Με 17% "τρέχει" το ηλεκτρονικό εμπόριο παγκοσμίως – Στην Ασία το 50% του τζίρου

Της Δήμητρας Μανιφάβα

Με ρυθμό 17% εκτιμά η Ecommerce Europe ότι θα αναπτυχθεί τοπαγκόσμιο ηλεκτρονικό λιανεμπόριο το 2017. Μάλιστα, η Ασία πλέον αναδεικνύεται στην πλέον ισχυρή αγορά του κλάδου, κατέχοντας μερίδιο 50%. Πρόκειται για μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της Παγκόσμιας Έκθεσης για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο 2017, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες από την Ecommerce Europe (το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης των επιχειρήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη).

Ειδικότερα, το τζίρος των ηλεκτρονικών λιανικών πωλήσεων αναμένεται να ανέλθει το 2017 σε 1,84 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως με το 50% του τζίρου να πραγματοποιείται στην Ασία. Τούτο οφείλεται κατά βάση στην αγορά της Κίνας, τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, με τζίρο 681 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με τζίρο 438 δισεκατομμύρια δολάρια και το Ηνωμένο Βασίλειο με 196 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι χώρες στις οποίες σημειώνεται ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης του τζίρου είναι η Αυστραλία (40%) και τη Τουρκία (31%).

Το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών που πραγματοποιούν αγορές μέσω του διαδικτύου κατέχει το Ηνωμένο Βασίλειο με το 81% του συνολικού πληθυσμού να κάνει ηλεκτρονικές αγορές. Στον αντίποδα βρίσκεται η Ινδονησία, όπου μόλις το 15% του πληθυσμού είναι στο διαδίκτυο και μόλις το 29% να έχει πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές αγορές.

Από την έκθεση προκύπτει ένα ακόμη χρήσιμο συμπέρασμα: η ισχυρή σχέση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των τάσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Πάνω από το 53% των καταναλωτών παγκοσμίως δηλώνουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τις αγοραστικές τους συνήθειες σε ό,τι αφορά πάντα τις ηλεκτρονικές αγορές. Επίσης πάνω από το 34% των καταναλωτών δηλώνουν ότι μοιράζονται τις αγοραστικές τους εμπειρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook παραμένει το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την κοινοποίηση αγοραστικών εμπειριών και μάλιστα είναι αυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο από όλες τις γενιές, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων Baby Boomers, όσων ανήκουν στη Generation X , αλλά και των νεότερων, των γνωστών Millennials.

Σε ό,τι αφορά τα μέσα πληρωμής, οι κάρτες -πιστωτικές και χρεωστικές- είναι αυτές που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Το 54% των καταναλωτών παγκοσμίως έχουν χρησιμοποιήσει κάρτα για την πληρωμή αγορών μέσω διαδικτύου το 2016. Μάλιστα, το 61% των καταναλωτών πιστεύει ότι μέσω των ηλεκτρονικών αγορών εξοικονομούν χρήματα, ενώ για αυτούς η τιμή είναι το βασικό κριτήριο επιλογής για το πού θα ψωνίσουν.

Δυστυχώς και από αυτή την έκθεση προκύπτει ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης με το 42% να αναφέρει αυτό ως τον κυριότερο λόγο που δεν πραγματοποιεί αγορές μέσω διαδικτύου.



businessnews.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα