Επενδύσεις 600 εκατ. σε επαγγελματικά ακίνητα το 2017

Επενδύσεις ακινήτων της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ προβλέπουν για το 2017 φορείς της αγοράς ακινήτων, επιβεβαιώνοντας την τάση που έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή κατά το τρέχον έτος, αναφορικά με την ενίσχυση της ζήτησης για ποιοτικά κτίρια που παράγουν εισόδημα.

Τα μεγέθη

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης, στο ετήσιο συνέδριο ακινήτων Prodexpo 2017, η κ. Νίκη Σύμπουρα, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield-Proprius, το 1/3 των επενδύσεων ή 33% αφορά εμπορικά καταστήματα/κέντρα, 17%-18% αφορά γραφεία και αντίστοιχο ποσοστό αφορά ξενοδοχεία. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα σχετικά μεγέθη, θα πρόκειται για τριπλασιασμό έναντι του 2016.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραματίζουν και οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες έχουν ενισχύσει φέτος την επενδυτική δραστηριότητά τους. H Grivalia Properties έχει δαπανήσει πάνω από 110 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας σημαντικό «άνοιγμα» και στην τουριστική αγορά, ενώ, όπως ανέφερε σε ομιλία της η κ. Ναταλία Στράφτη, γενική διευθύντρια Εργασιών της εταιρείας, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν συμφωνίες μίσθωσης 25.000 τ.μ. του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ακινήτων της εισηγμένης. «Συνολικά, το 70% των υφιστάμενων κενών χώρων των ακινήτων μας θα καλυφθούν, με αποτέλεσμα να αναμένουμε αύξηση των ετήσιων εσόδων μας κατά 2,5 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Στράφτη, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την κινητικότητα που υπάρχει στην αγορά ακινήτων.

Με τη σειρά του, ο κ. Χρήστος Μπομπόλιας, διευθύνων σύμβουλος της «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ», της εταιρείας που έχει συσταθεί από την οικογένεια Ευμορφίδη (Coco-Mat), ανέφερε ότι η εταιρεία δρομολογεί τη μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της, ώστε η αξία του να ανέλθει σε 80 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2018, έναντι 35 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. Στόχος είναι ακίνητα του εξωτερικού αλλά και ξενοδοχειακά ακίνητα, όπου ήδη έχει σημαντική παρουσία, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Σε αυτό, πάντως, που συμφωνούν οι περισσότεροι επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων είναι ότι η ζήτηση έχει πλέον ξεπεράσει την προσφορά, σε ό,τι αφορά τα σύγχρονα ακίνητα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και σε εμπορικά σημεία, είτε πρόκειται για γραφεία είτε για καταστήματα.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ) Δημ. Μπινιάρης, τα ενοίκια γραφείων σε άξονες όπως η Κηφισίας, η Συγγρού και η Βουλιαγμένης, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, έχουν αυξηθεί κατά 15% συνολικά κατά το διάστημα από το 2015 μέχρι σήμερα κι ενώ μέχρι τότε η πτώση είχε κινηθεί έως 65%. Αντιστοίχως, τα ενοίκια των καταστημάτων στα εμπορικότερα σημεία της πόλης έχουν επίσης αυξηθεί κατά 15% κατά μέσον όρο, έναντι πτώσης που ανήλθε πέριξ του 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της περιόδου από την αρχή της κρίσης το 2010 και μέχρι το τέλος του 2014.



kathimerini.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα