσότερες εταιρείες στοχεύουν στα δημόσια έργα και, για να κερδίσουν έναν διαγωνισμό, φτιάχνουν ένα πολύ κακό και αναποτελεσματικό μηχάνημα, το οποίο δεν έχει καμία ελπίδα να εξαχθεί στο εξωτερικό. «Με μια αγορά στην οποία κυριαρχούν οι λεγόμενοι αεριτζήδες, οι εταιρείες που παράγουν καλής ποιότητας προϊόντα δεν μπορούν να “χτυπήσουν” έργα ώστε να αποκτήσουν το απαραίτητο οξυγόνο για να αναπτυχθούν. Μαζί τους χάνεται και το υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό που κατευθύνεται σε ξένες εταιρείες ή στο εξωτερικό. Ετσι είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί μια εταιρεία που παράγει υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει το οικοσύστημα για να την υποστηρίξει. Θα πρέπει να κάνει τα πάντα από το μηδέν: επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και για την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, μηχανήματα, τεχνολογία κ.ά. και παράλληλα να αντιμετωπίζει καθημερινά την εχθρότητα της δημόσιας διοίκησης. Ολα αυτά οδηγούν σε μεγάλα κόστη λειτουργίας, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό».


kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα