Γιατί κατασκεύασα ένα ξενοδοχείο 300 εκατ. δολαρίων στην Ουγκάντα

Του Mfonobong Nsehe

Ο Mohammed Hamid, ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της Ουγκάντα, είναι ο Πρόεδρος και ιδρυτής του Ομίλου Aya, ενός ουγκαντέζικου ομίλου με ετήσιο τζίρο 300 εκατ. δολαρίων και συμφέροντα σε διάφορους τομείς, από την κατεργασία και παραγωγή τροφίμων έως το trading εμπορευμάτων, τις μεταφορές και τη φιλοξενία.

Η Aya Group άνοιξε πρόσφατα στην Καμπάλα το Pearl Of Africa ("Το Μαργαριτάρι της Αφρικής"), ένα ξενοδοχείο-ορόσημο η κατασκευή του οποίου κόστισε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Hamid μου μίλησε για το ξενοδοχείο και για το επόμενο μεγάλο έργο του.

Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε μια ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Ουγκάντα;

Ως επιχειρηματίας, έχω ταξιδέψει πολύ σε ολόκληρο τον κόσμο και έχω μείνει σε μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία 5 αστέρων στον κόσμο. Έτσι, εντοπίσαμε ένα κενό στη βιομηχανία φιλοξενίας της Ουγκάντα. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων στην Ουγκάντα, τα οποία "μεταμφιέζονται" σε πεντάστερα. Δεν υπήρχε αξιόλογο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Ουγκάντα. Είχα σιχαθεί να βλέπω εξαιρετικά ακριβά ξενοδοχεία που πρόσφεραν μέτρια εξυπηρέτηση και ξεπερασμένες υποδομές. Η Ουγκάντα αξίζει τουλάχιστον ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων. Έτσι προσέλαβα δυο παγκοσμίως αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες, βρήκα χρηματοδότηση και άρχισα να χτίζω. Μας πήρε 11 χρόνια για να ολοκληρώσουμε αυτό το ξενοδοχείο και κόστισε ένα εξωφρενικό ποσό, αλλά άξιζε σίγουρα τα λεφτά του.

Πείτε μου περισσότερα για το "Μαργαριτάρι της Αφρικής".

Είναι ένα εμβληματικό ξενοδοχείο που βρίσκεται σε έναν από τους υψηλότερους λόφους της Καμπάλας. Έχει στόχο να γίνει το καλύτερο ξενοδοχείο πέντε αστέρων της Αφρικής. Το Pearl of Africa διαθέτει 296 δωμάτια, 42 σουίτες, 2 γήπεδα τένις, 2 γήπεδα σκουός, 2 γήπεδα μπάσκετ, 2 μπαρ, 6 πισίνες, μία σάλα 740 τ.μ., 9 αίθουσες συσκέψεων, 2 αίθουσες συνεδριάσεων, κέντρο ευεξίας και σπα υψηλών προδιαγραφών, εκπληκτική πανοραμική θέα, ενώ προσφέρει εκλεπτυσμένη εξυπηρέτηση και πλούσια πολιτιστική εμπειρία για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Τα δωμάτια διαθέτουν, μεταξύ άλλων, μοντέρνα ξύλινη επίπλωση, γυαλιστερά μαρμάρινα πατώματα, εντυπωσιακά γαλλικά έργα τέχνης και υπέροχες τοιχογραφίες. Κάθε ένα από τα 289 δωμάτια και τις 42 σουίτες συνθέτει ένα μοναδικό σύνολο κομψότητας και καλαισθησίας με ορισμένα από τα δωμάτια να έχουν θέα σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαμβάνουν το πρωινό τους στην τραπεζαρία που μένει ανοιχτή 24 ώρες, το παραδοσιακό απογευματινό τους τσάι στο μεγάλο lounge σαλόνι, ένα ποτήρι σαμπάνια στο μπαρ της πισίνας ή μια χαλαρωτική μπύρα στο μπαρ των αθλητικών εγκαταστάσεων. Το Pearl of Africa είναι το ιδανικό μέρος για μεγάλα διεθνή συνέδρια και γιορτές.

Πόσο κόστισε η κατασκευή του;

Δαπανήσαμε 320 εκατ. δολάρια για την κατασκευή αυτού του ξενοδοχείου.

Σοβαρά;

Ναι. Τα χαρτιά είναι εκεί. Τα μίντια συχνά αναφέρουν ότι μας κόστισε 150 εκατ. δολάρια, αλλά στην πραγματικότητα ήταν 300 εκατ. δολάρια.

Χρειάστηκαν 11 χρόνια για να ολοκληρωθεί αυτό το ξενοδοχείο. Γιατί πήρε τόσο πολύ;

Δεν θέλαμε να συμβιβαστούμε στο θέμα της ποιότητας για αυτό αποφασίσαμε να πάρουμε το χρόνο μας. Δεν υπήρχε λόγος βιασύνης. Το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Σίγουρα αντιμετωπίσαμε κάποιες προκλήσεις με κάποιους από τους χρηματοδότες μας και άλλους εταίρους, αλλά νιώθω ευτυχής που φτάσαμε ως εδώ.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το Μαργαριτάρι της Αφρικής; 

Θα αρχίσουμε σύντομα να δουλεύουμε πάνω σε ένα κέντρο ψυχαγωγίας κι επίσης ολοκληρώνουμε τα σχέδιά μας για την επέκταση του σπα.

Αυτή είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει μέχρι στιγμής ο όμιλος Aya. Ποιο θα είναι το επόμενο μεγάλο έργο σας;

Η Aya Group ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα βιομηχανικό πάρκο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουγκάντα, που θα είναι το μεγαλύτερο του είδους του σε ολόκληρη την Αφρική.



capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα