Η ώρα της κρίσης για την επένδυση 150 εκατ. της Enel στον Καφηρέα

Η ημέρα της κρίσης έφτασε για την αιολική επένδυση της ιταλικής Enel στην Εύβοια, καθώς εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή 3 κατοίκων που εκπροσωπούν τοπικό σύλλογο περιβαλλοντικής προστασίας που ζητούν την ακύρωση των αδειών που έχουν χορηγηθεί για το έργο.

Πρόκειται για μια ακόμη πολύκροτη υπόθεση μεγάλης επένδυσης, η οποία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε επενδυτικό φιάσκο. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται στις 28 Ιουνίου ωστόσο στις 11 Αυγούστου, οι προσφεύγοντες αιτήθηκαν και πέτυχαν στο θερινό τμήμα του ΣτΕ την άμεση αναστολή των εργασιών. Μάλιστα το "στοπ” στο έργο είχε αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα επίσημα εγκαίνια τα οποία θα γίνονταν παρουσία των πρωθυπουργών της Ιταλίας και της Ελλάδας στην Εύβοια, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης Τζεντιλόνι στη χώρα μας. 

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αναπτύσσεται από τη θυγατρική της Enel, Enel Green Power Hellas, στη νότια Εύβοια κοντά στην περιοχή Καφηρέας στο δήμο Καρύστου. Πρόκειται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και θα αποτελεί το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας, με παραγωγή 483GWh ετησίως, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες 129 χιλιάδων νοικοκυριών και η οποία θα οδηγεί στην αποφυγή εκπομπής 433 χιλιάδων τόνων CO2 ετησίως. Το έργο θα συνοδεύεται με υποβρύχια διασύνδεση 150 kV που θα μεταφέρει την ενέργεια στο ηπειρωτικό σύστημα.

Το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο, έχοντας εξασφαλίσει όλες τις αιτούμενες άδειες και εγκρίσεις για την υλοποίησή του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι άδειες παραγωγής, η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) και οι άδειες εγκατάστασης, που σημειωτέον πέρασαν από δεκάδες υπηρεσίες (από την πολεοδομία μέχρι τις διευθύνσεις περιβάλλοντος, την αρχαιολογία κλπ).


capital.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα